Det damper ut av et hull i magen på ei forskningsku i fjøset hos Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås i Akershus. Kim Viggo Weiby, klimarådgiver i Tine stikker hånda inn i vomma og drar ut litt av gresset som kua har spist.
– Inni her er det millioner av bakterier som bryter ned gresset, og da dannes det metangass, som kua raper ut igjen, viser Weiby.
Åtte prosent av klimagassutslippene i Norge kommer fra landbruket. Verstingen metangass står for rundt halvparten av dette, og kommer blant annet fra ku-rap.
Må redusere utslippene fra kyr
Norge er forpliktet gjennom Parisavtalen til å redusere utslippene også fra landbruket. I statsbudsjettet for 2019 har Regjeringen sitert Miljødirektoratet, som sier at vi kan få ned utslippene med 2,7 millioner tonn CO₂ fram mot 2030, dersom vi spiser 30 prosent mindre storfekjøtt.
Men en tilsetning i dyrefôret kan komme til å bøte på behovet for å få ned antallet kyr som raper klimaet varmere.
Tine har søkt Norges forskningsråd om midler til et prosjekt for å teste ut en enzym-hemmer som skal tilsettes kraftfôret til kyrne. Stoffet hemmer altså selve enzymet som er ansvarlig for å lage metan i vomma på kua.
Studier gjort i Canada viser at den har potensial til å redusere metanutslippene fra kyr med 30–60 prosent. Dermed vil det komme mindre klimagasser ut i atmosfæren når kua raper.
Prosjektet er et samarbeid mellom Tine og blant andre Nortura og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
Metan er verre enn CO₂
Kua har den unike egenskapen at den kan omdanne gress til mat som vi mennesker kan spise, altså melk og kjøtt.
Når kua fordøyer gress, tar den i bruk alle de fire magene sine. Nedbrytingen av gresset starter i vomma, og her dannes det gass, hovedsakelig metan, som kua raper opp.
Drøyt 90% av kuas metanutslipp kommer som rap, resten kommer som promp.
Metan er en fargeløs gass som er omtrent 25 ganger mer skadelig for klimaet enn CO₂.
Bare for å sette kuas metanproduksjon i perspektiv: Et menneske promper rundt 0,15 kilo metan per år, mens ei ku slipper ut omtrent 140 kilo i året.
Det er mange som forsker på hvordan landbruket kan begrense klimagassutslippene. I tillegg til å avle fram kuer som raper mindre, gjør kull eller tang i dyrefôret at det blir mindre metangassen i kurap.
- Les også:
- Les også:
- Les også:
Må godkjennes av EU
– Det ser det ut til at dette stoffet ikke påvirker kuas helse eller går ut over melke- og kjøttproduksjonen, sier forsker ved NMBU, Margrete Eknæs.
Men enzym-hemmeren som Tine og NMBU vil forske på må godkjennes av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) før den kan brukes i stor skala, noe som eventuelt vil skje etter 2020.
– Derfor er det viktig å komme i gang for å få kunnskap om hvordan enzym-hemmeren virker under norske forhold, på norske kuer og under de fôringsregimene vi bruker her, sier fag og systemsjef i Tine, Eirik Selmer-Olsen til NRK.
Både Selmer-Olsen og Eknæs venter spent på svaret på søknaden om midler fra Forskningsrådet, som skal komme i løpet av vinteren. Forskningen har en kostnadsramme på nærmere 20 millioner kroner.