Enighet på tvers av partigrensene: – Låtene er motbydelige

Åtte av ni ungdomspartier mener enkelte av årets russelåter er for drøye. FpU mener russen må bestemme hva slags sanger de vil lage.

Russebusser på treff på Tryvann

Russefeiringen går av stabelen over hele landet denne måneden. Flere busser har gått til anskaffelse av russelåter som er i overkant drøye, ifølge åtte av ni ungdomspartiledere.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Jeg synes det rett og slett er en motbydelig låt.

Leder for Kristelig folkepartis ungdom Emil André Erstad har fått med seg debatten om russelåtene. Han holder ikke igjen når han skal si hva han mener om sangene.

– Kvinnesynet i tekstene er langt unna den standarden vi bør forvente i 2015.

Emil André Erstad

FOR DRØYE: Emil André Erstad i KrFU er enig med lederne i AUF, Rød ungdom, Senterungdommen, Sosialistisk ungdom, Unge Høyre og Grønn ungdom i at flere av årets russelåter er veldig drøye. Han syns enkelte av tekstene er motbydelige.

Foto: KrFU

Listen er lang over folk som reagerer på russelåtene. En russepresident i Stavanger mener de glorifiserer en voldtektskultur, mens russ i Oslo mener det ikke er greit å synge hore selv om det er russetid.

– Politikerne bør ikke blande seg i alt

Atle Simonsen

Atle Simonsen i FpU slår et slag for ytringsfriheten og mener at russen får ha akkurat de låtene de vil ha. Likevel tror han at enkelte russ kanskje vil angre på valget i fremtiden.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Nå har også ungdomspolitikerne kommet på banen. Alle partiene, med unntak av Fremskrittspartiets ungdom, er enige om at enkelte av russelåtene er i overkant drøye.

– Politikerne bør ikke blande seg inn i alt som skjer. Det er opp til russen å bestemme hva slags sanger de vil lage, uansett hvor provoserende de måtte være, mener Atle Simonsen fra FpU.

Linn-Elise Øhn Mehlen i Rød ungdom mener derimot at man må ta tak i de grove tekstene.

– I verste fall kan de være med på å bygge oppunder en voldtektskultur. Tekstene kan være med å utydeliggjøre grensene for hva som er greit å gjøre, sier hun.

– Må tas med en klype salt

Musikkprodusenten TIX

Musikkprodusenten Tix tror folk skjønner at låtene er ment som humor. Han mener mediene har blåst russelåtdebatten ut av proporsjoner.

Foto: Geirr Larsen / NRK

Russelåtprodusent Andreas Haukland, eller Tix som han kaller seg, har vært i hardt vær de siste dagene. NRK har forsøkt å komme i kontakt med Haukland i forbindelse med saken, uten å lykkes. Men i et intervju med NRK mp3 onsdag sa han at han mener folk overreagerer når de sier at låtene oppfordrer til voldtekt.

– Det er jo bare en sangtekst. Må ta det med en liten klype salt liksom. Man skjønner jo at det ikke er seriøst når man hører tekstene.

Han mener mediene har blåst saken ut av proporsjoner og at russen selv elsker låtene.

Samstemte politikere

Kristian Tonning Riise

Kristian Tonning Riise i Unge Høyre stiller seg bak de som mener at låtene har tekster som ikke egner seg på fest. Han er glad for at mange går hardt ut mot sangtekstene.

Foto: Unge Høyre

Leder i Unge Høyre Kristian Tonning Riise mener ungdommen viser at de ikke synes det er greit når så mange velger å gå ut mot tekstene.

– Blant gjengen som danser og synger så kan det være folk som har opplevd seksuelle overgrep. Det er ikke alle som synes dette er bare gøy, sier han.

Også Unge Venstre-leder Tord Hustveit stiller seg bak stemmene som er mot russelåtene.

– Man skulle tro at man etter 13 års skolegang hadde litt mer folkeskikk og dannelse. Det er svakt å komme med slike låter, konkluderer Hustveit.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger