Hopp til innhold

Jenter omtalt i russesang: – Ikke ålreit at det handler om kropp og utseende

Jentene, som var russ i fjor, blir i en av årets russelåter blant annet betegna som tjukke horer.

Neopangea

PÅ KANTEN: De 30 jentene på bussen «Neopangea» rullet rundt i Lillehammers gater i fjor vår. De mener årets russelåter er i drøyeste laget.

Foto: privat

Guttebussen «Jungelboken» på Lillehammer synger i sin russelåt «NISEKS» om både fjorårets og årets russejenter. Slik lyder ett av versene:

  • 95-jentebussen
    begynner å bli tjukke
    Ingen gidder å bænge dem
    Er redde for å brekke kuken.

«Neopangea 2014» var den eneste jentebussen på Lillehammer i fjor. Jentene forteller at de reagerer på teksten.

– Vi synes ikke det er ålreit at det går så mye på kropp og utseende, sier de tidligere russejentene til NRK.

Russ

DYRT: Mange av tekstene i russesangene inneholder seksualiserte bemerkninger om jenter. Russen betaler ofte titusenvis av kroner for å kjøpe låtene.

Foto: Rune Fossum / NRK

Tok det med et smil

Debatten rundt grove tekster i russesangene har gått varm i ulike medier de siste dagene. Jentene forteller at selv om de reagerte på teksten, tok de det likevel med et smil og humor. De synes dog årets russesanger generelt er drøyere enn tidligere.

– Sangene til kullet vårt handla om gleden ved å feire sammen. Jeg synes årets tekster er mye mer på kanten, sier en av jentene, som ikke vil stå frem personlig.

Jentene legger til at de ikke nødvendigvis tror kvinnesynet og holdningene i russetekstene representerer de egentlige holdningene til russen.

– Jeg tror mange russ ikke har tenkt over hvor drøyt innholdet i sangene deres egentlig er, sier de.

Gudbrandsdølen Dagningen har vært i kontakt med en representant for bussen «Jungelboken», som sier at sangen var ment humoristisk.

– Vi ville gjøre noe for å få litt PR og bli lagt merke til. Jeg skjønner at det kan oppleves negativt, sier han til avisa.

Vil bryte med det etablerte

Russepresident ved Gjøvik videregående, Arvid Folke Järnbert, mener at mange, media inkludert, fremstiller debatten rundt russelåtene svart hvitt.

– Russetidens formål er å bryte med det etablerte, men samtidig er det sånn at dersom man tuller for mye med ting og gjentar det for ofte blir det normen til slutt, sier han.

Folke Järnbert påpeker at russen skal drive samfunnet fremover, noe tekstene med et seksualisert kvinnesyn kan bryte med. Han mener det må finnes en mellomting og forteller at russen på Gjøvik har valgt å tulle med hverandre.

– Her er vi mer kjepphøye. Vi rakker ned på de andre bussene og tuller med dem. Jeg synes ikke sangene her er ille i det hele tatt, sier han.

Flere saker fra Innlandet