Produsent om russelåtene: – Bare de eldre som tar seg nær av dette

Strofer som «I kveld er det lov å være hore» er bare tull, og det er kun eldre folk som reagerer på russens sangtekster, mener en av låtskriverne bak årets russelåter.

Russen er i full gang med sin feiring - og i år er det spesialskrevne russelåter som stjeler mye av oppmerksomheten. Flere reagerer på grove tekster med et innhold som bare dreier seg om fyll og sex - og omtale av jenter som horer.

SE INTERVJU MED RUSSEGUTTENE: Det er grovt og ment for å provosere, sier russen fra Stabekk til NRK.

Musikkprodusenten TIX står bak mange av de mest populære russelåtene og har blant annet skrevet verselinjer som:

«Vil du være med meg hjem hvis jeg skjenker deg med sprit'a?
I kveld er det lov å være hore
Vil du være med meg hjem når vi drikkes under bordet?»

Bak navnet TIX står låtskriveren Andreas Haukeland. Han tror ikke låtene hadde slått like godt an blant russen hvis ikke låtene hadde vært ekstreme.

– Russen elsker låtene og de har gått rett til topps på listene. Jeg tror russen skjønner at dette er bare et tull.

TIX samarbeider med den anonyme tekstforfatteren The Pøssy Project og leverer låter på bestilling fra videregåendeelevene. Han understreker at det er russen selv som vil ha de grove tekstene.

– Vi gjør narr av sex, men på en morsom måte. Det er de som er eldre enn russen som tar seg nær av dette, og ikke forstår humoren.

Musikkprodusenten TIX

BARE TULL: Russen skjønner at tekstene i låtene er bare tull, mener musikkprodusenten TIX, alias Andreas Haukeland.

Foto: Geirr Larsen / NRK
 • Hør den omstridte låten her:

– Ikke hørt noe så drøyt før

NRKs musikk-kanal mP3 har i fem år kåret årets russelåt. Benedicte Jacobsen Hamnes er programleder i kanalen og har fulgt utviklingen av russelåtene i flere år.

Benedicte Jacobsen Hamnes

ENDREDE HOLDNINGER: Benedicte Jacobsen Hamnes i mP3 har fulgt utviklingen av russelåtene over flere år og mener det blir drøyere og drøyere.

Foto: Geirr Larsen / NRK

– Jeg kan ikke huske å ha hørt det så drøyt som i år. Jeg tror det har noe å gjøre med endrede holdninger i samfunnet. Det handler om å bli tidlig voksen og kanskje tror man det dreier seg om fyll og sex.

MP3-programlederen synes det er flaut at russen har et så sterkt fokus på jenter, kropp og fyll.

– Russetiden handler jo egentlig om at man er ferdig på skolen og at man skal skape minner sammen med dem man har gått på skole med i 13 år. Men nå er jo fokuset bare spy, drikke, slåss og sex egentlig, sier Jacobsen Hamnes.

– Oppfordrer ikke til overgrep

Mange kritikere, blant annet Dagbladets kommentator Sigrid Hvidsten, kobler de grove tekstene opp mot voldtekter på årets russetreff.

I et debattinnlegg i Aftenpostens Si-D beskriver «Jente 19» en russebuss-kultur som er nedverdigende og krenkende overfor jenter.

Å trekke paralleller mellom sangtekster og seksuelle overgrep, er urimelig, mener TIX.

– Disse tekstene oppfordrer overhodet ikke til seksuelle overgrep. Disse låtene er laget for gøy fra russen, og handler om å ha det moro på fest.

TIX mener låtene ikke er kvinneundertrykkende.

– Mange av låtene er bestilt av jenter. Russens mål er å være på fest, og å ha sex er en naturlig del av det. Det eneste The Pøssy Project har gjort er å skrive en litt dristig låt om sex.

 • Låten til jentebussen Fairytopia har også fått kritikk for budskapet sitt:

Kulturstrøm

 • Jim Carrey forfatterdebuterer

  Skuespiller Jim Carrey har sammen med forfatteren Dana Vachon sluppet boken «Memoirs and Misinformation» – som handler om en deprimert antihelt som heter det samme som ham. Ifølge Hollywood Reporter startet bokprosjektet med at Carrey så etter noen som kunne skrive essayer inspirert av maleriene han hadde begynt å lage for åtte år siden (NTB).

  Jim Carrey med boken han debuterte med i 2020
  Foto: Knopf, venstre, Austin Hargrave/Paramount via AP høyre / Scanpix
 • Blir seks sesonger av «The Crown»

  Egentlig skulle «The Crown» rundes av etter fem sesonger – men da de begynte å diskutere handlingen, innså serieskaperne og Netflix at det trengtes en sjette runde. Sesongene fem og seks tar ifølge bransjebladet historien inn i 2000-tallet, med Imelda Staunton som dronning Elizabeth og Lesley Manville som prinsesse Margaret (NTB.

  Imelda Staunton og Dronning Elizabeth II
  Foto: Scanpix/Ap