Hopp til innhold

Enighet om budsjettavtale

Det er enighet om en avtale om koronatiltak og revidert nasjonalbudsjett. Frps stortingsgruppe godkjente torsdag ettermiddag budsjettavtalen partiet har forhandlet fram med regjeringspartiene.

iNgCa70dc54

F.v. Tore Storehaug (KrF), Ola Elvestuen (V), Mudassar Kapur (H) og Sylvi Listhaug (Frp) på pressekonferanse i vandrehallen i Stortinget, etter at regjeringspartiene og Fremskrittspartiet kom til enighet om revidert statsbudsjett.

Foto: Terje Pedersen

I forhandlingene har partiene flyttet på ytterligere 4,3 milliarder kroner.

Dette er noe av det de er blitt enige om:

  • Redusere avgiftene på brus, saft og andre alkoholfrie drikkevarer til prisjustert 2017-nivå.
  • 600 millioner kroner til sykehusene for å ta igjen køene som har oppstått som følge av koronautbruddet.
  • 400 millioner kroner i en tiltakspakke for sårbare eldre.
  • Støtteordning for pakkereiseselskaper på 500 millioner kroner.
  • Droppe utsettelse i kutt i eiendomsskatten – kuttet fra 5 til 4 promille for å begrense kommuners muligheter til å hente penger på eiendomsskatt, kommer dermed neste år.
  • Fjerne fem bomveier.
  • Ny modell for Havbruksfondet for å sikre at mer av avgiften som oppdrettsnæringen betaler, skal gå til kommunene med oppdrett og mindre til staten.
uvmuMT3bs20

HÅPEFULL: Mudassar Kapur (H) hadde på vei inn til forhandlingene tro på at en avtale om koronatiltak og revidert nasjonalbudsjett var rett rundt hjørnet.

Foto: Vidar Ruud

– Vi er enige om å gi 1,3 milliarder ekstra til samferdsel. Det vil bidra til å holde aktiviteten oppe og knytte by og bygd tettere sammen. Helse- og omsorgssektoren får en milliard ekstra. Det vil komme godt med for pasienter og sårbare eldre, forteller finanskomiteens leder Mudassar Kapur (H) på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Resten av enigheten handler om ulike tiltak for å sikre aktivitet i hele landet og trygge landet vårt, legger han til.

Det innebærer blant annet fjerning av egenandelen i kompensasjonsordningen for bedrifter for mai og ut august, og mer penger til å bekjempe gjengkriminalitet i Oslo.

Partiene ble like før klokken 14.00 enige om en avtale om koronatiltak og revidert nasjonalbudsjett etter uker med forhandlinger.

Fremskrittspartiets stortingsgruppe brukte mindre enn en time på å godkjenne budsjettavtalen.

Fjerner fem bomveier

Bomstasjonen på E18 ved Lysaker.

FJERNES: Fem bomstasjoner rundt om i landet vil fjernes under det reviderte budsjettet.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Fremskrittspartiet fikk ikke gjennomslag for kravet sitt om en bomfri sommer i Norge. De ble derimot enige med regjeringspartiene om å avvikle fem bomstasjoner ved å bevilge 596 millioner kroner til nedskriving av bompengegjeld:

  • Rv 80 Rørvika-Strømsnes i Nordland
  • Fv 64 Atlanterhavstunnelen i Møre og Romsdal
  • Fv 107 Jondalstunnelen i Vestland
  • Fv 48 Årsnes Ferjekai og Løfallstrand-Årnes i Vestland
  • Fv 33 Skreifjella-Totenvika i Innlandet

De fem bomstasjonene kommer til å bli gratis å passere senest 1. juli i år.

– Vi gikk veldig mange runder for å fjerne bompenger i sommer. Men tilbakemeldingene var at det ikke lot seg gjøre praktisk å gjennomføre dette så raskt som vi ønsket. Da var alternativet vårt å bruke penger på å fjerne bommer rundt omkring i landet, sa Frps nestleder Sylvi Listhaug under pressekonferansen.

Videre har Frp fått gjennomslag for å sette i gang småprosjekt, asfaltering og diverse vedlikehold for 430 millioner kroner og riksveiinvesteringer for 250 millioner kroner.

– Prioriterer de eldre

Regjeringen setter av 600 millioner kroner ekstra og vil prioritere kreftpasienter, MR- og røntgenbehandling og forebyggende tjenester for folk som er i ferde med å utvikle kroniske lidelser.

Frp har også fått gjennomslag for blant annet å reversere regjeringens forslag om å utsette kutt i makssatsen for eiendomsskatt. Det betyr at kuttet fra 5 til 4 promille for å begrense kommuners muligheter til å hente penger på eiendomsskatt kommer allerede neste år.

I tillegg har Frp fått gjennomslag for 400 millioner kroner til eldre, som skal gå til å «forebygge ensomhet og bidra til aktivitet både for hjemmeboende og dem som bor på sykehjem og institusjoner». Dette er midler som man kan søke på.

– Vi har prioritert de eldre. De er en av gruppene som har blitt hardest rammet av koronapandemien. De har vært innestengt hjemme, har ikke kunnet få besøk av familiene og hjemmetjenestene har blitt redusert til et minimum, sa Listhaug.

– En feilprioritering, mener MDG, SV og Ap

Hadia Tajik

SKUFFET: Arbeiderpartiets nestleder og finanspolitiske talsperson Hadia Tajik er skuffet over Regjeringen og Frps nye budsjett. – Klassisk Frp, sier hun.

Foto: Stian Lysberg Solum

Talspersoner fra venstresiden var raske med å uttale seg kritisk om det reviderte budsjettet.

Per Espen Stoknes

KRITISK: Stoknes og MDG er også kritisk til at Frp og regjeringen har prioritert å kutte i eiendomsskatten i en tid der mange kommuner trenger økte inntekter for å håndtere koronakrisen.

Foto: Ole Berg-Rusten

Stortingsvara for MDG Per Espen Stoknes mener budsjettet betyr mer bil, mer sukker og mindre penger til fellesskapet.

–– Å gjøre kutt i bompengene til en hovedsatsing er en feilprioritering. Vi hadde trengt en gigantsatsing på ladestasjoner i distriktene, billigere kollektivtransport og penger til å fremskynde viktige kollektivprosjekter, som for eksempel Follobanen, sier han til NTB.

Arbeiderpartiet mener regjeringspartiene og Frp svikter vanlige arbeidsfolk i sitt forlik.

– En del av de tingene som foreslås her, er veldig klassisk Frp-politikk som ikke har så mye med krisehåndtering å gjøre. Å ta ned bompengesatsene er de jo for enten det er solskinn eller regn i dette landet, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til NTB.

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski var også skuffet.

– Det hjelper ikke med små kursjusteringer når du kjører bakover. De fire partiene leverer et slapt budsjett som ikke møter den politiske krisen av de sjeldne vi står i, sier hun i en pressemelding.

– Det er uforståelig at de våger å snakke om en grønn tiltakspakke, og ikke gjør mer for dem som sliter i landet, legger hun til.

Saken skal behandles i Stortinget tirsdag og fredag i neste uke.

AKTUELT NÅ