Hopp til innhold

Melby innrømmer at de ikke har gjort nok for innvandrere under pandemien

Ekspertgruppen som har sett på koronatiltak rettet mot innvandrere, har levert sluttrapporten sin til kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby mottar rapport om koronatiltak rettet mot innvandrere.

– Enkelte deler av innvandrerbefolkningen har blitt uforholdsmessig hardt rammet gjennom pandemien, sier IMDi-direktør og ekspertgruppens leder, Libe Rieber-Mohn.

Hun sier at enkelte innvandrergrupper har vært mer utsatt for smitte og sykehusinnleggelser, og at det er sammensatte årsaker til dette.

Direktør Libe Rieber-Mohn

Libe Rieber-Mohn, IMDi-direktør og ekspertgruppens leder.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Både sosioøkonomiske forhold, bostedskommune, reising og forsinkelser i arbeidet med i tiltakskjeden for testing, isolasjon, smittesporing og karantene spiller inn.

Det kommer frem i rapporten fra den regjeringsoppnevnte ekspertgruppen som har sett på innvandrerbefolkningen under koronapandemien.

Underrepresenterte i vaksinestatistikken

I rapporten kommer det frem at innvandrere har en viss underrepresentasjon i vaksinestatistikken.

–  Manglende språkferdigheter, praktiske- og logistiske barrierer, holdninger hos den enkelte og mangelfull tilgang til nyansert informasjon om vaksinetilbudet, kan føre til lavere oppslutning om vaksinering, sier Rieber-Mohn.

– Det er derfor viktig at myndighetenes tiltak favner bredt for å kunne svare på et sammensatt utfordringsbilde. Dette gjenspeiles i ekspertgruppens anbefalinger, legger hun til.

Vaksinering

Helsemyndighetene har tydelig sagt at vaksinering er veien ut av koronapandemien. Likevel er det mange som ikke ønsker å bli vaksinert.

Foto: Berit Roald / NTB

I tillegg til å se på smittesituasjonen, har ekspertgruppen vurdert hvordan myndighetene kan nå frem til flest mulig av innvandrerbefolkningen med vaksinasjonsprogrammet.

Ekspertgruppen har også vurdert allerede igangsatte tiltak rettet mot innvandrerbefolkningen, og sett på ulike sider av integreringen i kjølvannet av pandemien.

Anbefaler tiltak på kort og lengre sikt

På kort sikt har ekspertgruppen prioritert tiltak der mye tyder på at innvandrerbefolkningen er ekstra sårbare, som følge av pandemien.

Det gjelder blant annet tiltak økt sysselsetting, umiddelbare tiltak for å styrke språkopplæring og språktrening, og forsterkede tiltak mot negativ sosial kontroll.

På beredskapssiden foreslår ekspertgruppen i stor grad tiltak som skal styrke kunnskapen om en sammensatt befolkning hos offentlige myndigheter. I tillegg er språktiltak også viktig her.

Når det gjelder anbefalinger på lengre sikt, anbefaler ekspertgruppen et løft for både språk og arbeid for å forebygge utenforskap, i tillegg til å angi retning for fremtidige kunnskapsbehov på integreringssiden.

– Et forstørrelsesglass

– Denne rapporten har jeg sett frem til å motta, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.

– Nå skal vi gjøre den viktige jobben med å lese grundig gjennom den, og gjøre en vurdering av de anbefalingene som vi har fått. Den vil være viktig for i bringe oss gjennom det som forhåpentligvis er den siste fasen av pandemien, og for å gjøre det vi kan for å avhjelpe negative konsekvenser av pandemien, legger hun til.

Hun sier at pandemien har vært som et forstørrelsesglass på en del integreringsutfordringer
og en del levekårsutfordringer.

– I de månedene her, så har vårt fokus knyttet til innvandrerbefolkningen, vært krisehåndtering, altså hvordan få ned smittetallene. Framover tror jeg det blir vel så viktig å ha med seg det andre perspektivet, altså hva vi gjør for å løse integreringsutfordringene som vi har fått tydeliggjort at vi faktisk har, sier Melby.

Kunnskaps- og integreringsministeren sier at smitten blant utenlandsfødte, har ligget på rundt 35 prosent av alle smittede.

– Når tallene har vært som de har vært, så må vi kunne si at vi ikke har greid å gjøre nok. Men vi har gjort ganske mye, sier Melby.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger