Hopp til innhold

Eksperter spår stans i boligprisøkningen i Oslo

Den omfattende boligprisveksten i Oslo har saknet farten de siste månedene. Nå kan den voldsomme boligprisøkningen være over, ifølge eksperter.

EIENDOMSFORMIDLING I OSLO

Eksperter tror nå at boligprisveksten i Oslo vil stanse opp. I dag kommer det nye boligpristall for april, som tydelig kan vise effekten av de nye lånekravene som ble innført ved nyttår.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Vi har sett en viss oppbremsing i prisveksten allerede. Vi tror den oppbremsingen kommer til å fortsette, sier Kyrre Aamdal i Dnb Markets.

Den sterke troen på at boligene stadig skal øke i verdi, kan endre seg raskere enn mange forventer, tror Aamdal.

Han sier det er flere årsaker til at man nå kan se en stans i boligprisøkningen:

– Vi har en underliggende utvikling i økonomien som tilsier at boligprisveksten skal stanse opp, og det er ikke lenger så mye å hente på rentenedgang, arbeidsledigheten tror vi holder seg stabil, og inntekstveksten til husholdninger er svakere enn den har vært de foregående år, sier han.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets

Seniørøkonom Kyrre Aamdal i Dnb Markets mener utviklingen i økonomien nå kan føre til en oppbremsing i boligprisveksten.

Foto: Tore Meek / SCANPIX

Spent på Oslo-utviklingen

Også sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror på en endring i Oslo.

– Jeg tror prisene vil øke forsiktig på landsbasis noen tiendeler. Men jeg er mye mer spent på utviklingen i Oslo. Der kan vi se en nedgang, selv om jeg ikke tror mest på det, sier han.

1. januar i år ble det innført nye boliglånregler. Hensikten med de nye reglene var å dempe boligprisveksten, særlig i Oslo. I fjor steg boligprisene i hovedstaden med mer enn 23 prosent.

Fra og med april måtte alle kjøpe bolig med de nyere og strengere lånekravene myndighetene har satt. Bruce mener dette øker sannsynligheten for at man snart kan se en oppbremsing i boligprisveksten i hovedstaden.

– Det gjør at risikoen for en kraftigere effekt er større i Oslo enn i resten av landet, sier han.

Erik Bruce

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror man vil se en større effekt av de nye boliglånreglene i Oslo enn ellers i landet.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Uendret for OBOS-boliger

Ferske tall fra OBOS viser at prisene på brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo er uendret fra mars til april.

Den gjennomsnittlige prisen per kvadratmeter for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området var 64 263 kroner i april. Dette er 18,5 prosent høyere enn i april i 2016, men siden mars i år er kvadratmeterprisen uendret.

I dag kommer boligpristall for april ut, og tallene kan for første gang vise effekten av lånekravene som ble innført ved nyttår.

Les også: Bolimarkedet i balanse

Les også: Boligprisene i Oslo flater ut
Les også: Nå er boligtrykket størst utenfor Oslo

AKTUELT NÅ