Hopp til innhold

Boligprisene i Oslo flater ut

Eiendom Norge ser en tydelig dempet prisutvikling, særlig i Oslo. Samtidig mener de det er for tidlig å snakke om et trendskifte i hele landet.

OBOS

FLATER UT: Boligprisene i Oslo er nå i ferd med å flate ut, her en OBOS-blokk i Oslo. Eiendom Norge mener samtidig det er for tidlig å snakke om et trendskifte i hele landet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I dag la Eiendom Norge fram fersk boligprisstatistikk for mars 2017. De er bransjeorganisasjonen for norske eiendomsmeglingsforetak.

– Dette er godt på nedsiden av det vi vanligvis har i mars måned. Trenden nå er en mer moderat vekstkurve enn det vi har vært vant til, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

  • Boligprisene i mars 2017 steg med 0,3 prosent korrigert for sesongvariasjoner.
  • Tolvmånedersveksten fra april 2016 til april 2017 er 11,7 prosent.

– Vi forventer at tolvmånedersveksten vil gå under 10 prosent til sommeren, og ned mot 6–8 prosent ved årets utgang, sier Dreyer.

Boligpriser

FORVENTER LAVERE VEKST: Eiendom Norge forventer at tolvmånedersveksten vil gå under 10 prosent til sommeren, og ned mot 6–8 prosent ved utgangen av året. Det sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Gjennomsnittlig formidlingstid i mars i år er 34 dager mot 27 dager i mars i fjor.

Tydeligst i Oslo

De siste tolv månedene har Oslo-prisene økt med 1,8 prosent i snitt hver måned. Men i mars var NRK og andre medier i kontakt med flere store meglerhus som så tegn til at Oslo-markedet var i ferd med å roe seg.

– Selv om det er for tidlig å konkludere med at vi er inne i et trendskifte, så ser vi tydelig en mer dempet prisutvikling, spesielt i Oslo, sier Vammervold Dreyer.

Så tidlig som i februar varslet flere til NRK at trøkket i Oslo-markedet var kraftig fallende.

– Vårsleppet kommer tidlig

Det er en kraftig økning på tilbudssiden i Oslo sammenlignet med i fjor, dette kan en også se mest i Bergen og delvis i Trondheim og Stavanger. Svaret på hvorfor tilbudet stiger forklarer Eiendom Norge slik:

  • Det har blitt solgt mange nye boliger de siste par årene, de som kjøpte nytt da selger først nå
  • Ser effekten av det såkalte vårsleppet komme tidligere enn vanlig på grunn av sein påske i april
  • Vårlig vær på Østlandet allerede i mars fører også til tidlig vårslepp

– Boligprisene har i mars og gjennom hele første kvartal hatt en mer moderat utvikling enn det vi så i store deler av 2016. Det er noe tidlig å konkludere med at det er et trendskifte i hele landet, men vi ser tydelig mer moderat veksttrend i Oslo, sier Dreyer.

Nye boliglånsregler

Tidligere har Privatmegleren sagt til NRK at regjeringens nye boliglånsforskrift (se faktaboks) utvilsomt har hatt påvirkning på trendskiftet i boligmarkedet. Forskriften stiller særlig strenge krav for utlån i Oslo. Også Dreyer understreket dette på dagens pressekonferanse.

– Som vi forventet ser det ut til at boliglånsforskriften nå har fått effekt på etterspørselssiden i boligmarkedet, og da særlig i Oslo. Vi ser i tillegg at de høye salgs- og igangsettingstallene i nyboligmarkedet bidrar til en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel. I sum tror vi dette vil resultere i en mer moderat prisutvikling i boligmarkedet i månedene som kommer, avslutter Dreyer.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger