– Vi gleder oss over at hun er frisk

Kvinnen som er smittet av ebola er nå skrevet ut fra høyisolat på Ullevål sykehus. Sykehuset og Leger uten grenser holder pressekonferanse klokken 17.

Ebolasmittet norsk kvinne ankommer sykehuset hvor hun får behandling

BEDRE: Her ankommer ambulansen med den ebolasyke kvinnen sykehuset. Knappe to uker senere er hun ute av høyisolat.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

NRK får bekreftet at den ebolasmittede norske kvinnen nå er ute av høyisolatavdelingen ved Oslo universitetssykehus.

Det var Dagbladet som først omtalte utviklingen i kvinnens helsesituasjon.

Tidligere i ettermiddag innkalte Leger uten grenser og sykehuset til en pressekonferanse klokken 17. På denne pressekonferansen vil de gjøre opp status for ebola-situasjonen og informere om den videre behandlingen av kvinnen.

Leger uten grenser sier de gleder seg over meldingene om at medarbeideren deres er bedre.

– Dette er gode nyheter. Vi er veldig glade over nyheten om at vår kollega er frisk, opplyser Leger Uten Grenser til NRK.

Laster Twitter-innhold

Isolert og behandlet

Den 5. oktober ble det påvist at kvinnen, som jobbet for Leger uten grenser i Sierra Leone, var smittet av det dødelige ebolaviruset. To dager senere ankom hun Norge, og ble fraktet med spesialambulanser til Ullevål sykehus.

Her er hun blitt holdt i fullstendig isolasjon på høysmitteavdelingen ved sykehuset. Noen av landets fremste smitteverneksperter har vært med i behandlingen av henne. Det er ikke kjent om kvinnen er blitt behandlet med eksperimentell ebola-medisin, men sykehuset har hatt tilgang til import av tre ulike medikamenter.

I helgen ble det kjent at Leger uten grenser mener kvinnen sannsynligvis ble smittet av ebola ved pasientmottaket på klinikken i Sierra Leone. Fire ansatte ved denne klinikken ble smittet i begynnelsen av oktober. To av de ansatte er døde.

Liten smittefare

På en pressekonferanse mandag for en uke siden opplyste avdelingsleder ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved OUS, Dag Kvale at kvinnen viste tegn på bedring.

Høysmitteavdelingen ved Ullevål universitetssykehus er spesialbygget for å kunne ta imot pasienter som er smittet av de farligste virusene. Det er plass til å behandle ti personer samtidig på avdelingen.

Det er kun ansatte som er trent og godkjent for bruk av høysmitteutstyr som slipper inn i smitteområdene.

Sykehuset har også sagt at de har full kontroll på høysmitteisolatet, og at det er svært lite sannsynlig at andre personer kan bli smittet av viruset.

SISTE NYTT

Siste meldinger