Hopp til innhold

Dragkampen om milliardene er over

Frp vant bensinkampen. Sentrum vant kampen om barnetillegget. Landet har fått et nytt statsbudsjett.

Med partienes bannere i bakgrunnen, signerer de fire borgerlige partilederne budsjettavtalen

ENIGE: Trond Helleland (H), Harald T. Nesvik (Frp), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) signerte avtalen fredag formiddag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

  • Norge tar imot 500 ekstra kvoteflyktninger
  • 2600 nye barnehageplasser.
  • Frp får viljen sin og Venstre går på nederlag om bensinprisene
  • Møtes på halvveien i formuesskatten
  • KrF: Vi seiret i saken om barnetillegget
  • Skatteklasse 2 består
  • Minstefradraget økes
  • Overgangsstønaden reduseres ikke

Barnetillegg, bensinavgift og formuesskatt. Konfliktene har vært mange, men i natt ble stortingstoppene enige om et budsjett.

I formiddag har partigruppene til Venstre, KrF, Venstre og Frp gitt grønt lys til forliket.

Dermed er budsjettforhandlingene endelig i havn.

– KrF og Venstre har påvirket budsjettet, men hovedgrepene til Høyre og Frp ligger fast. Dette er et budsjett der alle har gitt og alle har fått, sier Høyres Trond Helleland på pressekonferansen i Vandrehallen.

Også Frps Harald Tom Nesvik sier at alle de fire partiene har fått sine fotavtrykk i budsjettavtalen.

– Jeg vil takke KrF og Venstre for et godt samarbeid. Litt humoristisk kan jeg si at jeg har sett Trine mer enn kona i det siste. Jeg må si at tonen har vært god, og det er viktig for samarbeidet i årene framover, sier den parlamentariske lederen i Frp.

Flere kompromisser

Sentrumspartiene sørget for at det blir gitt penger til over 2600 nye barnehageplasser. KrF fremhever dette som en av partiets største seiere etter forhandlingene.

– I fjor prioriterte vi kontantstøtten sterkt og fikk økt den fra 3000 til 6000 kroner, men vi vet at de yngste ikke har reell valgfrihet fordi det ikke er full dekning for ettåringene, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Nå får vi bygd flere plasser og gjør tilbudet bedre. Det gjør det mer fleksibelt å ta opp barn og er starten på en oppbygning for å få full dekning for de yngste.

200 millioner kroner legges i potten for flere barnehageplasser.

Det er også enighet om at Norge skal ta imot 500 ekstra kvoteflyktninger.

Takvam i Politisk kvarter

Ifølge KrF er barnetillegget for uføretrygdede så godt som reddet. Hans Olav Syversen sier at den eneste endringen er at de som får mer i trygd enn de hadde i inntekt skal få noe mindre. Regjeringen har dermed gått på et nederlag i denne saken.

– Nå er det en hel annen innretning, og det behovsprøvde barnetillegget beholdes. Vi ser det som en full seier, sier Hareide til NRK.

De fire partiene har blitt enige om at uføretrygdede som får et barnetillegg som er over 95 prosent av tidligere inntekt, vil få kutt.

– De skal ikke få mer penger enn de fikk i jobben de hadde og det tror jeg folk flest forstår. Dette vil ramme under 10 prosent av de som ville blitt rammet med regjeringens forslag, sier Hareide.

Tok natten til hjelp

Torsdag kom et nytt tilbud på bordet fra regjeringen. Forhandlerne fra Høyre, Frp, Venstre og KrF gjorde alt de kunne for å bli enige innen fredag morgen slik at budsjettdebatten i Stortinget kunne gå som planlagt neste uke.

Først klokken 04.30 fredag morgen ble de enige. I formiddag har gruppene til hvert parti fått innsyn i skissen.

Under pressekonferansen fredag var alle fire partier opptatt av å rose hverandre og den avtalen de har blitt enige om.

Venstre tapte kampen om bensinavgiften, og Frp fikk gjennomslag for at avgiften på drivstoff ikke skal prisjusteres. I utgangspunktet ville Venstre ha et grønt skatteskifte verdt over 13 milliarder kroner. Etter forhandlinger fikk de gjennomslag for 2,7 milliarder.

Venstre-lederen er likevel fornøyd.

– Endelig får vi gjøre det vi mener er best. Vi får til en nedgang i utslipp fra transportsektoren, sier Trine Skei Grande.

– Hvordan føles det å være den første Venstre-lederen som går med på at bensinavgiften ikke skal prisjusteres?

– Det som er viktig for Venstre er å få ned klimagassutslippene. For meg er det resultatet som er viktig, ikke symbolene, sier hun.

Også KrF-leder Hareide er fornøyd.

– Budsjettet er blitt enda mer sosialt, grønnere og mer familievennlig.

Ap og SV: – Fortsatt usosialt

I flere uker har opposisjonen på Stortinget ventet i spenning på hva KrF og Venstre fikk til i forhandlingene med Høyre og Frp. Verken Ap eller SV virket særlig imponerte.

– Jeg vil skryte av Venstre for en god jobb på bilavgifter, men dessverre er budsjettet i sum et grått miljøbudsjett og ikke minst et budsjett for økte forskjeller i Norge. De største satsingene er på de rikeste formuende menneskene i Norge, sier Snorre Valen (SV).

– Jeg vil bruke Høyre og FrP sine ledere sin oppsummering med at hovedtrekket i budsjettet de la ligger fast, med stor satsing på formueskatt, som gir mer til de som har mest fra før, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre
Snorre Valen, SV

AKTUELT NÅ