En fersk rapport fra Redd Barna avdekker omfanget av skattetriksingen i utviklingsland og viser hva pengene kunne ha vært brukt til.
Bare i Afrika kunne de tapte skatteinntektene ha finansiert 1,8 millioner helsearbeidere, går det fram av rapporten.
– Våre konservative beregninger viser at 59 milliarder dollar forlater Afrika hvert år ved at nasjonale selskap trikser med tallene fra import og eksport av varer. Til sammen undrar nasjonale og internasjonale selskaper for om lag 800 milliarder dollar årlig. Dette er penger som kunne reddet livet til flere hundre tusen mennesker, konstaterer utviklingspolitisk rådgiver Catharina Bu i Redd Barna.
Millioner dør
Hvert år dør over 6 millioner barn før de fyller fem, de aller av sykdommer som lett kunne vært forebygget eller behandlet.
Redd Barna anslår at skatten som blir unndratt i de 75 landene med høyest barne- og mødredødelighet, langt på vei kunne ha sikret tilfredsstillende helsetjenester.
To jenter i Sør-Sudan leter etter gull i Singaitaelva. Gull er en ettertraktet vare, og prisen er ofte god, men det er ikke alltid ressursene kommer fellesskapet til gode i form av skattepenger.
Foto: ADRIANE OHANESIAN / Reuters58 millioner går ikke på skolen fordi skolevesenet er lite utbygd eller foreldrene ikke har råd til skolepenger.
Utviklingslandene må selv bygge opp helse- og skolevesen som kan møte utfordringene, men har ikke økonomi til det fordi de går glipp av store beløp i tapte skatteinntekter
Må øke skatteinngangen
– Lavinntektslandene må i betydelig grad øke budsjettene for helt grunnleggende tjenester, i noen tilfeller med bistand fra giverland. Skatter er en helt essensiell del av formelen, og bedriftsbeskatning er helt avgjørende, heter det i rapporten.
– Men noen av verdens fattigste land taper milliarder i skatteinntekt hvert år, som resultat av ulovlige pengetransaksjoner og skattetriksing, konkluderer Redd Barna.
Vanskelig å få oversikt
Store flernasjonale og internasjonale selskaper er en betydelig del av problemet, ikke minst gruve- og oljeselskaper som henter ut store verdier fra utviklingsland.
Norske storkonsern blir også stadig mer internasjonale, og verken landene de opererer i eller norske myndigheter har oversikt over hvor store verdier de henter ut, hvor stor del av inntektene som havner i skatteparadiser eller om de betaler den skatten de skal.
– Det er veldig vanskelig å få oversikt, sier Bu.
Vil avsløre skattetriks
– En utvidelse av dagens lovverk er svært viktig for å sikre at norske petroleums- og gruveselskaper ikke sitter igjen med mistenkelig høye inntekter eller kostnader i et datterselskap i et skatteparadis, sier Catharina Bu.
Fredag tok Truls Wickholm (Ap) opp spørsmålet i en interpellasjon i Stortinget, der han anslo at utviklingslandene og de framvoksende industrilandene i årene 2003 til 2012 ble tappet for over 50.000 milliarder kroner som følge av ulovlig kapitalflukt.
– Det er viktig å finne en stoppemekanisme, sa Wickholm, som mener Norge bør gå foran og innføre utvidet land-for-land-rapportering som pålegger norske selskaper å opplyse om inntekter, kostnader, skatt, produksjon og investeringer i hvert land der de er engasjert.
Dette kan synliggjøre skattetriksing, mener Wickholm, som fikk støtte fra SV, KrF og Venstre fra Stortingets talerstol.
Fremmer forslag
Arbeiderpartiet og SV foreslår å innføre krav om utvidet rapporteringsplikt i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett senere i juni.
Finansminister Siv Jensen (Frp) mener dette er forhastet og viser til at Norge alt har vedtatt en forskrift for rapportering som trådte i kraft i fjor.
– Enkelte mener regelverket har svakheter som bør rettes opp, men vi har antakelig det mest omfattende kravet til land-for-land-rapportering i verden, sa Jensen i Stortinget fredag.
– Det er viktig at vi lar regelverket få virke før vi evaluerer, mente hun.