Hopp til innhold

Dixi ressurssenter: – Metoo-kampanjen hjelper overgrepsutsatte

Emneknaggen «metoo» har skapt et fellesskap for overgrepsofre rundt om i hele verden. – Det hjelper utsatte med å føle at de ikke er alene, sier Tina Skotnes, psykiatrisk sykepleier og veileder ved Dixi ressurssenter.

#Metoo

#METOO: Flere millioner mennesker har delt sine overgrepshistorier ved å bruke emneknaggen «metoo» på sosiale medier.

Foto: Skjermdump/Facebook

Weinstein-skandalen har den siste uken inspirert overgrepsofre til å stå fram med sine historier. Ved hjelp av emneknaggen «metoo» har folk, for det meste kvinner, delt sine opplevelser av overgrep og seksuelle trakasseringer på sosiale medier.

Psykiatrisk sykepleier og veileder på ressurssenteret Dixi, Tina Skotnes, sier til NRK at overgrepsutsatte på Dixi setter pris på det store fokuset rundt kampanjen.

Tina Skotnes

– Alle brukerne vi har snakket med de siste dagene er veldig opptatt av kampanjen, sier Tina Skotnes, psykiatrisk sykepleier og veileder ved Dixi ressurssenter i Oslo.

Foto: Privat

– Alle brukerne vi har snakket med de siste dagene er veldig opptatt av kampanjen. Flere syns det er vanskelig å skrive noe på sosiale medier selv, men de følger med i debatten.

Hun forteller at slike kampanjer hjelper utsatte med å føle at de ikke er alene.

– Det setter i gang noe hos utsatte som ikke har turt å si noe tidligere. Når slike kampanjer oppstår, tenker utsatte ofte: Kanskje jeg også skal våge å være åpen om det som har skjedd?

Stør økning i henvendelser

Skotnes sier at Dixi har mottatt mange henvendelser fra overgreps- og voldtektsutsatte den siste perioden.

– Vi har hatt mye pågang de siste ukene. Generelt stor pågang siden Skam tok opp seksuell trakassering. Da merket vi stor økning, sier hun.

Felles for dem som er utsatt, er at de mener det er en sammenheng overgrep og dårlige holdninger, sier Skotnes. Hun mener det er fint med kampanjer som engasjerer, men at man burde ha større fokus på overgriperen.

Ønsker et lavterskeltilbud

Også Likestillings- og diskrimineringsombudet har mottatt flere henvendelser de siste månedene, fra folk som sier de har opplevd seksuell trakassering.

– I dag mangler det et lavterskeltilbud til personer som rammes av seksuell trakassering. Slike saker må tas inn for domstolen. Det er en tung prosess, og det skjer omtrent aldri, sier likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.

Hanne Bjurstrøm

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm, sier at også de har mottatt flere henvendelser den siste tiden.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ombudet ber departementet å vurdere håndheving av forbudet mot seksuell trakassering utenfor domstolsapparatet, i tillegg til et veilednings- og hjelpetilbud til personer som utsettes for seksuell trakassering.

– Blir klar over omfanget med slike kampanjer

Lene Pettersen

– Slike kampanjer gjør at man blir klar over et problem og omfanget av det, sier Lene Pettersen, universitetslektor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved UiO.

Foto: Caroline Roka

Lene Pettersen, universitetslektor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, sier at slike kampanjer gjør at man blir klar over et problem og omfanget av det.

– De som har opplevd det, får et større fellesskap og en følelse av å bli sett. For enkelte har slike statusoppdateringer også samme funksjon som likerknappen. De viser hvem de er og hva de er opptatt av.

– Kampanjene kan ha en effekt der og da ved at vi blir oppmerksomme på et problem. Men de fører sjelden til strukturelle endringer og har ikke nødvendigvis en varig effekt.

AKTUELT NÅ