Hopp til innhold

Disse kommer i prinsessas konfirmasjon

Prinsesse Ingrid Alexandra blir konfirmert på lørdag i Slottskapellet. – En relativt beskjeden gjesteliste med hensyn til kongelige, mener historiker.

H.K.H prinsesse Ingrid Alexandra

På lørdag står prinsesse Ingrid Alexandra til konfirmasjon i Slottskapellet. Hennes far, kronprins Haakon, ble konfirmert samme sted 9. oktober 1988.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

15-åringen har fulgt konfirmasjonsundervisningen i Asker menighet, men blir konfirmert alene i Slottskapellet.

Kronprins Haakon sa at de gleder seg veldig til lørdag, ifølge NTB.

Oslo-biskop Kari Veiteberg og preses i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien, forretter. Etter gudstjenesten holder kongeparet lunsj på Slottet.

Mange er invitert til å delta i konfirmasjonen. Både det svenske og det danske kongehuset er på gjestelista, men også Spanias kong Felipe.

Den spanske kongen kommer

Fra Sverige kommer kronprinsesse Victoria. Fra Danmark kommer kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og deres 13 år gamle sønn prins Christian, som nesten er jevngammel med Ingrid Alexandra.

Spanias kong Felipe kommer også til prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon lørdag.

Kong Felipe av Spania

Spanias kong Felipe kommer også til prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon lørdag, det blir hans første besøk til Norge etter at han ble konge i 2014.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Konfirmasjonen blir kong Felipes første besøk i Norge etter at han tok over den spanske tronen i 2014.

Kong Felipe er en svært god venn av kronprins Haakon, men han var forhindret fra å stille i Ingrid Alexandras dåp i 2004.

Tidligere denne uka ble det kjent at Felipes far, tidligere konge Juan Carlos, ble hjerteoperert. Operasjonen skal ha vært vellykket.

Alle de tre europeiske kongelige er prinsessas faddere, i tillegg til kong Harald, prinsesse Märtha Louise og mormor Marit Tjessem.

Les også: Prinsesse Ingrid Alexandra må ha kirkelig konfirmasjon: – Problematisk

– Beskjeden gjesteliste

Trond Norén Isaksen er historiker, forfatter og kan mye om det norske kongehus. Han mener gjestelista er relativt beskjeden på den kongelige siden.

– Det er alltid interessant å se hvem som kommer. De kunne for eksempel invitert dronning Margrethe som er en god venn av kongefamilien, eller datteren til kronprinsesse Victoria. Jeg vil si gjestelista er relativt beskjeden med hensyn til kongelige, sier Isaksen.

Trond Noren Isaksen

Historiker og forfatter Trond Norén Isaksen mener flere kongelige kunne vært på gjestelista til prinsessas konfirmasjon.

Foto: øa/Museum/P2 / NRK

Han forteller at lørdagens konfirmasjon er tona ned siden prins Haakon ble konfirmert i 1988.

– Da prins Haakon ble konfirmert var det gallamiddag på slottet, med tiaraer, kjole og hvitt og ordensbånd og hele pakka. Nå er det en lunsj på dagtid.

– Det er også færre kongelige som kommer. Så de har jo tona det ned siden 1988. Litt enklere kan du si.

Lang liste

Også hele den norske kongefamilien vil være til stede i Slottskapellet. Etter konfirmasjonsgudstjenesten er kongen og dronningen vertskap for en lunsj på Slottet til ære for konfirmanten.

Det offisielle Norge vil også være godt representert under høytideligheten med stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen og ektemann Per Kristian Trøen i spissen.

Fra regjeringen stiller statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og kulturminister Trine Skei Grande (V).

I tillegg kommer de parlamentariske lederne for Høyre, KrF og Senterpartiet – Trond Helleland, Hans Fredrik Grøvan og Marit Arnstad, samt Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og flere av visepresidentene i Stortingets presidentskap.

Listen over private gjester er ikke kjent. Det er heller ikke kjent om prinsesse Märtha Louises kjæreste Durek Verrett kommer.

På kirkebakken etter konfirmasjonen

Kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, dronning Sonja, kong Harald og kronprinsesse Mette-Marit på vei ut fra Marius Borg Høibys konfirmasjon i Asker kirke i 2012.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Miljøengasjert

På lista over gjester er flere organisasjoner, blant annet sjefsagent Are Shaw Waage fra Miljøagentene.

Prinsessas første offisielle oppdrag var et møte med Miljøagentene i 2009. Da gikk hun ut på Slottsplassen sammen med kronprinsesse Mette-Marit.

Siden den gang har Ingrid Alexandra hatt flere offisielle oppdrag.

Prinsessa har tidligere fortalt at hun er engasjert i miljøspørsmål og klimautfordringene.

Prinsesse Ingrid Alexandra og foreldrene

Prinsesse Ingrid Alexandra sammen med kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit foran Nidarosdomen, etter at hun gikk den siste delen av pilegrimsleden inn mot Nidarosdomen sammen med kronprinsen som en del av konfirmasjonsforberedelsene.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK/NTB

Les også: Prinsesse Ingrid Alexandra er nå gudmor for «Kronprins Haakon»

AKTUELT NÅ