Disiplinært, kjære Djupedal

Er manglende disiplin den største utfordringen i norsk skole? Eller er problemet at nye reformer innebærer krav om stadig mer teori? Dette var Standpunkt 6. mars.

Lærer og respektløs elev
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

 

Øystein Djupedal
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Det er lærernes feil at de ikke får den respekten de burde ha. Vi trenger sterkere lederutdanning for lærerne. Og vi vil kutte 10. klasse, for det er ikke noe som tyder på at de som går ti år blir flinkere, sier Anders Anundsen i Fremskrittspartiet.

I årets kommunevalg vil Frp gjøre skolepolitikk til en viktig kampsak, og de krever mer disiplin og bedre lærere. 

- For få av elevene som bråker får melding med hjem eller blir bortvist fra skolen, sier Anundsen til NRK.

Diskusjon: Hva er galt med norsk skole?

 

Les også: Frp vil stramme inn i skolen

Han er ikke den eneste som mener at det er for mye bråk i norsk skole. I den internasjonale PISA-undersøkelsen fra 2003 ble norske elever plassert på bråketoppen blant 41 land.

De faglige prestasjonene er også skuffende, sett med norske øyne. På områder som matematikk og naturfag ligger norske elever under den gjennomsnittlige OECD-eleven.

- Mer fag

- Vi trenger mer disiplin, og mindre lek i norsk skole. Lesing og regning bør være med fra første dag i skolen, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) er enig i at det er et viktig poeng å løse problemene dreier seg om disiplin og læreproblemer, men varsler at hovedsatsingen de neste årene kommer til å dreie seg om å heve lærernes kompetanse.

De neste fire årene skal regjeringen bruke 750 millioner hvert år på dette prosjektet.

Politikere, forskere og skolefolk møttes i Standpunkt  6.mars.

Delta i debatten

Du kan også delta i sendingen. Send en SMS til 1987 med kodeord: STANDPUNKT og din kommentar. Noen tekstmeldinger vil rulle over TV-skjermen under sending.

Tekstmeldingen bør ikke være lenger enn 160 tegn. Tjenesten koster 5 kroner. Vi kan dessverre ikke garantere at akkurat din melding blir plukket ut.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger