Hopp til innhold

Dette er lettelsene som gjelder nå

Regjeringen fjerner svært mange av koronatiltakene, blant annet antallsbegrensning og skjenkestopp. Men meteren består og det blir danseforbud når utestedene får åpne opp.

Pressekonferanse om koronasituasjonen. Jonas Gahr Støre.

– I dag er vi endelig kommet ditt at vi kan fjerne mange av smitteverntiltakene, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

I denne saken kan du lese om:

– Med alt det vi vet i dag så er det riktig å fjerne de fleste smitteverntiltakene med noen unntak, sa Jonas Gahr Støre under pressekonferansen.

Støre viste til at omikron gir mindre alvorlig sykdom og at vi har hatt god vaksinedekning.

– Kort oppsummert går vi fra detaljerte regler til meteren, munnbind og sunn fornuft, sa helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Her kan du se hele pressekonferansen fra da regjeringen la fram lettelsene i koronatiltakene.

Dette er endringene

Endringene trer i kraft klokken 23 tirsdag kveld.

  • Det er ikke lenger noen anbefaling om antallsbegrensning på gjester hjemme, og heller ingen antallsbegrensning på arrangementer innendørs eller utendørs.
  • På arrangementer med faste tilviste plasser, som på kino, teater eller i kirken, fjernes avstandskravene når man sitter i setet. Det betyr at alle seter i en sal kan benyttes. Arrangøren skal legge til rette for at det er mulig å holde avstand ellers i lokalet eller arrangementsområdet.
  • Skjenkestopp og krav om bordservering fjernes, men det er fortsatt krav om smittevernfaglig forsvarlig drift.
  • Det er ikke lenger en nasjonal anbefaling om gult nivå i barnehager og skoler.
  • Høyskoler, universiteter og fagskoler anbefales å tilstrebe full fysisk tilstedeværelse ved undervisning. Anbefalingen om 1 meter avstand kan fravikes ved undervisning.
  • Organiserte idretts- og fritidsaktiviteter kan nå foregå som normalt både innendørs og utendørs for alle aldersgrupper, med kontakt der det er nødvendig.
  • Fornøyelsesparker, lekeland, spillehaller og liknende kan åpne opp igjen, men de må ha smittevernfaglig forsvarlig drift.
  • Det blir ikke lenger et krav om å legge til rette for hjemmekontor. Det anbefales at arbeidsgivere selv vurderer hvor mye hjemmekontor som er riktig på den enkelte arbeidsplass. Her må bedriftene også tenke på hvordan de kan unngå at alle blir syke samtidig.
  • Kravet om å teste seg på grensen for innreisende til Norge fjernes.
  • Regjeringen tar sikte på å oppheve de siste restriksjonene innen 17. februar hvis utviklingen blir slik vi nå ser for oss. Ved behov kan kommuner selv vurdere å innføre lokale tiltak, opplyser regjeringen i en pressemelding.

Les også Fleire lettingar for næringslivet: – No er vi i gang att

Danseforbud og meteren

– Jeg vil likevel understreke: Pandemien er ikke over. Ikke i Norge, ikke i verden. Det vil fortsatt gjelde noen råd og regler, presiserte statsministeren på pressekonferansen.

Regelen om en meter gjelder fortsatt i flere sammenhenger, og det er fortsatt påbud om å bruke munnbind når det ikke er mulig å holde meteren.

I tillegg er det krav om at bedrifter skal sikre en smittevernmessig forsvarlig drift.

Se helseminister Ingvild Kjekol ta en koronadans.

Det blir danseforbud når utestedene nå får åpne opp igjen. Regjeringen skriver at enmeteren skal gjelde og nevner spesifikt at dansing skal unngås.

Les også Jubel i kulturlivet, men danseforbudet provoserer utelivet

– Serveringssteder skal ikke gjennomføre aktiviteter som naturlig innebærer mindre avstand mellom gjestene enn 1 meter, for eksempel dansing, heter det i de oppdaterte nasjonale tiltakene som regjeringen la ut i en pressemelding.

Alle de nasjonale tiltakene ligger i faktaboksen under:

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sa under pressekonferansen at tallene på koronainnlagte vil øke framover.

– Vi står sannsynligvis foran noen uker, kanskje et par måneder, med en stor bølge av pandemien, sa Stoltenberg.

Pressekonferanse om koronasituasjonen: Jonas Gahr Støre og Camilla Stoltenberg.

Statsminister Jonas Gahr Støre og FHI-direktør Camilla Stoltenberg under pressekonferansen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kjerkol: På tide å ta hverdagen tilbake

– Nå er det på tide at vi tar hverdagen tilbake. I kveld gjør vi lettelser på de fleste tiltakene så vi kan leve nærmere normalt, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på pressekonferansen tirsdag.

Hun trakk frem lettelsene som skjer i skole, barnehage og høyere utdanning. Helse- og omsorgsministeren sa at to år med tiltak og redusert kontakt har påvirket livene våres.

Pressekonferanse om koronasituasjonen. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sier at man ser økt pågang til psykisk helsevern.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Særlig for barn og unge ser vi økt pågang til psykisk helsevern, sier hun og legger til at regjeringen har satt av flere millioner kroner til å styrke psykisk helsevern til barn, unge og studenter.

– Vi vil oppfordre alle som kjenner noen som kan ha det vanskelig, ta kontakt og vis at du er der. Noen er fortsatt bekymret for å bli smitta, det må vi huske. Vi er ikke ferdige med pandemien, men vi er på vei ut av dem. Vi skal ta de verdifulle hverdagene tilbake.

Pandemihåndteringen skal evalueres

Regjeringen har besluttet at det skal gjennomføres en ekstern, uavhengig evaluering av regjeringens samlede håndtering av koronapandemien.

Koronakommisjonen som regjeringen Solberg satte ned, legger fram sin andre rapport i april.

Jonas Gahr Støre under pressekonferansen om koronasituasjonen.

Statsminister Jonas Gahr Støre under pressekonferansen om koronasituasjonen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Denne kommisjonen har selv besluttet at den vil evaluere håndteringen fram til 31. oktober 2021, altså i all hovedsak håndteringen av pandemien under regjeringen Solberg.

– Jeg har forståelse for kommisjonens beslutning, men vi mener det er avgjørende at hele pandemihåndteringen blir evaluert – også i vår regjeringsperiode, sier Støre

Les også Nå åpnes Norge – men utfordringene står i kø

Kom med anbefalinger

Regjeringen fatter sine beslutninger på bakgrunn av anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Helsemyndighetene anbefalte lettelser på flere områder.

– Vi tror med den virusvarianten som er nå, at vi kan tåle å lette på ganske mange av de inngripende tiltakene, sa assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Dagsnytt 18.

Espen Nakstad viste til at Danmark har gått til full gjenåpning, men at de ligger langt fram i løypa når det gjelder smittebølgen som ser ut til å snu.

Espen Rostrup Nakstad

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

– Vi ligger ikke så langt bak, men det er noe med om man skal gjøre alt på en gang og ta den risikoen det medfører, eller om man skal ta det litt mer gradvis og ha litt margin, sa han.

– I det lange løp nå, om dette fortsetter å gå som vi håper, så tror vi dette vil gå riktig veg. Vi er optimister på den måten, la han til

AKTUELT NÅ