NRK Meny
Normal

Dette ønsker du deg til jul

Glem smykkene, og gi din kjære en bok til jul. Her er den norske ønskelista.

Julegave
Foto: Scanpix / SCANPIX

I fjor utropte Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon en pizzaovn som den store julegaveslageren. I år nøyer de seg med å spå opptur for sportsbransjen.

- Vi har ikke sagt noe helt spesifikt i år, men har tro på at sportsbransjen kan gjøre det bra, sier Thomas Angell, direktør for dagligvare og servicehandel i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon til nrknyheter.no.

Men nordmenn ønsker seg verken ski eller staver, skal vi tro en ny undersøkelse om julehandel i Norden.

LES OGSÅ: Spå rekordhøy julehandel

Den norske ønskelisten

I en nordisk undersøkelse gjort av Handelns Utredningsinsinstitut i Sverige og Deloitte fremkommer det at nordmenn ikke har spesielt dyre julegaveønsker.

Jente leser bok

Gir du en bok i julegave, er sjansen stor for at du treffer blink.

Foto: Scanpix

Øverst på nordmenns ønskeliste står bøker, deretter følger gavekort og penger, reiser, klær og DVD-filmer.

I både Sverige, Danmark og Finland er smykker en gjenganger på ønskelistene. Men i Norge er det tydeligvis ikke like jevt med juveler.

Det er hovedsaklig menn som ønsker seg reiser i julepresang, mens nordiske kvinner, med unntak av norske, ønsker seg smykker - ifølge undersøkelsen.

Gaver med mening

- Til barn er det helt klart ønskelisten som avgjør hva man kjøper i julegave. Til venner er det ofte hva man setter pris på selv som bestemmer valget av gave, sier trendanalytiker Lisbeth Larsen til nrknyheter.no

Trendanalytikeren mener tiden for lite gjennomtenkte og raske julegaveinnkjøp er forbi.

- Det er i tiden at mange legger mer tid og engasjement i det å gi bort noe. Mange ønsker å gi en gave som betyr noe. Bøker, vin og gode opplevelser er nok noe mange vil gi i år, mener Larsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

 

Handler på nettet

I den nordiske undersøkelsen om julehandel fremkommer det at 60 prosent av alle nordmenn benytter seg av Internett i forbindelse med gavekjøp.

20 prosent oppgir at de kjøper gaver og tjenester på nettet, mens 19 prosent bruker nettet for å sammenligne priser på produkter.

40 prosent av nordmennene oppgir at de ikke vil benytte seg av nettet i forbindelse med juleinnkjøpene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger