NRK Meny
Normal

Derfor ser det mørkt ut for AUFs LoVeSe-forslag

AUF kjemper til det siste mot konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og på Senja. Etter alle solemerker taper de slaget i eget parti lørdag.

Mani Husaini på Arbeiderpartiets landsmøte 2017

AUF-leder Mani Husaini kjemper for å utsette konsekvensutredning av oljeboring i nord til 2020.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Mani Husaini og AUF har ett overordnet mål når det gjelder oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe): La olje og gass ligge, sørg for varig vern og dropp konsekvensutredning av noen deler av området.

Derfor er beskjeden fra AUF er klar: Kast partiledelsens forslag til kompromiss om LoVeSe på båten.

Eller som Husaini sa i talen sin:

– Når vi diskuterer miljø og klima kommer vi ikke utenom selve lakmustesten, oljeboring i LoVeSe. Det er lagt frem et såkalt kompromiss. Det åpner for fremtidig oljeboring i det mest sårbare området. Vi sier dere, lytt til faglige råd, til kommunene i Lofoten og flertallet av egne velgere. Si nei til konsekvensutredning og ja til fremtiden.

Problemet er at det vil påføre Jonas Gahr Støre og resten av partiledelsen og sentralstyret et stort politisk tap rett før stortingsvalget til høsten.

Her er Støres LoVeSe-kompromiss

Konsekvensutredning eller vern av LoVeSe har skapt splittelse langt inn i Arbeiderpartiet i en årrekke. Derfor lanserte Støre et kompromiss tidligere i år. Det skulle komme begge fløyer i partiet i møte (se faktaboks).

– Før man går på autopilot her, særlig de som er helt for og eller helt mot: ta en titt på forslaget, sa Støre da det ble lagt frem.

Det er dette forslaget Husaini vil ha landsmøtet til å forkaste. AUF vil heller at Arbeiderpartiet skal utsette hele saken til 2020 når det kommer en ny forvaltningsplan.

– En konsekvensutredning er noe helt annet enn kunnskapsinnhenting. Det er første formelle juridiske steget mot en åpning, sa Husaini.

AUF-lederen innrømmer imidlertid til NRK etter talen at håpet om gjennomslag begynner å bli syltynt.

– Vi har telt stemmer. På papiret ser det mørkt ut, men vi må høre debatten. Vi gir ikke opp før voteringen.

– Ville være mistillit mot partiledelsen

Leif Sande i Industri Energi

Forbundet Energi og industri er blant fagforbundene som har jobbet hardest for å åpne for oljeboring i nord.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Leif Sande, delegat fra Hordaland og forbundsleder i Energi og industri, sier at det er usannsynlig at AUF skal vinne frem.

– Grunnen til at det ser mørkt ut for AUF er at det er partiledelsen som har lagt frem et forslag til kompromiss. Det å få omstyrtet partiledelsens forslag og innspill ville være en mistillit til hele systemet. Folk her er så organisasjonsbeviste så det gjør vi bare ikke. Å stemme ned partiledelsen i en så viktig sak vil ikke en slik forsamling som dette akseptere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger