Hopp til innhold

Derfor måtte statsadvokaten droppe bevisene mot tiltalte i Lanes-saken

Retten mener «det vil krenke tiltaltes rett til rettferdig rettergang» å bruke samtaler mellom en tiltalt og utenlandske undercoveragenter.

Bård Lanes

DREPT: Bård Lanes ble skutt og drept. Nå venter rettssaken mot fire menn som er tiltalt for drapet.

Det kommer fram i en fersk kjennelse fra Vestfold tingrett.

Mannen (23) er en av fire som er tiltalt for drap eller medvirkning til drapet på 33 år gamle Bård Lanes. Lanes ble skutt og drept på åpen gate i april 2021. De fire møter i retten tirsdag.

Under etterforskingen av mannen, som er brasiliansk statsborger, ble det hentet inn undercoveragenter som snakket portugisisk, og lot som om de var kriminelle for å få informasjon ut av 23-åringen. Dette kalles infiltrasjon.

NRK har tidligere omtalt hvordan agentene fløy den tiltalte 23-åringen til Tromsø og skjenket han.

Men det som ble sagt i Tromsø og under andre møter mellom den tiltalte og agentene kan nå ikke brukes som bevis, har tingretten bestemt.

Les også Kjæresten til drepte Bård: – Jeg blir aldri helt meg selv igjen

Mann drept på kilen i Tønsberg

Samtaler som lignet politiavhør

I kjennelsen står det at samtalene i Tromsø har «klare likhetstrekk med politiavhør», og at den tiltalte åpenbart sliter med å la være på å svare på spørsmål om drapet og hans tilknytning til det.

« «Sjefen» som fører samtalene i Tromsø stiller direkte spørsmål som relaterer seg til straffskyld, og er svært pågående. Han gir tiltalte lite valg. Det har på dette tidspunkt, etter rettens oppfatning, etablert seg et klart overmaktsforhold mellom «Sjefen» og tiltalte», skriver dommeren.

Videre skrives det i kjennelsen at det ikke er klart om de utenlandske agentene har blitt fortalt hvilke rammer infiltrasjonen skulle ha.

– Jeg syns det er bra at retten trekker opp en grense her. Dette er et område som er ulovsfestet og på mange måter uklart hvor grensene egentlig går, så det er en sak som har stor betydning. Og det er jo viktig at rettsikkerheten til en tiltalt ivaretas, sier tiltaltes forsvarer, Øystein Storrvik, til NRK.

Tingretten trekker også frem den tiltaltes alder, og at han i samtaler med agentene fremstår som sårbar.

«Tiltalte var ung. Han var også under politiets kontroll da infiltrasjonen ble innledet. Selv om det ikke fremgikk på dette tidspunkt, viser dialogutskriften av den senere samtalen i Tromsø, at han også var relativt sårbar», står det i kjennelsen.

NRK forklarer

Kilen-drapet

Kilen-drapet

Fire tiltalte

  • Bård Lanes ble skutt og drept på åpen gate i Tønsberg i april 2021.
  • Ifølge tiltalebeslutningen ble det avfyrt flere skudd mot Lanes. Ett av skuddene traff 33-åringen i ryggen.
  • Fire menn er tiltalt i saken. En av dem erkjenner å ha skutt Lanes på Kilen. De andre nekter straffskyld.

Kilen-drapet

– Informant for politiet

  • Noen uker før han ble skutt, ble Lanes ifølge VG kontaktet av en politimann som ba ham skaffe opplysninger om en tidligere straffedømt mann (31).
  • 31-åringen er én av de fire som er tiltalt i saken.
  • Ifølge TV 2 har politiet undersøkt om informantrollen kan ha vært motivet for drapet.
Kilen-drapet

Hemmelige agenter

  • I forbindelse med drapsetterforskningen ble en av de tiltalte introdusert for agenter som i hemmelighet arbeidet på oppdrag fra politiet.
  • 23-åringen ble blant skjenket alkohol i møte med agentene på en tur til Tromsø.
  • Vestfold tingrett har slått fast at bevisene fra infiltrasjonen ikke kan brukes i retten. Påtalemyndigheten har anket avgjørelsen til Agder lagmannsrett.

Møttes først i politibil

Ifølge kjennelsen skjedde det første møtet mellom den tiltalte og en av agentene i baksetet på en politibil.

Den tiltalte satt i baksetet og skulle kjøres til politiavhør.

Agenten, som har fått dekknavnet «Miguel» i kjennelsen, ble så hentet, og ga inntrykk av at han var mistenkt for å kjøre med promille – og for at han var redd for at politiet skulle finne noe i bilen hans.

Det er «Miguel» som opprettholder kontakt med tiltalte etter dette møtet, og foreslår at tiltalte skal møte en agent som kalles «Sjefen», for å bli med i deres kriminelle nettverk.

Totalt varte infiltrasjonen i om lag tre måneder.

Retten oppfatter det som at «Miguel» fremstår dominerende og som en overordnet for den tiltalte.

Senere ble altså den tiltalte fløyet til Tromsø, hvor han ble skjenket med alkohol. «Miguel» betalte for flybillettene, og de to reiste hele veien dit sammen.

«I Tromsø møtte tiltalte «Sjefen», som hadde dekknavnet «Julião». De hadde en lang samtale, der også andre dekkagenter tidvis var til stede», står det i kjennelsen.

AKTUELT NÅ