Hopp til innhold

To politimenn skutt under demonstrasjon - én drept

MINNEAPOLIS (NRK): Millitærpolitiet skal være klare til å dra til Minneapolis på noen timers varsel. Under en demonstrasjon i California ble en politibetjent skutt og drept.

Nye demonstrasjoner i Minneapolis.

SPRER SEG: Demonstrasjonene som startet i Minneapolis har spredd seg til en rekke byer i USA. I Minneapolis var mange demonstranter ute i gatene fredag kveld, til tross for at det er innført portforbud.

Foto: LARS OS / NRK

To betjenter i Federal Protective Service ble skutt under protester i Oakland, California. Én av dem døde av skadene, melder CNN. Minst 7.500 personer deltok i en demonstrasjon etter dødsfallet til George Floyd.

Det amerikanske forsvarsdepartementet har satt militærpolitiet i beredskap. Det melder nyhetsbyrået Associated Press lørdag morgen.

Avgjørelsen vekker oppsikt. Det er sjelden at militærpolitiavdelinger settes i beredskap i USA. Sist gang det skjedde var i 1992 under de voldsomme opptøyene i Los Angeles.

Det er president Donald Trump som har ønsket å sette inn militære styrker.

HKu7_TASNwo

President Donald Trump og forsvarsminister Mark Esper utenfor Det hvite hus i Washington, D.C. Bildet er tatt for et par uker siden

Foto: MANDEL NGAN

De foreløpige ordrene går ut på at soldater stasjonert ved Fort Bragg i North Carolina og Fort Drum i New York skal kunne rykke ut på fire timers varsel.

Emo: – Vi har det vondt

Beslutningen kommer etter en ny dag med uroligheter. For tredje dag på rad er det kraftige demonstrasjoner og sammenstøt mellom politi og demonstranter i Minneapolis i USA.

Demonstrasjonene har spredd seg til en rekke byer etter at Georg Floyd, en svart mann, døde etter han ble pågrepet av politiet i Minneapolis.

Katie Emo er én av dem som har tatt til gatene for å vise sin frustrasjon etter drapet på Floyd.

– Dette er vannvittig. Det er mye raseri, og vi har det vondt. Det er forferdelig og vilt, sier Emo til NRK.

Hun sier for mange saker som ligner på Floyd-saken har blitt forbigått i stillhet. Nå er det alt annet enn stille.

– Folk er så sinte, det har vært så mye vold mot oss, og vi har fått nok. Vi er såret og lei av å føle at vi er på bunnen. Vi er likeverdige, og vi fortjener å bli behandlet som likeverdige, sier Emo.

Når hun blir bedt om å peke på hvordan svarte blir forskjellsbehandlet av politiet, trekker hun frem demonstrasjonene i Richmond i januar der mer enn 18.000 demonstrerte mot innstramninger i våpenlovene i delstaten Virginia.

Flere av demonstrantene var iført kamuflasjeuniformer, og flere var bevæpnet med automatvåpen. Væpnede demonstranter tok seg også inn i delstatsbygningen.

President Donald Trump kalte omtalte demonstrantene slik på twitter:

«Dette er veldig gode mennesker, men de er sinte. De vil ha livene sine tilbake, på en trygg måte! Møt dem, snakk med dem, inngå en avtale»

I forbindelse med opptøyene rundt dødsfallet til Floyd, har presidenten inntatt en annen holdning på twitter.

«Enten får ordføreren byen under kontroll ellers sender jeg inn nasjonalgarden og får jobben gjort (...) når plyndringen begynner, begynner skytingen»

Laster Twitter-innhold

– Det viser at det er et problem, at vi ikke er likeverdige. Problemet er politivold, men ikke bare det. Folk er redd oss når det ikke er nødvendig. Hudfarge bør ikke oppfattes som en trussel, sier Emo til NRK.

Demonstrasjonene har spredt seg

Det er blant annet meldt om demonstrasjoner i delstatene Washington, California, Georgia, Kentucky, New York og Wisconsin.

Fra store deler av USA kommer det meldinger om demonstranter som angriper politiet, tenner på biler, ramponerer bygninger og plyndrer butikker.

Under en demonstrasjon i Detroit skal en 19 år gammel mann ha blitt skutt og drept. Foreløpig er det ingen opplysninger som bekrefter at mannen ble skutt av politiet.

Opprørspoliti vokter CNNs hovedkvarter i Atlanta.

Opprørspoliti vokter CNNs hovedkvarter i Atlanta.

Foto: Elijah Nouvelage / AFP

Ny video spres på sosiale medier

Samtidig som raseriet mot politiets behandling av svarte amerikanere vokser spres det en ny video på sosiale medier. Den viser pågripelsen av 46-årige George Floyd, men er tatt fra en annen vinkel.

I den nye videoen ser man tre av de fire politifolkene som deltok i pågripelsen holde Floyd i bakken med knærne. Den fjerde politibetjenten ser på.

En av politifolkene, 44-årige Derek Chauvin, er pågrepet og siktet for uaktsomt drap. Demonstrantene krever at også de tre andre blir pågrepet og siktet.

En ny video som viser pågripelsen sprer seg på sosiale medier.

NY VIDEO: En ny video som viser pågripelsen sprer seg på sosiale medier.

Det hvite hus stengt ned

Også i hovedstaden Washington, D.C. er det kraftige demonstrasjoner. Secret Service har derfor valgt å stenge ned Det hvite hus. Det innebærer at ingen slipper hverken inn eller ut.

President Donald Trump uttalte seg på en pressekonferanse fredag om videoene som viser politiets behandling av Floyd.

– Det burde aldri skje, det skulle aldri fått lov til å skje, noe sånt som det, sa Trump og la til at han stoler på at rettferdigheten vil vinne fram i saken.

Han sa også at han har snakket med Floyds familie.

Politiet holder vakt utenfor Det hvite hus.

STENGT: En demonstrant viser fingeren til politifolk som holder vakt utenfor Det hvite hus. Demonstrantene protesterer mot Minneapolis-politiets voldsbruk som førte til at svarte George Floyd døde.

Foto: Eric Baradat / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt