Hopp til innhold

Unntakstilstand i Minneapolis: Borgermester innfører portforbud

Det er unntakstilstand i Minnesota etter tre dager med voldsomme demonstrasjoner i kjølvannet av dødsfallet til George Floyd. Nå er én politimann siktet etter dødsfallet, og borgermest Jacob Frey innfører portforbud.

VOLDSOMME DEMONSTRASJONER: For tredje dag på rad har flere tusen demonstranter tatt til gatene i Minneapolis. Demonstrasjonene har utviklet seg til å omhandle vold og plyndring i deler av byen.

Portforbudet vil gjelde fra klokken 20.00 fredag til klokken 06.00 lørdag lokal tid.

Derek Chauvin, politmannen som knelte på nakken til George Floyd under en pågripelse i Minneapolis, er arrestert og siktet for uaktsomt drap, opplyser lokale myndigheter i Minnesota.

Floyd, en svart mann, døde etter pågripelsen. Etter dette har flere videoer som viser pågripelsen blitt offentliggjort. Disse viser blant annet at Chauvin kneler over nakken på Floyd mens Floyd gir tydelig uttrykk for at han ikke får puste.

Også to andre politibetjenter hjalp til å holde Floyd nede, og en fjerde politibetjent stod i umiddelbar nærhet og bivånet det hele.

Voldsomme reaksjoner og opptøyer - portforbud

Dødsfallet utløste kraftige demonstrasjoner og opptøyer i flere byer i USA. Demonstranter klatret natt til fredag, norsk tid, opp på taket til politistasjonen i det tredje politidistriktet Minneapolis, før de satte fyr på bygningen.

Politistasjonen ligger i nabolaget til George Floyd. Floyd, som døde etter at en hvit politimann satte kneet mot halsens hans under en pågripelse. Dødsfallet har gitt nytt liv til en opphetet debatt om politivold og rasisme i USA.

Minneapolis-borgermester Jacob Frey sa på en pressekonferanse tidligere fredag norsk tid at han beordret at politistasjonen skulle evakueres før den ble slukt av flammene, fordi sikkerheten til både politiet og demonstranter var truet.

Det har også kommet meldinger om at det kan være eksplosiver i bygningen.

– Vi vil fortsette å patruljere i det området, og politiet skal gjøre jobben sin. Murstein er ikke så viktig som liv, sier Frey.

Dødsfallet har ført til store opptøyer flere steder i USA.

Dødsfallet har ført til store opptøyer flere steder i USA.

Plyndring og opptøyer

I Minneapolis var det natt til fredag, norsk tid, voldsomme demonstrasjoner for tredje dag på rad. Demonstrantene skal ha satt fyr på biler og bygninger, og ble møtt med tåregass og gummikuler.

Flere nabolag i byen er hardt rammet, og politi og brannvesen har rykket ut til meldinger om branner, opptøyer og plyndring av butikker og banker.

Minneapolis' borgermester Jacob Frey sier han forstår at det er mye smerte og raseri i byen, men mener bråket er uakseptabelt.

– Vi kan ikke tolerere dette. Dette er institusjoner og bygninger som folk trenger for å få ut penger og mat, sier Frey.

Lover reaksjoner mot politimennene

Minnesotas guvernør Tim Walz ber fredag om ro i gatene og lover snarlige reaksjoner mot politifolkene som var involvert da afroamerikanske George Floyd døde.

– Jeg forstår at mange har mistet tilliten. Jeg har ikke tenkt å stå her og si, som en hvit mann, hvordan dere skal opptre. Men jeg ber om deres hjelp til å gjenopprette ro og orden, sa Walz på en pressekonferanse fredag.

Han understreket at det er nødvendig at orden blir gjenopprettet for at det skal være mulig å søke rettferdighet i de tilfellene som har forårsaket uroen.

TV-reporter pågrepet på direkten

Fredag morgen amerikansk tid (rundt 12 norsk tid) meldte CNN at deres reporter Omar Jimenez ble pågrepet av politiet i byen.

Videoer fra hendelsen viser at Jimenez ble pågrepet mens han rapporterer direkte om opptøyene. TV-kanalen skriver at Jimenez identifiserte seg selv i forkant. En produsent og en TV-fotograf blir også pågrepet.

I opptakene som ble sendt direkte på TV-kanalen fremgår det at Jimenez flere ganger spør politimennene, som er ikledd utstyr for å håndtere opptøyer og pustemasker, hvorfor han blir pågrepet.

–Vi kan forflytte oss hvor dere måtte ønske. Vi skal ikke stå i veien for dere, sier Omar Jiminez til polititjenestemennene som har omringet teamet.

Det ender likevel med at reporteren og kollegaene blir påsatt håndjern og ført bort.

Like før hadde teamet filmet og sendt pågripelsen av en demonstrant.

CNN melder at deres journalister Omar Jimenez ble pågrepet under en live-sending, mens han rapporterte om opptøyene i Minneapolis. Dette til tross for at han identifiserte seg for politiet, melder CNN.

CNN melder at deres journalister Omar Jimenez ble pågrepet under en live-sending, mens han rapporterte om opptøyene i Minneapolis. Dette til tross for at han identifiserte seg for politiet, melder CNN.

Filmteamet fra CNN ble løslatt like etter pågripelsen, og Minnesota-guvernør Tim Walz har beklaget arrestasjonene. Han var fredag i samtaler med CNN-sjef Jeff Zucker.

Setter inn nasjonalgarden

Da opptøyene eskalerte, valgte byens borgermester å be nasjonalgarden om bistand. Dette er militære styrker som disponeres av delstatene.

– Vi har bedt om ytterligere hjelp. Noe kommer fra statlig nivå, og vi får mer også. Men vi trenger hjelp fra lokalsamfunnet, og folk må passe på byen vår, sa Jacob Frey.

Ifølge CNN er mer enn 500 personer i nasjonalgarden nå mobilisert og klare til å bistå myndighetene forskjellige steder i Minneapolis.

På pressekonferansen fikk Frey spørsmål om hvorfor politiet og nasjonalgarden ikke har vært i stand til å kontrollere situasjonen.

– Det var flere enn «et par» branner som brannmennene måtte slukke. Det var flere enn «et par» hendelser som politiet måtte håndtere. Dette er en av de vanskeligste situasjonene byen vår har vært i, sier Frey.

Også i nabobyen St. Paul, var det voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter natt til fredag.

– Vennligst hold dere hjemme. Ikke kom hit for å demonstrere. Fokuser på George Floyd, på bevegelsen vår, på å hindre at dette skjer igjen. Vi kan stå sammen i den kampen, tvitrer St. Paul-borgermester Melvin Carter.

Minnesota-guvernør Tim Walz sier han vil forsvare retten til å demonstrere, men mener det er nødvendig å sette inn nasjonalgarden for beskytte folk og næringslivet.

Walz har innført unntakstilstand og sier at om lag 200 ekstra politifolk blir satt inn for å håndtere situasjonen.

Guvernøren i Minnesota har erklært unntakstilstand og setter inn nasjonalgarden for å håndtere demonstrasjonene etter at en mann døde under en pågripelse.

Guvernøren i Minnesota har erklært unntakstilstand og setter inn nasjonalgarden for å håndtere demonstrasjonene etter at en mann døde under en pågripelse.

18 klager mot politimann

De fire politifolket som pågrep Floyd har fått sparken i etterkant, men demonstrantene krever at spesielt politimannen som holdt Floyd nede blir siktet for drap.

Borgermester Jacob Frey har også tatt til orde for politimannen straffeforfølges.

CNN skriver fredag at politiet tidligere har mottatt 18 klager på politimannen. Det er uklart hva klagene handlet om, men i to av tilfellene skal politimannen ha fått en reprimande i form av et brev fra politiledelsen.

George Floyd ble pågrepet etter at en butikkmedarbeider i Minneapolis ringte politiet etter at 46-åringen forsøkte å bruke en falsk seddel for å kjøpe sigaretter.

Politiet i Minneapolis offentliggjorde torsdag kveld samtalen med butikkmedarbeideren. I samtalen forteller medarbeideren at han eller hun gikk ut til Floyds bil, men at 46-åringen nektet å levere tilbake sigarettene, melder CNN.

Innringeren sier også at det fremstod som 46-åringen var «påvirket av noe» og «at han ikke oppførte seg riktig». Det fremgår ikke av samtalen at Floyd skal ha oppført seg truende eller vært voldelig.

På slutten av samtalen snakker innringeren og politibetjenten om trivielle ting, og situasjonen fremstår som forholdsvis rolig.

Politiet arresyterer en mann i Denver.

Protestene har spredd seg til flere byer i USA. Her arresterer politiet en mann i Denver.

Foto: David Zalubowski / AP

Ny overvåkningsvideo

Politiet har tidligere uttalt at Floyd motsatte seg pågripelsen. Et lengre opptak fra et overvåkningskamera som ble offentliggjort tidligere i uken, viser forløpet til pågripelsen. Politiet har hevdet at Floyd motsatte seg pågripelsen.

Opptaket viser at politiet bruker noe tid på å få Floyd ut av bilen, men at de deretter får kontroll på ham og setter på ham håndjern. Det fremgår ikke av opptaket at 46-åringen er voldelig mot politiet, ifølge CBS News.

Dette opptaket stopper rett etter at Floyd havner på bakken, og altså før han får et kne mot halsen.

Den opprinnelige videoen, som er distribuert verden over, viser at den ene politimannen holder et kne mot Floyds hals, mens 46-åringen roper at han ikke får puste.

Ifølge politiet skal Floyd ha mistet bevisstheten, før han ble hentet av ambulanse og fraktet til sykehus. Der ble han erklært død.

Laster Twitter-innhold

Slår tilbake mot Trump

Minneapolis-borgermesteren måtte på pressekonferansen fredag også forsvare seg mot kritikk fra USAs president Donald Trump om å være «venstrevridd» og «for svak».

– Svakhet er å ikke ta ansvar for sine handlinger, eller å peke fingeren mot andre i en krisesituasjon. Donald Trump vet ingenting om styrken til Minneapolis. Dette er vanskelige tider for byen vår, men vi skal komme oss gjennom dette, sier Frey, og la til:

– We are strong as hell!

Trump har også skrevet på Twitter at «når plyndringen begynner, begynner skytingen». Denne meldingen har blitt «flagget» av mikrobloggtjenesten, fordi den bryter retningslinjene for å glorifisere vold.

Laster Twitter-innhold

«Jeg får ikke puste»

Både svarte og hvite har de siste dagene møtt opp i Minneapolis med plakater med navnet til Floyd og teksten «Jeg får ikke puste». Ordene var det siste Floyd sa før han mistet bevisstheten.

Eric Garner

Seksbarnsfaren Eric Garner døde etter å ha blitt pågrepet av politiet i New York i 2014.

Foto: Ap

For mange amerikanere bringer Floyds siste ord tankene tilbake til 2014, da Eric Garner ble kvalt og døde etter å ha blitt pågrepet av politiet i New York. Garner skal ha 11 ganger ha ropt at han ikke fikk puste, med flere politimenn oppå seg.

Jenny Alcenat deltok i demonstrasjonene i Minneapolis torsdag kveld.

– Vi er «fed up». Vi har holdt altfor mange fredelige protester. Vi har kommet med plakater, men det har ikke ført til noen ting. Vi får aldri en dom når et sort liv er tatt av en hvit politimann. Jeg bifaller ikke bråket, men jeg forstår dem, 100 prosent, sier hun til Ap.

Erika Atson

Erika Atson sier de svarte i USA er lei av måten de blir behandlet på av politiet.

Foto: AP

20 år gamle Erika Atson sier hun har sett sine 14 og 11 år gamle brødre bli håndtert unødvendig voldsomt av politiet.

– Vi er ikke her for å slåss mot noen. Vi er her fordi vi mener politiet må stilles til ansvar for det som har skjedd, sier hun.

Demonstrasjoner i flere byer

Opptøyene i Minneapolis har også spredd seg til andre amerikanske byer.

Sju personer skal ha blitt skutt av politiet under en demonstrasjon i Louisville i Kentucky, ifølge CNN. For en av dem tilstanden alvorlig, melder politiet i byen.

Demonstrantene i Louisville protesterte mot politiets drap på Breonna Taylor i mars. Taylor ble skutt åtte ganger under en ransakelse. Politiet lette i utgangspunktet etter narkotika, uten å finne noe.

I Los Angeles ble en motorvei sperret og politibiler angrepet natt til fredag. Det er også rapportert om at bil har kjørt inn i en gruppe mennesker som demonstrerte i Denver i Colorado.

Også i New York og Memphis trosset demonstranter korona-forbudet mot forsamlinger natt til fredag.

Demonstrasjon i Columbus i Ohio.

Også i Columbus i Ohio er har det vært demonstrasjoner.

Foto: Barbara J. Perenic / AP

Opphetet debatt

USA har vært preget av en opphetet debatt om politivold og store demonstrasjoner etter lignende hendelser de siste årene.

Police Shooting Missouri

18 år gamle Michael Brown ble skutt av politiet i august 2014. Det førte til voldsomme opptøyer i flere byer i USA.

Foto: Anonymous / Ap

Blant sakene som har fått mest oppmerksomhet er dødsfallet til Michael Brown, som ble skutt og drept av en hvit politimann i Ferguson, Missouri, en forstad til St. Louis, i 2014, samme år som Eric Garner døde.

I 2015 døde Freddie Gray mens han var i politiets varetekt, og seks Baltimore-politibetjenter ble suspendert som følge av hendelsen.

Situasjonen i Baltimore har vært ekstra tilspisset den siste tiden, på grunn av koronaepidemien. Epidemien har i stor grad rammet den samme gruppen som nå demonstrerer mot politiet, svarte amerikanere.

SISTE NYTT

Siste nytt