Hopp til innhold

Munnhuggeri mellom president Trump og ordføreren i Minneapolis

President Donald Trump og Minneapolis-ordfører Jacob Frey krangler om de voldsomme opptøyene i byen. Samtidig har Twitter merket to av Trumps meldinger med at de glorifiserer vold. Det hvite hus avviser dette.

President Donald Trump og ordføreren i Minneapolis Jacob Frey.

President Donald Trump og ordføreren i Minneapolis Jacob Frey er i krangel om opptøyene i byen.

Munnhoggeriet mellom president Donald Trump på den ene siden og ordføreren i Minneapolis, Jacob Frey og Twitter på den andre siden nådde i dag morges norsk tid et nytt nivå.

I hele natt har det vært opptøyer i den største byen i Minnesota. Blant annet ble en politistasjon påtent etter at demonstranter tok seg inn i bygningen.

Stasjonen ligger i nabolaget der 46-åringen George Floyd døde etter at en politimann under en pågripelse mandag kveld satte et kne mot halsen hans mens han lå på bakken.

Flere nabolag i byen er hardt rammet. Politi og brannvesen har rykket ut til en rekke branner i biler og bygninger, bygg er blitt ramponert og fått rutene knust. Butikker og banker er plyndret.

Presidenten skrev i en melding på Twitter at han ikke orker å se på hva som skjer «i den flotte byen Minneapolis».

«Enten får ordføreren byen under kontroll ellers sender jeg inn nasjonalgarden og får jobben gjort», skriver Trump.

Presidenten mener demonstrantene vanærer George Floyds minne.

Presidenten kaller også ordføreren i byen for «svak» og «venstrevridd» og mener han utviser «fullstendig mangel på lederskap».

Laster Twitter-innhold

Trump skriver også at «når plyndringen begynner, begynner skytingen».

Utsagnet er et sitat fra en tidligere kontroversiell politisjef i Miami, Walter Headley, som på slutten av 1960-tallet lovet voldelige represalier etter et opprør fra svarte ungdommer. Det skriver flere medier, inkludert NBC News.

Laster Twitter-innhold

Toppsjef varslet før merking

Trumps melding har ifølge Twitter blitt merket fordi den bryter nettstedets regler ved å glorifisere vold.

Ifølge selskapet er det den historiske konteksten rundt «plyndre og skyte»-setningen som er årsaken til selskapets reaksjon.

«Denne Twitter-meldingen strider mot Twitters regler om å hylle voldsbruk. Twitter har imidlertid besluttet at det kan være i offentlighetens interesse at meldingen er tilgjengelig», heter det i merkingen.

Faksimile av Twitters merking av president Donald Trumps melding om uroen i Minneapolis.
Foto: Faksimile

Twitter skriver i en e-post til nyhetsbyrået Reuters at avgjørelsen om å merke de to meldingene om Minneapolis ble tatt i fellesskap av flere personer.

Selskapets toppsjef Jack Dorsey ble informert før merkingen ble gjennomført.

Etter at meldingen fra kontoen @realDonaldTrump ble satt «varselsmerke» på, sendte Det hvite hus ut en tweet med tilsvarende innhold. Også denne har fått varsel fra Twitter.

Presidenten har rukket å svare med en morgenmelding og spør hvorfor selskapet ikke merker andre politikere, som han mener farer med løgn og falske påstander.

Laster Twitter-innhold

Det hvite hus: – Twitter viser de er et redaksjonelt medium

På Det hvite hus sin offiesielle Twitter-konto har det fredag blitt lagt ut en melding der det kommer krass kritikk mot Twitter og avvises at Trump har «forherliget vold».

– Presidenten forherliget ikke voldsbruk. Han fordømte det tydelig, står det i meldingen på Det hvite hus' Twitter-konto.

I den samme meldingen er det også en beskjed til Twitter-sjefen som er tagget:

– @Jack og Twitters partiske, mistroiske «faktasjekkere» har gjort det klart: Twitter er et redaksjonelt medium og ikke en plattform.

Laster Twitter-innhold

Krig mot Twitter

Tidligere i uken merket Twitter to andre meldinger fra Trumps twitter-konto. De ble flagget som villedende, med behov for faktasjekk.

Trump hevdet i twittermeldingene at hvis man tillater stemmegivning per post i det kommende presidentvalget, vil det føre til omfattende valgfusk. Dette finnes det ikke bevis for. Twitter merket derfor meldingene og lenket til informasjon om temaet.

Trump valgte å svare med en presidentordre, der han krever endringer i loven som gir internettselskaper som Twitter ansvarsfrihet.

Presidenten hevder selskapet driver med politisk aktivisme og ødelegger for ytringsfriheten.

Twitter på sin side kunngjorde at selskapet vil fortsette praksisen med å merke meldinger de mener strider mot selskapets retningslinjer, uansett hvem som er avsender.

Minneapolis-ordfører Jacob Frey under pressekonferanse 28. mai.

Minneapolis-ordfører Jacob Frey under pressekonferansen hvor han svarte på anklagene fra president Trump.

Foto: Elizabeth Flores / AP

Ordføreren svarer

På en pressekonferanse i går kveld amerikansk tid svarte også ordfører Jacob Frey på Trumps påstander.

De har også tidligere vært i tottene på hverandre, etter at Frey mente Trump burde betale for sikkerhetstiltakene da han i fjor høst holdt massemøte for sine kjernevelgere.

Da byens politiforening solgte T-skjorter med teksten «Politimenn for Trump», gav presidenten uttrykk for sin tilfredshet på Twitter og skrev at politikorpset stod opp mot en venstreradikal ordfører.

– Svakhet er å ikke ta ansvar, eller å peke på andre i en krisesituasjon. Trump vet ingenting om styrken til Minneapolis. Dette er vanskelige tider for byen vår, men vi skal komme oss gjennom dette, sa Frey, og la til:

– We are strong as hell!

Han har bedt om hjelp fra guvernøren i Minnesota, Tim Walz, som har erklært unntakstilstand. Nasjonalgarden, som er på delstatlig nivå, er kommet til byen for å bistå det lokale politikorpset.

Uroen har også spredd til seg nabobyen St. Paul, og ordføreren der har sluttet seg til Freys bønn om bistand. De to byene er tett sammenvevd og er et stort sammenhengende byområde, som går under kallenavnet «tvillingbyene».

Ordførerne sier politi- og brannvesenet ikke klarer å håndtere den eskalerende situasjonen alene.

– Dette er en av de vanskeligste situasjonene byen vår har vært i, sa Frey.

Han la til at han forstår at det er mye smerte og raseri i byen etter drapet på George Floyd, men kaller likevel det som nå skjer som uakseptabelt. Spesielt plyndringen av butikker og påtenning av banker.

– Vi kan ikke tolerere det. Dette er institusjoner og bygninger som folk trenger for å få ut penger og mat, sa Frey.

Guvernøren i Minnesota har erklært unntakstilstand og setter inn nasjonalgarden for å håndtere demonstrasjonene etter at en mann døde under en pågripelse.

Guvernøren i Minnesota har erklært unntakstilstand og setter inn nasjonalgarden for å håndtere demonstrasjonene etter at en mann døde under en pågripelse.

Ordførerne ber om ro

Ordføreren i St. Paul, Melvin Carter, ber innbyggerne holde seg unna uroen.

– Vennligst hold dere hjemme. Ikke kom hit for å demonstrere. Fokuser på George Floyd, på bevegelsen vår, på å hindre at dette skjer igjen. Vi kan stå sammen i den kampen, skriver Melvin Carter, som selv er av afrikanskamerikansk avstamning.

Laster Twitter-innhold

Jacob Frey bønnfaller også folk om å ta det med ro.

– Vær så snill, Minneapolis. Vi kan ikke la en tragedie forårsake mer tragedie, tvitret han.

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt