Hopp til innhold

De siktede etter skytingen i Oslo utleveres til Norge

De to mennene i 20-årene flyktet til Italia etter skytingen ved Nationaltheatret i Oslo sentrum. Nå skal de sendes tilbake til Norge.

Politibil ved Nationaltheatret, med Theatercafeen i bakgrunnen.

Politiet rykket ut med store styrker da to menn ble skutt i Klingenberggata ved Nationaltheatret i Oslo sentrum 15. desember.

Foto: Annika Byrde / NTB

Det bekrefter forsvarer Ole Petter Drevland overfor NRK. Beslutningen ble fattet under et rettsmøte i Milano i Italia i formiddag.

– Domstolen der nede har nå besluttet og avsagt kjennelse om at han skal utleveres til Norges med hans samtykke. Nå er det opp til norsk politi å få gjennomført dette, sier han til NRK like før kl. 12.00.

Les også To menn alvorleg skadde i skyting ved Nationaltheatret i Oslo

Advokat Usama Ahmad forsvarer den andre siktede mannen.

– For vår del er det greit å bare få en avklaring på at de blir utlevert. Vi håper at prosessen går raskt nå, og at de er i Norge i løpet av de nærmeste dagene, sier Ahmad.

Politiadvokat Christian Hatlo sier til NRK at de ikke har blitt orientert om kjennelsen fra italiensk rett. De vet foreløpig ikke når de to blir sendt tilbake til Norge.

Ingen av de norske forsvarerne var til stede under møtet, og ingen av de siktede har tatt stilling til skyldspørsmålet etter skytingen.

Drevland sier til NRK at han håper å snakke med sin klient senere i dag.

– Retten har gitt tillatelse til at vi kan snakke sammen på telefon senere i dag, sier forsvareren.

Ahmad sier hans klient ennå ikke kjenner detaljene i siktelsen mot ham.

– Jeg har ikke vært i direkte kontakt med ham siden fredag. Han har ikke fått presentert noen siktelse ennå, og vi har ikke tatt stilling til den. Det vil vi ikke gjøre før han er i Norge, sier han.

Skyting på åpen gate

Mennene er siktet for drapsforsøk etter at to menn i 30- og 40-årene ble skutt utenfor et utested i Oslo sentrum.

Mennene i 20-årene er tilknyttet MC-klubben Satudarah, mens de fornærmede er lederskikkelser i den kriminelle gjengen Young Guns.

Motivet for hendelsen er foreløpig ikke kjent, men politiet sier at det har vært en langvarig konflikt mellom de to grupperingene.

Også siktet for ran

NRK har fått tilgang på kjennelsen fra den italienske domstolen.

Der står det at arrestordenen baserer seg på fire forhold: drapsforsøk, ulovlig bæring og anskaffelse av skytevåpen, samt et væpnet ran som skal ha blitt begått i desember 2022.

– De er tatt med på grunn av spesialitetsprinsippet, og ikke saker vi har hos oss pr. nå, sier politiadvokat Hatlo til NRK.

Politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt

Politiadvokat Christian Hatlo

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Forsvarer Drevland sier til NRK at han ikke har fått noe informasjon om dette fra politiet ennå.

Advokat Ole Petter Drevland

Advokat Ole Petter Drevland

Foto: Heiko Junge / NTB

Usama Ahmad sier hans klient er siktet for alle punktene i arrestordren. Han kan ikke gi noe informasjon om hendelsen i desember.

– Jeg har ikke snakket med min klient om hendelsen, og det er heller ikke en prioritet for oss. Vår prioritet er siktelsen for drapsforsøk. Vi skal avklare om han skal forklare seg, og hvordan han stiller seg til en eventuell fengsling.

Rømte landet

Mennene i 20-årene rømte landet etter skytingen natt til 15. januar. Flukten gikk via Sverige, Danmark og Tyskland før de til slutt ble pågrepet av italiensk politi på et overnattingssted i Milano i Italia.

– De to siktede ble pågrepet i Milano med bakgrunn i bred etterforskning og samarbeid med Kripos. Vi har hatt indikasjoner i noen dager på at de hadde forlatt landet, uten at det var verifisert, uttalte politiadvokat Christian Hatlo i forrige uke.

Les også To menn tatt i Italia etter skytingen i Oslo

Politiet gir oppdatering om etterforskningen av skytehendelsen i Oslo

Før pågripelsen gikk politiet ut og etterlyste én av de siktede med et bilde som var tatt i Oslo sentrum i forkant av skytingen.

Politiet sier de har god kontroll over hendelsesforløpet i forkant av skytingen, men at det fortsatt gjenstår ubesvarte spørsmål. De siktede vil bli avhørt av politiet så fort de kommer tilbake til Norge.

Politiadvokat Hatlo sier at det er en pågående, langvarig konflikt mellom Young Guns og Satudarah.

– Om det er motivet for denne hendelsen vet vi ikke nå, uttalte han i forbindelse med en pressekonferansen i forrige uke.

AKTUELT NÅ