Hopp til innhold

Datatilsynet åpner kontrollsak mot Smittestopp-appen

Folkehelseinstituttets app for digital smittesporing, Smittestopp, skal nå kontrolleres av Datatilsynet.

Smittestopp

Folkehelseinstituttets app driver digital smittesporing. Dersom man har lastet ned appen og vært i nærkontakt med en som er koronasmittet, vil man få en varsling om det.

Foto: Folkehelseinstituttet

Det melder Datatilsynet på egne nettsider.

– Alle tiltak myndighetene iverksetter må ha befolkningens tillit, og dersom Datatilsynet finner feil ved appen, vil det bidra til å bedre personvernet i appen, noe som igjen vil skape ytterligere tillit, sier direktør Bjørn Erik Thon.

Forrige uke gikk eksperter innen personvern-teknologi og kryptografi fra hele verden sammen om et opprop mot inngripende smittesporingssystemer, slik som Folkehelseinstituttets app. Lignende apper har blitt lansert i flere land.

Datatilsynet sier at de i utgangspunktet er positive til slik bruk av teknologi i kampen mot pandemien. Likevel understreker de viktigheten av holde seg innenfor juridiske rammer og beskytte personvernet.

Kontrollerer innsamling av data

Nå skal de kontrollere at innsamlingen og bruken av data er i overensstemmelse med personopplysningsloven og den nye forskriften om digital smittesporing og epidemikontroll.

– Vi har fått inn flere henvendelser som viser at det er mange spørsmål om appen. Det ser vi også i det offentlige ordskiftet. Spørsmål om formål, hva dataene faktisk skal brukes til, nytteverdi og tekniske innretninger er gjengangere. Det er store forventninger til hva Datatilsynet nå skal gjøre, sier Thon.

En av dem som har kritisert denne løsningen for digital smittesporing, er professor og kryptolog Kristian Gjøsteen ved NTNU.

– Det finnes bedre løsninger. Det finnes norsk teknologi som kunne gjort dette bedre, har Gjøsteen tidligere sagt til NRK.

Over 1,4 millioner nedlastinger

Mandag melder Folkehelseinstituttet at 1.454.000 personer har lastet ned appen.

Appen, som er frivillig å laste ned, samler anonyme data om hvordan grupper beveger seg i samfunnet for å måle effekten av tiltakene mot smittespredning og for å spore smitte.

Dersom man har lastet ned appen, får man et varsel på telefonen dersom man har vært i nærkontakt med koronasmittede.

Folkehelseinstituttets nye app «Smittestopp»

Appen Smittestopp skal hjelpe myndighetene med smittesporing blant befolkningen. Mange er kritiske til appen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at sikkerhet er høyt prioritert i utviklingen av appen.

«Bruken av appen er frivillig. Alle persondata blir slettet etter 30 dager. Du kan når som helst slette dine personopplysninger ved å bruke slettefunksjonaliteten i appen, du kan også slette selve appen. Og du kan selv velge om du vil skru av og på loggefunksjoner.»

AKTUELT NÅ