Cappelen- forsvarer: Eirik Jensen-boken en uheldig forhåndsprosedyre

Mens den narkotikasiktede forretningsmannen Gjermund Cappelen sier den korrupsjonssiktede polititoppen Erik Jensen hjalp han med hasjsmugling, hevder Jensen i ny bok at Cappelen var en viktig informant.

Eirik Jensen og Benedict de Vibe (innfelt)

Forsvarer Benedict de Vibe mener Eirik Jensens bok ikke burde kommet før saken hadde vært ført i rettssystemet.

Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix, NRK

– Det bærer preg av å være en forhåndsprosedyre, og da hadde det riktige vært å vente med dette til etter straffesaken er behandlet, sier forsvarer Benedict de Vibe til NRK.

Ulike versjoner

Han representerer narkosiktede Gjermund Cappelen i en omfattende narkotikasak som er rullet opp av politiet i Asker og Bærum, og det i forbindelse med denne politiet politiet fikk korrupsjonsmistanke mot den betrodde polititoppen Eirik Jensen.

Gjermund Cappelen har i utallige avhørt forklart hvordan han mener Jensen over en årrekke hjalp ham med å smugle hasj inn til Norge.

Han skal også ha hevdet i avhør at han fikk taushetsbelagt informasjon fra politiets systemer for å holde seg unna miljøer og personer som var under oppsikt.

I sin nye bok kommer den nå suspenderte polititoppen, som nekter straffskyld, med en helt annen versjon av forholdet mellom ham og Cappelen.

Gjermund Cappelen

Gjermund Cappelen er siktet for narkotikaforbrytelser, og hevder selv at han fikk hjelp fra politimannen Eirik Jensen.

Foto: Privat

Jensen beskriver et samarbeid hvor Cappelen var en svært viktig, nyttig og pålitelig kilde til informasjon om andre kriminelle. Jensen navngir ikke Cappelen i boken, men NRK vet at det er den narkosiktede forretningsmannen han viser til når han omtaler informanten.

– Dette er en prosedyre etter eget syn, men man blir ikke trodd eller ikke trodd kun på bakgrunn av forklaringer. Jeg mener bevisene i saken taler for seg, uavhengig av om Cappelen i denne boka fremstår som en informant eller en som samarbeidet med Jensen om å innføre store mengder hasj, slik Cappelen hevder, sier den narkosiktedes forsvarer de Vibe.

«Narkotikarelatert oppslagsverk»

Eirik Jensen omtaler Cappelen i boka som «et narkotikarelatert oppslagsverk».

– Det var enorme mengder – eksepsjonelt under hele min tid på Spesielle Operasjoner og Gjengprosjektet. Han ble vårt mestproduserende informant, skriver Jensen i boka.

Cappelens forsvarer mener at bevisene i saken, blant annet sikret SMS-kommunikasjon, er viktigere enn en bok fra en av aktørene.

– For å få frem hva som har skjedd må man ha noe som forteller om kommunikasjonen de to imellom og hva de har sagt, og der har man sikret seg beslag, sier de Vibe, som likevel forstår at boken kommer.

– Dette er et bokprosjekt som har pågått over lang tid og det ville vært umulig ikke å ta med det siste som har skjedd med han, men som sagt, han burde ventet, sier de Vibe.

SISTE NYTT

Siste meldinger