Hopp til innhold

Brudd i meklingen - storstreik fra mandag morgen

Søndag ettermiddag ble det brudd i meklingen mellom partene i lønnsoppgjøret. Det betyr at 25.000 LO- og YS-ansatte går ut i streik fra mandag morgen.

Lønnsoppgjøret

I MEKLING: NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik møtte pressen i forbindelse med meklingsstart.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Søndag ettermiddag sa LO nei til riksmeklerens skisse. YS har også brutt forhandlingene.

Flere medier erfarer søndag kveld at LO takket nei til en lønnsvekst på 5,2 prosent. NRK får bekreftet at det stemmer, men har ikke kjennskap til hele skissen.

– Totaliteten i skissen mekler la på bordet var rett og slett ikke god nok. Hovedkravet vårt var at arbeidstakerne skulle få økt kjøpekraft, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Det betyr at 25.000 arbeidere går ut i streik fra mandag morgen.

– LO krevde økt kjøpekraft for sine medlemmer og et løft for de lavtlønte. NHO har valgt å avvise våre krav, og sender dermed landet ut i streik, sier Følsvik.

Riksmekler Mats Ruland er tydelig på at forhandlingene er vanskelige.

– Det er en veldig fastlåst situasjon. Det er alvorlig. Vi er helt avhengig av bevegelse for å komme videre, sier Ruland.

Riksmekler Mats Ruland

Riksmekler Mats Ruland møtte pressen sent lørdag kveld.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Selv om Ruland påstår han ikke er mindre optimist nå enn da han møtte pressen ved midnatt er han klar på at forhandlingene er tøffe.

– Om partene ikke beveger seg vil det bli en konflikt. En stor konflikt, sier Ruland til NRK.

Fordi årets oppgjør er et mellomoppgjør forhandler partene kun om lønn.

NRK forklarer

Hva betyr årets lønnsoppgjør?

Hva forhandler de om?

I år er det mellomoppgjør. Det vel si at partene bare forhandler om penger. Det er arbeidstakerorganisasjonen LO og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) som starter med forhandlinger for privat sektor.

Hva er frontfagsmodellen?

Lønnsoppgjørene i Norge gjøres etter frontfagsmodellen. Det betyr at privat, konkurranseutsatt industri forhandler først. Det setter en mal for oppgjørene for andre grupper. 

Hva krever LO?

LO krevde reallønnsvekst, det vel si at lønna må øke mer enn den antatte prisstigningen på 4,9 prosent. NHO ville ikke love reallønnsvekst, men mente at lønnsevnen hos bedriftene måtte bestemme.

Partene i frontfaget ble enige om en ramme på 5,2 prosent.

Hva med de som ikke er i frontfaget?

Ansatte i offentlig sektor forhandler i egne oppgjør. Flere grupper i det offentlige mener det er mulig å gi høyere lønnstillegg innenfor frontfagsmodellen. 

Hvordan foregår forhandlingene?

Lønnsoppgjør begynner med forhandlinger som kan føre til enighet eller brudd. Ved brudd blir det mekling hos Riksmekleren. Fører ikke meklingen fram, kan det bli streik. 

Blir storstreik

Rundt 25.000 medlemmer i LO og YS står klare til å streike fra mandag morgen. LO skriver at de planlegger å ta ut et bredt spekter av bransjer over store deler av landet.

Blant annet vil streiken ramme bryggerier som Hansa og Mack. Også Coca-Cola vil bli rammet hvis det blir streik.

– Det er selvfølgelig beklagelig å måtte gå ut i streik. Vi gjør ikke det med lett hjerte. Det er første gang på 20 år at LO går ut i konflikt, sier Følsvik.

LO mener kravet om økt kjøpekraft for medlemmene er så viktig at når vi fant at tilbudet ikke var godt nok, hadde vi ikke noe alternativ.

NHO: – En unødvendig streik

Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO sier i pressekonferansen søndag kveld at de har fått en unødvendig streik fordi LO ikke aksepterte skissen.

– I skissen som LO fikk, så fikk de innvilget kravet om økt kjøpekraft, sier Almlid.

Likevel så valgte LO å si nei, forklarer han.

– Som etter min mening er helt unødvendig. LO må svare på hvorfor vi nå har en storstreik i mellomoppgjøret for første gang siden andre verdenskrig.

NHO ønsket å si ja til skissen fordi de ville unngå en storstreik nå.

– Denne konflikten burde Norge ha sluppet. NHO har vært løsningsorientert og forhandlet konstruktivt, men motparten kom oss ikke i møte. Det er uforståelig.

– Vi har forståelse for at det er tøft for mange nå, både for privatpersoner og bedrifter. Vi frykter at streiken vil gå hardt utover arbeidsplasser. Det beklager vi sterkt, sier Almlid.

Mack øl

En eventuell streik vil blant annet ramme en rekke bryggerier.

Foto: Stian Strøm / NRK

LO varsler opptrapping

Allerede natt til søndag varslet LO en opptrapping av en eventuell streik.

LO skriver at 23 000 LO-medlemmer tas ut i streik fra mandag kl. 06.00.

– Vi er klare for å streike så lenge det kreves, sier Følsvik.

Dersom meklingen ikke fører frem til enighet mellom LO og NHO betyr det at det til sammen vil bli tatt ut 38 000 LO-medlemmer i streik fra fredag, skriver LO i en pressemelding.

YS har varslet at de tar ut 1500 YS-medlemmer i streik fra mandag, og ytterligere 460 medlemmer fra fredag.

– Denne streiken kan få store konsekvenser. Vi skal gjøre det som må til for at vi kan komme til en løsning ganske snart, sier Følsvik.

AKTUELT NÅ