Hopp til innhold

Anders Behring Breivik: Jeg har tatt skade av isolasjonen

SKIEN FENGSEL/BORGARTING (NRK): Anders Behring Breivik hevder regjeringsadvokaten fikk ham til å forkaste sin opprinnelige forklaring. – Han har helt rett. Jeg har blitt mer og mer radikal i fengsel, sa Breivik og mener radikaliteten skyldes det strenge soningsregime.

Anders Behring Breivik

Under sin forklaring sa Anders Behring Breivik soningsregimet har gjort ham særere og særere.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Da Breivik inntok vitneboksen presenterte han seg som partisekretær i et parti han forsøker å opprette, men unnlot å snakke om sin politiske overbevisningen.

Han tok umiddelbart regien på sin egen forklaring og hevdet at han har blitt skadet som følge av isolasjonen.

– Radikaliteten er en konsekvens av det. Jeg er ikke litt skadet, jeg er veldig skadet, og det begynte allerede på Ila, sa Breivik før han beklaget sin væremåte i retten den første dagen da han gjorde en nazihilsen.

Endret planen

I vitneboksen fortalte Breivik at hilsenen var planlagt, og at han tenkte at alt gikk etter planen da rettsdagen var over. Deretter tittet han opp på dommeren og sa at han hadde tenkt å legge press på ham ved å lese opp en forklaring som lignet den han avga i tingretten.

Jeg har hørt på Sejersted i et par dager. Et av hovedpoengene hans var at jeg er blitt mer og mer radikal mens jeg har vært fengslet.

Breivik forklarte at han hadde tenkt å tilbakevise alle påstandene, men at han innså at han hadde løyet for seg selv, og at han har blitt mer radikal.

Kanskje Sejersted er en bra demagog. Han har klart å overbevise meg om at jeg har blitt mer radikal.

Stadig særere

Massedrapsmannen mener han er helt isolert, og at han ikke har blitt korrigert en eneste gang, som et resultat av det blir han stadig mer «sær».

– Gjennom handlingen min er jeg blitt låst til en svært ekstrem posisjon, et narrativ. De siste årene har jeg følt at det har vært som et tvangsekteskap som jeg er blitt mindre og mindre fornøyd med, sa Breivik.

Samtidig hevdet Breivik at han ikke våger å «kutte lenken», da vil han gå til grunne.

– Jeg føler at jeg ikke har noen exit-mulighet, så det ser ut til at den bindingen vil vare resten av livet.

Nazihilsen

Da Storrvik overtok ordet ville han vite om Breivik er opptatt av soningsforholdene, og spurte om hvorfor han gjorde en nazihilsen i retten.

– Planen var å få oppmerksomhet, men jeg har nå valgt å droppe det. Målet mitt er å overleve, sa Breivik.

Breivik innrømmet at han var blitt korrigert av advokaten, og at han var blitt bedt om å droppe hilsenen, men forklarte at han gjorde det fordi han er blitt mer radikal.

– For meg virker det rasjonelt å gjøre slikt, sa Breivik.

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik på vei inn i gymsalen i Skien fengsel før han skal avgi sin forklaring for retten.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Forbedringer

Til tross for det strenge soningsregimet innrømmer Breivik at soningsforholdene har blitt betraktelig bedre etter Sivilombudsmannens rapport i 2015, og etter tingrettens konklusjon om brudd på menneskerettighetene i fjor.

– Frem til desember 2015 var det et helvete, men nå er forholdene ganske bra, sa han.

Han forklarte videre at han setter stor pris på besøksvennen, men mener det ikke er en meningsfull relasjon.

– Han er betalt for å snakke med meg, og det jeg sier, rapporteres. Jeg kan ikke være fortrolig med ham, sa Breivik. I Storrviks innledning påpekte han det samme.

Mens Breivik har sittet i fengsel, har han hatt besøk av tre prester. Regjeringsadvokaten ville vite om prestene har utfordret Breivik, og om de har korrigert ham.

Breivik forklarte at prestene sier de tar avstand fra handlingene hans, men at de ser på ham som et menneske.

– Jeg skåner dem, og snakker ikke politikk med dem. Hensikten min er menneskelig kontakt, sa Breivik.

Breivik har ukentlige samtaler med en prest som har taushetsplikt. Regjeringsadvokaten lurer på om ikke det da er fortrolige samtaler. – Jo, svarte Breivik. – Eller, det er ikke et fortrolig forhold, for jeg snakker ikke med dem om politikk.

Tre timer

Det var satt av tre timer til Breiviks forklaring, der massedrapsmannen fikk anledning til å fortelle hvorfor han mener soningsforholdene bryter med menneskerettighetene.

Advokat Øystein Storrvik uttalte til NRK onsdag at de har forberedt Breivik på å svare relevant på spørsmål om hans soningsforhold.

Storrvik understreket at de ikke legger opp til at Breivik skal få anledning til å snakke om andre ting enn det søksmålet handler om, og sier han satser på at Breivik svarer på spørsmålene hans

Dersom Breivik begynner å snakke om ideologiske temaer underveis, er det ventet at dommeren vil stoppe Breivik.

AKTUELT NÅ