Hopp til innhold

Breivik ville fortelle hemmelighet til politibetjent

Anders Behring Breivik har prøvd å få et fortrolig forhold til flere politifolk under sin tid i fangenskap. Det har skjedd under vakthold, og pauser i avhør.

Ila fengsel

IDEELT FOR REKRUTTERING: Her, på Ila fengsel i Bærum, sitter terrorsiktede Anders Behring Breivik. Han anser fengsler som ideelle steder for å rekruttere meningsfeller.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Etter det NRK vet, har den terrorsiktede i avhør sagt minst to ganger at han ser på politiet som «brødre».

Derfor ønsket ikke Breivik å skade noen fra politietaten under terroraksjonen, har han forklart.

Han tror også at norske politifolk har stor sympati for norske nasjonalister. I avhør skal han ha sagt at 70–80 prosent av politifolkene er enige i nasjonalistenes grunnprinsipper, selv om bare 15 prosent støtter metodene deres.

Dagen etter terrorangrepet tilbød Breivik en politibetjent å fortelle en hemmelighet bare til ham. Betjenten avviste tilbudet.

Vil verve meningsfeller

Breiviks såkalte manifest

SKRIVER OM VERVING: Breivik har i sitt såkalte manifest skrevet at han vil bruke fengselsoppholdet til å verve meningsfeller.

Foto: HO / Reuters

Breivik har i sitt såkalte manifest skrevet at han vil bruke fengselsoppholdet til å verve meningsfeller.

Ifølge den terrorsiktede er fengsler ideelle steder for å drive rekruttering for politiske formål.

Selv oppgir Breivik at han er inspirert av den italienske kommunisten og tenkeren Antonio Gramsci, og hans nedtegnelser fra da han satt fengslet.

Breivik skriver i manifestet at et mål bør være å omgjøre fengselssystemet i Vest-Europa til treningsleirer hvor den såkalte motstandsbevegelsen kan vokse.

Vil true personell og medfanger

Den terrorsiktede lister opp flere punkter i en strategi for hva som kan og bør gjøres i fengselet.

En del av strategien er å true fengselspersonell og andre fanger som forsøker å motarbeide ham og andre meningsfeller.

Saken fortsetter under bildet

Ila fengsel

TRUSLER OM NØDVENDIG: En del av Breiviks strategi i fengselet kan, ifølge hans såkalte manifest, være å true fengselspersonell og medfanger som forsøker å motarbeide ham og andre meningsfeller.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Fengselsbesøk bør, ifølge et annet punkt i strategien, brukes til å kommunisere med tilhengere og allierte utenfor fengselet. Besøkende kan få med seg beskjeder som de deretter kan spre videre via internett.

Vil skrive resten av livet

Breivik skal ha i avhør sagt at han tror han ikke vil få bli en fri mann mer resten av livet, og at det eneste han kan gjøre er å skrive.

Den terrorsiktedet skal ha sagt at hans kamp fortsetter fra fengselet, men nå med pennen som våpen.

Etter at medieforbudet ble opphevet i midten av desember, har den terrorsiktede hatt muligheten til å lese aviser, se fjernsyn og høre på radio. Internett har han derimot ikke tilgang til, slik heller ingen andre fanger på høy sikring har.

Etter 11. januar nektet Breivik lenge å samarbeide med politiet, fordi han ønsket løfter om at han får beholde en PC med Word i fengselet.

Breivik bruker datamaskinen til å forberede sin forklaring under hovedforhandlingen i april. Han ønsker blant annet garantier for at han får beholde den gjennom hele soningsperioden, noe politiet ikke vil gi ham.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger