NRK Meny
Normal

Breivik ville fortelle hemmelighet til politibetjent

Anders Behring Breivik har prøvd å få et fortrolig forhold til flere politifolk under sin tid i fangenskap. Det har skjedd under vakthold, og pauser i avhør.

Ila fengsel

IDEELT FOR REKRUTTERING: Her, på Ila fengsel i Bærum, sitter terrorsiktede Anders Behring Breivik. Han anser fengsler som ideelle steder for å rekruttere meningsfeller.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Etter det NRK vet, har den terrorsiktede i avhør sagt minst to ganger at han ser på politiet som «brødre».

Derfor ønsket ikke Breivik å skade noen fra politietaten under terroraksjonen, har han forklart.

Han tror også at norske politifolk har stor sympati for norske nasjonalister. I avhør skal han ha sagt at 70–80 prosent av politifolkene er enige i nasjonalistenes grunnprinsipper, selv om bare 15 prosent støtter metodene deres.

Dagen etter terrorangrepet tilbød Breivik en politibetjent å fortelle en hemmelighet bare til ham. Betjenten avviste tilbudet.

Vil verve meningsfeller

Breiviks såkalte manifest

SKRIVER OM VERVING: Breivik har i sitt såkalte manifest skrevet at han vil bruke fengselsoppholdet til å verve meningsfeller.

Foto: HO / Reuters

Breivik har i sitt såkalte manifest skrevet at han vil bruke fengselsoppholdet til å verve meningsfeller.

Ifølge den terrorsiktede er fengsler ideelle steder for å drive rekruttering for politiske formål.

Selv oppgir Breivik at han er inspirert av den italienske kommunisten og tenkeren Antonio Gramsci, og hans nedtegnelser fra da han satt fengslet.

Breivik skriver i manifestet at et mål bør være å omgjøre fengselssystemet i Vest-Europa til treningsleirer hvor den såkalte motstandsbevegelsen kan vokse.

Vil true personell og medfanger

Den terrorsiktede lister opp flere punkter i en strategi for hva som kan og bør gjøres i fengselet.

En del av strategien er å true fengselspersonell og andre fanger som forsøker å motarbeide ham og andre meningsfeller.

Saken fortsetter under bildet

Ila fengsel

TRUSLER OM NØDVENDIG: En del av Breiviks strategi i fengselet kan, ifølge hans såkalte manifest, være å true fengselspersonell og medfanger som forsøker å motarbeide ham og andre meningsfeller.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Fengselsbesøk bør, ifølge et annet punkt i strategien, brukes til å kommunisere med tilhengere og allierte utenfor fengselet. Besøkende kan få med seg beskjeder som de deretter kan spre videre via internett.

Vil skrive resten av livet

Breivik skal ha i avhør sagt at han tror han ikke vil få bli en fri mann mer resten av livet, og at det eneste han kan gjøre er å skrive.

Den terrorsiktedet skal ha sagt at hans kamp fortsetter fra fengselet, men nå med pennen som våpen.

Etter at medieforbudet ble opphevet i midten av desember, har den terrorsiktede hatt muligheten til å lese aviser, se fjernsyn og høre på radio. Internett har han derimot ikke tilgang til, slik heller ingen andre fanger på høy sikring har.

Etter 11. januar nektet Breivik lenge å samarbeide med politiet, fordi han ønsket løfter om at han får beholde en PC med Word i fengselet.

Breivik bruker datamaskinen til å forberede sin forklaring under hovedforhandlingen i april. Han ønsker blant annet garantier for at han får beholde den gjennom hele soningsperioden, noe politiet ikke vil gi ham.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger