Her er Breivik på befaring i Regjeringskvartalet

Bare timer før terrorangrepet 22. juli var terrorsiktede Anders Behring Breivik på en rekogniseringsrunde i Regjeringskvartalet.

ABB_rekognisering_BRUK

PARAPLY OG DOKUMENTMAPPE: Den antatt siktede går forbi S-blokken i Regjeringskvartaket, i retning Grensen. Pilen viser det som trolig er en dokumentmappe, som siktede tok med seg for å «å gli inn» i området.

Det viser stillbilder hentet ut fra overvåkningsfilmer i området midt i Oslo sentrum.

Etter det NRK forstår, er bildene tatt ved lunsjtider fredag, få timer før bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet.

Med paraply og en sort dokumentmappe under venstre arm går Breivik tilsynelatende uforstyrret gjennom området hvor han snart skal sprenge en bombe.

Politiet har tidligere ikke ønsket å kommentere hvorvidt den terrorsiktede nordmannen var på en slik rekogniseringsrunde før angrepet.

Saken fortsetter under bildet

ABB_rekognisering2_BRUK

BRUN BUKSE OG HVITE SKO: Her er den antatt siktede mellom H-blokken og G-blokken. Den svarte dokumentmappen vises under venstre hånd, og siktede har på seg brun bukse og hvite sko.

Hadde dokumentmappe for å «gli inn»

Klokken 12.03 denne fredagen skal Breivik ha parkert en Fiat Doblo ved Hammersborg torg. En parkeringslapp funnet i bilen bekrefter tidspunktet.

Den terrorsiktede betalte med kredittkort for to timer parkering, den maksimalt tillatte tiden på denne parkeringsplassen.

ABB_rekognisering3_BRUK

På dette bildet er den antatt siktede på vei over fotgjengerovergangen mellom G-blokka og Høyesterett.

Iført en stripete genser og med nevnte paraply og dokumentmappe gikk han så forbi regjeringsbygningene.

Siktede skal i avhør ha forklart at han gikk i Akersgata og at han benyttet anledningen til å rekognosere. Han skal ha tatt med seg en sort dokumentmappe for «å gli inn» i området.

Beskrivelsen av antrekket samsvarer med andre observasjoner.

Tok taxi fra domkirken

Det skal ha vært svært lite folk i gatene i og ved Regjeringskvartalet på dette tidspunktet. På overvåkningsbildene er det knapt nok andre personer å se.

Etter rekogniseringen gikk Breivik til taxiholdeplassen foran Oslo domkirke.

Fra domkirken, som ble et samlingspunkt for sørgende etter terroraksjonen, tok han i 12.30-tiden en taxi til morens bolig på Skøyen. Her, fra gutterommet hjemme, sendte han ut sitt såkalte manifest til verden.

Saken fortsetter under bildet

Skøyen og bombebilen (montasje)

MORENS HJEM: Etter rekogniseringsrunden dro Breivik til morens bolig på Skøyen (på bildet). Herfra sendte han ut sitt såkalte manifest til verden, før han kjørte bombebilen (t.h.) til Regjeringskvartalet.

Foto: Overvåkingsbilde, Vegard Grøtt/Scanpix

Deretter kjørte Breivik bombebilen, en Volkswagen Crafter, til Regjeringskvartalet. Han parkerte bilen og gikk videre til den andre parkerte bilen, Duploen. Det verste angrepet på Norge i fredstid var for alvor i gang.

Spanet åtte ganger på tre år

Breivik skal i avhør ha sagt at han har spanet i Regjeringskvartalet omtrent åtte ganger de siste tre årene. Han skal ha jobbet med å kartlegge de byggtekniske svakhetene ved bygningene.

Den terrorsiktede skal ha forklart viktigheten av å gå representativt kledd under spaningen. Et triks for å unngå å vekke oppsikt, og for å gli inn i miljøet, skal ha vært å ha en pose fra Clas Ohlson i hånden.

Noen ganger skal den terrorsiktede ha holdt litt avstand under rekogniseringene, fordi han skal ha visst at han har blitt fanget opp av overåkningskameraer.

Likevel skal han ha følt seg rimelig trygg da han drev med denne spaningen. Begrunnelsen hans skal ha vært at norske eksperter ikke anså det som sannsynlig at andre enn islamister ville kunne angripe mål i Norge.

Breivik forlater bombebilen i Regjeringskvartalet

PARKERER BOMBEBILEN: Bildet viser Breivik som forlater bombebilen i Regjeringskvartalet. Deretter gikk han til bilen han hadde parkert ved Hammersborg torg, en Fiat Doblo.

Foto: Overvåkingskamera

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger