Hopp til innhold

Borten Moe vil bygge nye allianser

Ola Borten Moe sier han blir trist av konflikten i Senterpartiet. Nå kjemper han for sin politiske framtid.

Ola Borten Moe

SENTRUM: Ola Borten Moe sier Sp må utnytte at sentrumspartiene nå er i opposisjon på Stortinget. Men han avviser ikke samarbeid med Ap.

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix

– Jeg har levd med og for dette partiet i 20 år. Jeg ønsker å være med, og jeg er glad i partiet, sa en offensiv Borten Moe da han gjestet Politisk kvarter på NRK P2 fredag morgen.

Mens Liv Signe Navarsete er sykmeldt er han Senterpartiets fungerende leder.

Men etter det ekstraordinære landsmøtet 7. april kan hans tid i Sp-ledelsen være over.

– Forbauset og trist av konflikten

I går ble det klart at flertallet i valgkomiteen ønsker Anne Beathe Tvinnereim som første nestleder og stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås fra Nordland som andre nestleder i Senterpartiet. Et mindretall på fire ga sin støtte til at Ola Borten Moe skal fortsette som nestkommanderende.

I januar varslet Navarsete sin avgang for å skape ro i partiet. Men personkonfliktene og fløykampene forsvant ikke. Spørsmålet om Ola Borten Moe bør fortsette i ledelsen splitter partiet. De siste ukene har både motstandere og støttespillere kommet med sterke angrep på motparten.

På en intern partigruppe på Facebook har tonen vært så hard at partiledelsen bestemte seg for å stenge siden tidligere denne uken.

– Jeg og andre i partiet har observert det som har skjedd de siste månedene med en grad av både forbauselse og tristhet, sier Borten Moe.

Anklages for å bryte med partiets politikk

Han sier selv at han ikke har noen god forklaring på hvorfor det har blitt slik.

– Men det jeg har et godt svar på, er at når vi er ferdig med 7. april, så skal vi sammen rette blikket framover og trekke lasset mot kommunevalget i 2015 og stortingsvalget i 2017, sier han.

Flere av Borten Moes motstandere hevder han kjører et sololøp som bryter med partiets linje. I en kronikk på NRK Ytring skriver tre fylkesledere i Senterungdommen at det stor politisk avstand mellom Senterpartiets program og Borten Moe i sentrale saker som europapolitikken og miljøpolitikken.

Stortingspolitiker Per Olaf Lundteigen og Per Inge Bjerknes har tidligere sagt til NRK at lederstriden i Senterpartiet handler om politiske veivalg.

– Senterpartiet skal være det jordnære, grønne alternativet i norsk politikk. Jeg er rimelig sikker på at vi får mest igjen for å ha et strategisk samarbeid med Arbeiderpartiet. Ola Borten Moe ser det nok på en noe annen måte, sa Lundteigen sist uke.

Vil bygge et sterkere sentrum

Men Borten Moe avviser at det er store uenigheter om Senterpartiets plassering på det politiske kartet.

– Jeg opplever ikke uenighet i Senterpartiet knyttet til at vi først og fremst er et sentrumsparti, sier han.

Samtidig er han klar på at Sp i opposisjon må bygge nye allianser. Borten Moe viser til at sentrumspartiene Sp, Venstre og KrF er sammen i opposisjon på Stortinget for første gang på tolv år.

– Det gir nye muligheter som jeg mener det er klokt av Senterpartiet å utnytte, sier Borten Moe.

– Vi trenger et bredere anslag for å få gjennomslag for vår poltikk, og det vil styrke både Senterpartiets oppslutning og sentrums samlede oppslutning dersom vi klarer å være et selvstendig politisk tyngdepunkt.

Blir lei seg dersom han vrakes

Men han avviser at fokuset på sentrum nødvendigvis utelukker samarbeid med de rødgrønne vennene Arbeiderpartiet og SV.

– Dette er ikke et spørsmål om enten eller, sier han, og legger til at det uansett er for tidlig å svare på hvem Sp skal søke allianser med før stortingsvalget i 2017.

Er det aktuelt å gjøre som KrF og Venstre, nemlig søke samarbeid med Høyre?

– Jeg opplever at det ikke er aktuelt i det hele tatt å gå inn i et regjeringssamarbeid med Høyre, svarer han.

Borten Moe sier han er sikker på at partiet vil stå samlet etter landsmøtet i april, også dersom han ryker ut av partiledelsen.

– Jeg må innrømme at jeg kommer til å bli litt lei meg dersom det skjer, men det er ikke så interessant hva jeg personlig tenker om det. Jeg kommer til å brette opp ermene og som medlem bidra til at Senterpartiet skal vokse.

AKTUELT NÅ