Hopp til innhold
Kronikk

Borten Moe må avklare

På sentrale punkter er det stor politisk avstand mellom Senterpartiets program og Borten Moe.

Ola Borten Moe

Nestlederkandidat Ola Borten Moe har vært fjernt fra partiets program på en rekke sentrale politiske spørsmål, skriver tre fylkesledere for Senterungdommen i denne kronikken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I Nationen 11.03 sier Ola Borten Moe (OBM) at han ikke opplever at det i politiske mål er stor ulikhet mellom seg selv og Senterpartiet.

I valget av fremtidig ledelse har det vært mye diskusjon rundt personlige egenskaper. Men vi mener at et slikt valg burde basere seg på politiske mål og visjoner. I den forbindelsen ønsker vi en avklaring av OBMs nåværende standpunkter på de følgende områder.

Tar avstand fra partiets program

Sp er et grønt næringsparti. Sp kjemper for en aktiv næringspolitikk, hvor man sikrer et variert næringsliv som skaper arbeidsplasser og verdier over hele landet. Senterpartiets landsmøte 2013 vedtok derfor at Norge må sikre seg at oljeutvinningstempoet ikke er høyere enn at det er forenlig med øvrig næringsliv. Enda viktigere er at det i Senterpartiets program for 2009–2013 sto at oljeutvinningstempoet skulle reduseres.

Det var dette programmet OBM ble valgt på. Det oljeutvinningstempoet og de uttalelser OBM har stått for i denne sammenhengen er ikke i overenstemmelse med dette. Den offentlige utredningen fra Holdenutvalget, som ble oppnevnt av OBMs egen regjering, slår fast behovet for å redusere oljeutvinningstempoet for å sikre at norsk jordbruk, skogbruk og øvrig industri ikke blir utkonkurrert som følge av et høyt oljedrevet kostnadsnivå. Disse konklusjonene har OBM tatt avstand fra, til tross for at de underbygger Senterpartiets eget program.

Det er mange saker hvor Borten Moes visjoner ligger langt utenfor kjerneverdiene og programmet til Senterpartiet.

Oljesand. Senterpartiet har programfestet at mest mulig av energien verden bruker skal være fornybar. OBMs støtte til oljesandutvinning har aldri hatt noen forankring i partiet. Vi kan ikke se at dette er forenlig med en grønn profil og fokus på fornybar energi. Det er nettopp ved at tungt utvinnbar olje blir liggende at vi kan skape økt lønnsomhet i fornybar energi og komme over til lavkarbonsamfunnet.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Bærekraftig forvaltning

Landbruk. Senterpartiet ble i sin opprinnelse tuftet på kampen for at muligheten til å eie og drive jord skulle gis til mange, ikke bare de sterkeste kapitalkreftene. Senterpartiet ønsker at det skal være lønnsomt å leve av å forvalte jorda. OBM ville i sine innspill til programkomiteen åpne for å fjerne boplikten og ville fjerne prisreguleringen. Dersom man fjerner prisreguleringen på landbrukseiendom vil dette føre til at gjelda til norske bønder øker, og inntektene vil dessverre ikke stå i stil til kostnadene ved å investere i landbrukseiendom. En deregulering av landbruket er forsøkt i f. eks. Danmark, hvor danske bønders gjeld har økt til over 360 milliarder.

Åpning av Nordland 6. Senterpartiets kanskje tydeligste kjennetegn er at vi ønsker lokal og bærekraftig forvaltning av naturressursene. OBMs ønske om å åpne deler av Lofoten og Vesterålen for oljeutvinning har gang på gang blitt nedkjempet i Senterpartiet. Kystflåten og de mindre fiskerne har vært svært skeptisk til oljeutvinning. Det er disse, som lever av å forvalte lokale ressurser, som ville bli skadelidende dersom den kapitalsterke petroleumsindustrienes krav om åpning i Nordland 6 fikk gjennomslag.

Debatten om EU-politikken

Schengen. Senterpartiet har i hele sin historie vært mot EUs frie flyt. Det er godt dokumentert at den organiserte kriminaliteten i Norge har økt betydelig som følge av at EU har fratatt Norge muligheten til å foreta identifikasjonskontroll langs landets grenser. OBM kritiserte sentrumsregjeringen for å undertegne Schengen-avtalen på slutten av 90-tallet. Likevel ser det ut til at Moes ønsker om å kontrollere EUs frie flyt har endret seg. Under vårens landsmøte var det å melde Norge ut av Schengen-avtalen plutselig blitt utdatert politikk.

Borten Moe har latt seg inspirere av USA, et samfunn hvor forskjellene på folk er langt større enn i Norge.

EØS og fri flyt på arbeidsmarkedet. En av Senterpartiets grunnverdier er at man ønsker et samfunn med små forskjeller, også mellom ulike yrkesgrupper. Derfor er partiet mot å la markedskreftene styre mer av samfunnsutviklingen. Senterpartiet innførte blant annet ostetollen ut fra erkjennelsen at uregulert import fører til et negativt prispress, noe som ville utkonkurrert mange norske matprodusenter. I dag er det imidlertid ikke bare sysselsatte innen landbruket som sliter med konsekvensene av EØS-avtalen og EUs frie flyt.

Ikke bekymret for sosial dumping

Anne Enger forutså allerede under EU-debatten for 20 år siden at EUs frie flyt ville svekke de faglige rettighetene i Norge. Et sentralt premiss i EØS-avtalen er fri flyt på arbeidsmarkedet. Mange næringer i Norge sliter i dag med sosial dumping, og norske sjåfører, snekkere, murere, renholdere og flere andre yrkesgrupper opplever at deres arbeidsvilkår forverres som følge av en ukontrollert import av billig arbeidskraft.

Det er vel dokumentert at EUs frie flyt innen arbeidsmarkedet skaper større lønnsforskjeller mellom yrkesgrupper, og ødelegger det jevnbyrdige samfunnet Norge hittil har vært. Dette ser imidlertid ikke ut til å bekymre OBM, som har latt seg inspirere av USA, et samfunn hvor forskjellene på folk er langt større enn i Norge. DN kunne i fjor sommer melde at Moe ønsket økt arbeidskraftimport og verken var bekymret for sosial dumping eller fortrenging på arbeidsmarkedet. Moe uttalte derimot til DN at LOs bekymring for dette var «meningsløs bruk av tid og energi».

Alvoret i de ovennevnte punktene ligger i at det, så langt vi ser det, er mange saker hvor OBMs visjoner ligger langt utenfor kjerneverdiene og programmet til Senterpartiet. For å kunne ta stilling til påstanden om at avstanden mellom OBMs og Senterpartiets politiske mål er små ber vi om redegjørelse om ovennevnte punkter.