Hopp til innhold

Slipper avgifter på egenprodusert strøm

Etter årevis med byråkratisk ping pong er det klart: Nå skal endelig borettslag slippe å betale avgifter på strøm de produserer selv.

Leder Bård Folke Fredriksen i Norsk Boligbyggerlag står foran et solcelleanlegg på taket av et leilighetsbygg i Oslo.

BLID SOM EN SOL: Leder Bård Folke Fredriksen i NBBL tror langt flere borettslag nå vil investere i solkraftanlegg på taket. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Foto: NBBL

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Dette er en seier for mer ren solstrøm og for landets borettslag og sameier som NBBL har jobbet med lenge, sier leder Bård Folke Fredriksen i Norsk Boligbyggerlags Landsforbund til NRK.

I takt med at prisene på solceller har rast de siste årene, har det blitt stadig mer populært å sette opp egne anlegg for å kutte strømregningen.

Men i flere år har borettslag klaget over det de mener er en urimelig forskjell:

  • Private hjem og næringsbygg slipper å betale elavgift og nettleie på solstrøm de selv produserer.
  • Borettslag må derimot betale fulle avgifter på strøm fra egne anlegg.

I praksis betyr dette at borettslag må betale om lag 55 øre i avgifter på hver kilowattime de selv produserer. Dette har gjort at mange borettslag har droppet planer om utbygging.

Nå skal «skjevheten» rettes opp.

– Nå rydder vi i regelverket ettersom vi nå har de digitale verktøyene til å gjøre det, sier stortingsrepresentant Tore Storehaug (KrF) til NRK.

Borettslag kan bli «plusskunder»

Stortingspolitikerne Tore Storehaug, Ketil Kjenseth og Stefan Heggelund.

SOL I SIKTET: Selve hovedrollen i regjeringens sol-nyhet glimret med sitt fravær da NRK møtte stortingsrepresentantene (f.v.) Tore Storehaug (KrF), Ketil Kjenseth (V) og Stefan Heggelund (H) på taket av Stortingets bygg i Prinsens gate.

Foto: Hallvard Norum / NRK

Det er tre svært fornøyde stortingsrepresentanter, en fra hvert regjeringsparti, som møter NRK for å presentere nyheten i revidert nasjonalbudsjett.

Alle tre sitter i Stortingets energi- og miljøkomité.

– Det er mange borettslag og sameier i Norge, og det er mange takflater som kan utnyttes til strømproduksjon. Det kan redusere behovet for andre inngrep i naturen, sier stortingsrepresentant Ketil Kjenseth.

I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å utvide plusskundeordningen til å gjelde borettslag. Det betyr i praksis at disse vil slippe å betale nettleie, elavgift og moms på egenprodusert strøm.

– Vi vet at dette er noe borettslagene har ivret etter. Både for å få strømregninga ned, men også fordi de som borettslag kan bidra til den grønne omstillingen og elektrifiseringen av Norge, sier stortingsrepresentant Stefan Heggelund (H).

Fem år etter Stortingsvedtak

Det er lov til å si at det har tatt noe tid å få avgiftsfritaket på plass.

Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for SV Trøndelag. Medlem av Energi og miljøkomiteen.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV)

– Det er over fem år siden Stortinget ba om at folk som bor i blokk skal slippe å betale avgift på solstrømmen de henter fra takene sine. Det er på høy tid regjeringen begynner å legge til rette for at også folk i blokk kan hente strøm fra sola, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) til NRK.

Stortinget vedtok allerede i 2016 at borettslag skulle kunne bli plusskunder og dermed slippe elavgift og nettleie på egen solkraft.

Det skulle vise seg lettere sagt enn gjort.

Et borettslag produserer gjerne strøm over én felles måler, mens forbruket måles i hver enkelt boenhet. Dermed ble det en utfordring å «fordele godene» internt i borettslaget, både avgifts– og regningsmessig.

I flere år har Finansdepartementet, Olje- og energidepartementet, Skattedirektoratet og NVE forsøkt å finnes en løsning.

Takket være den digitale Elhuben er en teknisk løsning nå plass.

– Jeg skulle ønske det kunne gått litt fortere, men jeg har forståelse for at det er økonomi og teknologi som skal gå sammen, sier Kjenseth.

Tror på mye ny strøm

NBBL har beregnet at norske boligbyggerlag og sameier har tak tilsvarende 1800 fotballbaner. Dette gir i teorien en potensial på mellom 0,9 og 1,3 TWh per år, nok til å lade 520.000 til 725.000 elbiler i året.

Fredriksen i NBBL tror regjeringens forslag vil gjøre at solcelleanlegg vil lønne seg for mange borettslag.

– To betydelige hindre ser ut til å bli borte. Solceller på borettslag og sameier har til nå har vært lite benyttet. Avgiftsfritakene gir en motivasjon til å oppgradere til grønne bygg, sier han.

Samtidig er han skuffet over at avgiftsfritaket ser ut til gå gjelde ett og ett hus. Det vil si at borettslag som består av flere bygg ikke fritt kan sende strøm fra det ene bygget til det andre. NBBL vil nå jobbe for at dette endres, og får støtte fra SVs mann i energi- og miljøkomitéen:

– Regjeringen må sørge for at solstrømmen kan flyte fritt og avgiftsløst mellom de ulike blokkene som ligger ved siden av hverandre, når de er i samme boligselskap, sier Haltbrekken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger