NRK Meny
Normal

Bondevik: Spår ny KrF-opptur

TRONDHEIM (NRK): KrF-nestor Kjell Magne Bondevik spår at KrF vil få en ny opptur på meningsmålingene. Oppskriften: Sats på saker som menneskeverd, religionens plass i samfunnet og bio- og genteknologi.

Landsmøte i KrF 2017.

SER EN NY STORHETSTID: Kjell Magne Bondevik talte til KrFs landsmøte lørdag. Han spår en ny opptur for KrF fordi han mener den politiske debatten nå har beveget seg over på KrFs banehalvdel.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Den tidligere partilederen og statsminister i to sentrumsregjeringer ble mottatt med rungende applaus blant sine egne på KrFs landsmøte lørdag.

– Gjennom dette partiet har jeg fått utløp for de samfunnsverdier jeg har trodd på, som menneskeverdet og nestekjærligheten, sa Kjell Magne Bondevik i sin hilsen til landsmøtet.

Og det er nettopp kjerneverdiene til KrF Bondevik mener er nøkkelen til at KrF skal bevege seg oppover på meningsmålingene.

KrFs banehalvdel

Siste måling viser at KrF holder seg godt unna 5-tallet med en oppslutning på 4,5 prosent, og partiet har ligget under 5 prosent når en ser på gjennomsnittet av målingene i år Men Bondevik spår oppgang.

– Den politiske agendaen i Norge er nå igjen i ferd meg å komme over på den politiske fotballbanen der KrF er sterkest og der vi har tillit og troverdighet: Bio- og genteknologi, menneskeverd og religionens plass i samfunnet, sa Bondevik da han talte til landsmøtet.

Han viste også til at de to største partiene debatterer disse temaene.

– Vi så at slike debatter var oppe både på Høyre og Ap sine landsmøter. Nå er debatten over på KrFs banehalvdel – og vi skal innrømme det – på Sps banehandel.

Partiveteranen viste til at KrF både på 70- tallet og slutten av 90-tallet kom seg opp da de klarte å ta eierskap i disse debattene.

– Fordi det som nå rører seg i grunnen av folkedypet er spørsmål der KrF markerer seg vil vi få en ny oppdrift, en ny opptur, var Bondeviks klare analyse.

– Lov å se seg rundt

Bondevik startet med å si at han ikke skulle tilføye noe til ledelsens linje i samarbeidsspørsmålet: Søke samarbeid der KrF tror de oppnår mest. Men så kom han med en klar appell:

– Hvis ikke primæralternativet går, så må selvfølgelig partiet få lov til å se seg rundt. For landet skal ha en regjering, og KrF skal få mest mulig oppslutning. Partiet må få lov til å ha et visst handlingsrom.

Bondevik understreket at norsk politikk ikke ensidig kan deles etter en høyre-venstre-skala, og pekte på at viktige skillelinjer går på tvers av disse skillelinjene.

– Det er jo slik ute i Europa.

Veteranen manet også KrF til å være tålmodig og utholdende i politikken.

– KrF vinner ofte fram til slutt: Kontantstøtten ble spådd en kort levetid, den lever ennå, noen sier den har ni liv. Visste dere at i år er det nøyaktig 25 år siden EØS-avtalen ble vedtatt? Vi var to personer som trodde denne avtalen ville stå i noen år – Kåre Gjønnes og Kjell Magne Bondevik, sa han.

KrF har fått kritikk for å ikke slippe fram unge kvinner, spesielt talentet fra KrFU som forsvinner ut av partiet. Bondevik benyttet anledningen til å komme med en klar oppfordring om å gi de unge kvinnene plass i partiet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger