NRK Meny
Normal

Meglere tror ikke bunnen er nådd i boligmarkedet

Eiendom Norge regner med at boligprisene i Stavanger-området skal ned med enda fem, seks prosent før markedet stabiliserer seg.

Gamle Stavanger og nye leiligheter bak

Eiendom Norge regner med at boligprisene i Stavanger-området skal ned med enda fem, seks prosent før markedet stabiliserer seg.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Vi går inn i 2016 med mange boliger for salg. Det er veldig mye å velge i for dem som er på boligjakt. Vi tror at det moderate fallet i priser kommer til å fortsette.

Det sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer. Han definerer et moderat prisfall som fem, seks prosent.

Christian V. Dreyer

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, tror ikke boligbyggingen i Stavanger kommer i gang igjen før godt ut i 2017.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Ifølge Eiendom Norge har boligprisene i Stavanger falt med rundt ti prosent siden markedet snudde på våren i 2013. Dreyer tror ikke bunnen er nådd.

Les også: Stavanger: Prisene på nye boliger må ned

– Vi ser at det er lite nybyggprosjekter som legges ut, nesten ikke noe nytt kommer ut i det hele tatt. Da vil tilbudssiden gradvis forbedre seg, men det vil ta noen måneder å komme dit, sier Dreyer.

Boligbyggingen har stoppet opp

Akkurat nå ligger det til sammen mer enn 1 500 boliger ute for salg i Stavanger og Sandnes på finn.no. Det er dobbelt så mange som for ett år siden, og tre ganger så mange som våren 2013.

Les også: Her er bustadsalet halvert på eitt år

Eiendom Norge slår fast at boligbyggingen i Stavanger-området omtrent har stoppet opp. Dreyer tror ikke den kommer i gang igjen i 2016.

– Jeg tror at boligbyggingen kommer i gang igjen når den store tilbudssiden er nærmere normal, og det tror jeg ikke kommer til å skje i 2016. Vi tror den kommer til å falle en del, men vi må nok gjennom 2016 og godt ut i 2017 før tilbudet begynner å nærme seg normale nivåer, sier Dreyer.

Rune Bertelsen

Rune Bertelsen, som er leder for Rogaland eiendomsmeglerforening, tror boligprisene skal litt ned før de stiger litt igjen mot slutten av 2016.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Tar boliger vekk fra markedet

Rune Bertelsen, som er leder for Rogaland eiendomsmeglerforening, tror det nå dreier seg om å ferdigstille påbegynte prosjekter og selge ut det som er bygget og skal bygges.

Les også: Flere forsikrer boliglånet

Les også: – Oljeprisen kan holde seg lav i flere år

– Vi tror prisutviklingen neste år kan ende på null. Først litt ned, og deretter litt opp, sier Bertelsen.

Han viser til at tallet på boliger på finn.no nå synker litt.

– Det skyldes at både utbyggere og privatpersoner tar vekk boligene fra markedet i en ellers travel juletid

Lederen i eiendomsmeglerforeningen sier at boligselgerne etter hvert har en mer realistisk oppfatning av hva slags pris de kan forvente å få. Fortsatt er det slik at de færreste må selge med tap.

– De som kjøpte i for eks 2012-13 kan gå på et tap, men det handler heldigvis oftest om en mindre gevinst enn forventet, ser Bertelsen.