Her blir Aleksander (28) Norges høyest dekorerte soldat siden andre verdenskrig

Under markeringen av veterandagen på Akershus festning mottok løytnant Aleksander Hesseberg Vikebø Krigskorset med Sverd og St. Olavsmedaljen med Ekegren. Han ble dermed Norges høyest dekorerte soldat i moderne tid.

Hesseberg Vikebø mottar krigskorset med Sverd

8. mai er Norges frigjøringsdag, men det er også den nasjonale veterandagen. I forbindelse med dette skal alle veteraner som har tjenestegjort for Norge i eller utenfor landets grenser, hedres.

I tillegg til en rekke arrangement over hele landet arrangerte regjeringen en høytidelig medaljeseremoni på Akershus festning, hvor Kong Harald startet med å legge ned krans ved nasjonalmonumentet på Akershus.

– Veterandagen viser hvor viktig Forsvarets personell er. De som stiller opp for og sikrer oss andre frihet og fred. Vi gir vår takk til alle de som hadde mot og styrke nok til å kjempe for våre verdier, sa statsminister Erna Solberg (H) i en tale under arrangementet på Akershus festning i ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under videoen

Erna Solbergs hilsen til veteranene

Frigjorde gisler

Siden 1945 har over 100. 000 nordmenn tjenestegjort i nærmere 100 operasjoner i 40 land – på fire kontinenter. De har påtatt seg krevende oppdrag, utsatt seg for store belastninger og i flere situasjoner risikert eget liv for å redde andres.

Løytnant Aleksander Hesseberg Vikebø mottok torsdag Krigskorset med Sverd fra Kong Harald og St. Olavsmedaljen med Ekegren, og ble Norges høyest dekorerte soldat i moderne tid.

Hesseberg Vikebø har bred operativ erfaring som spesialjeger i Forsvarets spesialkommando (FSK) og har ved flere anledninger tjenestegjort i Afghanistan.

I 2012 var han patruljefører i en del av den internasjonale stabiliseringsstyrken som blant annet fungerte som mentorer for det afghanske spesialpolitiet (CRU) i Kabul.

Det er to hendelser fra denne perioden han i dag mottar Krigskorset med sverd og St. Olavsmedaljen med Ekegren for, skriver Forsvaret.no.

Under sin tjeneste i Kabul havnet Vikebø og laget hans i en svært krevende og farlig situasjon. I ni timer kjempet de for å frigi gisler fienden hadde tatt, til tross for at fienden hadde store taktiske fordeler. De lyktes i å nedkjempe fienden og å frigi gislene uten at noen av lagkameratene ble drept eller skadet.

Krigskorset med sverd ble overrakt av Kong Harald under seremonien. De andre medaljene ble delt ut av forsvarssjefen.

Hedret for Bosnia-innsats

Også Oberstløytnant Kåre Emil Brændeland fikk Krigskorset med sverd for å ha utvist tapperhet og ledelse under kamp i internasjonale operasjoner i Bosnia-Hercegovina i 1994.

Som 21-årig fenrik besluttet han under svært dramatiske omstendigheter å starte evakuering av et utbombet sykehus i byen Gorazde. 32 pasienter var drept, og gjenlevende pasienter lå spredt i sykehusruinene.

21-åringen ledet den dramatiske evakueringen av til sammen 285 pasienter og 21 pårørende. Mange menneskeliv ble reddet takket være hans personlige mot, handlekraft og ledelse, skriver Forsvaret.no.

Artikkelen fortsetter under videoen

Oberstløytnant Kåre Emil Brændeland har fått landets høyeste dekorasjon, Krigskorset med sverd, etter en heltedåd i Bosnia-Hercegovina i april 1994. I dag mottok løytnant Aleksander Hesseberg Vikebø Krigskorset med Sverd og St. Olavsmedaljen med Ekegren. Det gjør han til Norges høyest dekorerte soldat i moderne tid.

Flere hedret

I tillegg til Vikebø og Brændeland mottok Fenrik Espen Høilund og fenrik Kevin Haug Lamptey St. Olavsmedaljen med Ekegren for på fremragende måte å ha vist tapperhet og ledelse under kamp i internasjonale operasjoner i Afghanistan i 2011.

Major Ole-Christian Emaus ble tildelt St. Olavsmedaljen med Ekegren og Krigsmedaljen for på fremragende måte å ha utvist ledelse og personlig mot under kamp i internasjonale operasjoner i Afghanistan i 2012.

Orlogskaptein Rolf Erik Hovland mottok Krigsmedaljen for på særlig måte å ha utvist tapperhet og kløkt under kamp i Afghanistan i 2006. Rittmester Herman Eldorhagen ble tildelt St. Olavsmedaljen med Ekegren for på fremragende måte å ha utvist ledelse og personlig mot under kamp i internasjonale operasjoner i Afghanistan i 2012.

Oberstløytnant Torgeir Mørkved mottok Krigsmedaljen for på særlig måte å ha utvist tapperhet og mot under kamp i Afghanistan i 2007.

Rittmester Marius Kristiansen ble tildelt Krigsmedaljen for på særlig måte å ha utvist ledelse og personlig tapperhet under kamp i internasjonale operasjoner i Afghanistan i 2012.I tillegg er tildelinger til tre personer skjermet.

I tillegg ble det tildelt medaljer til seks personer som er skjermet.

Oberstløytnant Kåre Emil Brændeland fikk Krigskorset med sverd, etter en heltedåd i Bosnia-Hercegovina i april 1994.
Kongen hedret veteraner

SISTE NYTT

Siste meldinger