NRK Meny
Normal

«Nå så jeg det selv. Det var faktisk ingen steder å gjemme seg der ute»

Et trettitalls bistandsadvokater etter 22. juli-terroren har i dag for første gang fått besøke Utøya. – Nå er vi bedre i stand til å se for oss hva klientene våre snakker om, sier en av advokatene.

Bistandsadvokatene på Utøya

På en nærmere fire timer lang befaring fikk bistandsadvokatene nærmere innblikk i grusomhetene som skjedde 22. juli.

Foto: Oddvin Aune, NRK

På kort varsel fikk bistandsadvokatene tilbud fra politiet om å reise ut til Utøya i dag og få et detaljert innblikk i massakren 22. juli.

Bistandsadvokatene og politiet har til tider vært svært uenige etter 22. juli. Og fortsatt er ikke samarbeidet problemfritt.

Les også: Pårørende krever spar

– Det er fortsatt slik at det er vanskelig å ivareta det informasjonsbehovet som klientene naturlig har. Politiet sitter fortsatt på flere dokumenter, og det har de gjort ganske lenge. På den ene siden må man ha forståelse for at politiet trenger tid til å etterforske, på den andre siden vet jeg ikke om vi er helt enig i den begrunnelsen som gis for å holde tilbake dokumentene, sa advokat Sjak Haaheim til NRK i forkant av turen .

Bistandsadvokatene på vei til Utøya i MS Torbjørn

Et trettitalls bistandsadvokater reiste torsdag formiddag ut til Utøya i MS Thorbjørn.

Foto: Oddvin Aune / NRK

– Svært nyttig

Etter befaringen sier bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen til NRK sier at de nå har fått mer informasjon fra Kripos om hvordan de ligger an med etterforskningen, samt veien videre, uten at hun vil si noe nærmere om dette.

Hun sier også at turen var svært nyttig, og at hun nå vil være bedre i stand til å se for seg hva klientene hennes snakker om. Hansen representerer et tjuetall klienter, alle overlevende.

– Det var kjempesterkt å være der ute og tenke på all den angsten som har blitt utløst der. Det er veldig spesielt å tenke på at det så nært land har skjedd en så stor tragedie, sier hun.

Hun sier at de på befaringen har gått steder hvor det var drepte, hvor folk gjemte seg, og besøkt de ulike husene på øya.

– Klientene mine forteller at det ikke var noen steder å gjemme seg på øya. Nå har jeg sett det med egne øyne. Det var faktisk ingen steder å gjemme seg der ute, sier hun til NRK.no.

Inger Johanne Reiestad Hansen

Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen: – Det var kjempesterkt å være der ute og tenke på all den angsten som har blitt utløst der.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Forsiktig med raske slutninger

Christian Lundin, som representerer 56 klienter – både overlevende og etterlatte, understreker også at det har vært et problem med mangel på dokumentinnsyn fra politiet sin side.

– Men i dag har vi fått en grei gjennomgang. Politiet har vært grundige og flinke til å gi informasjon.

– Hva tenker du om politiets valg i forhold til utrykningen til Utøya?

– Jeg har noen tanker om det, men det er for tidlig å komme med dem. Det må sies at jeg representerer pårørende til noen av de siste som ble drept før Breivik ble pågrepet. Og noen av disse ville vært i live om politiet hadde vært raskere ute på øya. Men først i senere undersøkelser vil vi kunne si om det er grunn til kritikk mot politiet. Og man skal være forsiktig med raske slutninger i etterpåklokskapens ånd.

Forventer ytterligere innsyn

Frode Elgesem

– Det er for tidlig å si noe om politiets valg. Dette er noe som bør ligge lengre nedover veien, sier bistandsadvokat Frode Elgesem.

Foto: Oddvin Aune, NRK

En av de tre koordinerende bistandsadvokatene, Frode Elgesem, sier at flere av hans klienter forventer ytterligere dokumentinnsyn. Selv har han AUF som klient.

– Mange bistandsadvokater venter fortsatt på å få innsynsdokumentasjon som de kan bruke i arbeidet sitt, sier han.

Tidligere denne uka ble det kjent at de første politifolkene som ankom strandkanten ved Tyrifjorden, to politibetjenter fra Nordre Buskerud politidistrikt, visste at det bare var én gjerningsperson på Utøya. Likevel tok de seg ikke over til øya. Men Elgesem vil ikke kritisere dette.

– Det er for tidlig å si noe om politiets valg. Dette er noe som bør ligge lengre nedover veien, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger