Hopp til innhold

Bernt Hulsker i retten: Aktor ber om betinget fengselsstraff

Bernt Hulsker erkjenner ikke straffskyld for å ha framsatt hatefulle ytringer. Aktor ber om at han straffes med betinget fengsel.

Bernt Hulsker

TILTALT: TV-profil Bernt Hulsker skal ifølge tiltalen ha sagt «jævla neger» til en dørvakt.

Foto: Espen Solli / TV 2

Tidligere fotballspiller og TV-profil Bernt Hulsker (44) er tiltalt for hatefulle ytringer og hensynsløs adferd.

Hulsker erkjenner kun straffskyld for tiltaleposten hensynsløs adferd. Han erkjenner ikke straffskyld for hatefulle ytringer, sa han i tingretten onsdag morgen.

Aktor Marianne Aune ber i sluttprosedyren om at Hulsker straffes med betinget fengsel i 24 dager med en prøvetid på to år, og en bot på 15.000 kr.

Les også: Hulsker tiltalt for hatytringer – erkjenner straffskyld

Bernt Hulsker
Bernt Hulsker

Hulsker skal ifølge tiltalen ha sagt «jævla neger» og «hvordan kan du be en hvit mann om å gå ut» eller liknende i forbindelse med at han ble bedt om å forlate karaokebaren.

Men flere av vitnene i saken har ulike oppfatninger av hva det var Hulsker sa.

Ulike oppfatninger av hva som ble sagt

Aktor Aune mener imidlertid at det er bevist at Hulsker uttalte noe slikt som det som er beskrevet i tiltalen, at han ytret dette på et offentlig sted og at ytringene var rettet mot fornærmede, Jwan Rasho.

– Det har vært flere vitneforklaringer, de har ikke vært helt identiske og det er det som er krevende med ytringer. Jeg mener likevel at det samla bevisbildet tilsier at han kan straffes for de forholdene som beskrives i tiltalen, sier Aune til NRK etter at retten er hevet.

Aunes påstand er at Hulsker ytret påstandene med forsett.

– Jeg mener det er skjerpende at ytringene rettes mot en dørvakt som blir utsatt for dette på grunn av jobben han gjør.

Hulskers forsvarer Bernt Christian Birkeland mener imidlertid at forklaringene og vitneforklaringene var for ulike til at Hulsker kan straffes:

– Rent faktisk er det ingen andre som har hørt det fornærmede sier.

Han mener Hulsker bør frifinnes på begge tiltalepostene. Skulle retten finne han skyldig, ber Birkeland om 14 dager betinget fengsel. Hverken Hulsker eller Birkeland ønsket å kommentere saken overfor NRK onsdag.

Karaokebar Syng Mer

Karaokebaren Syng Mer i Oslo sentrum.

Foto: Heiko Junge / NTB

Den tidligere VGTV-profilen forklarte seg med klar stemme, og begynte sin forklaring med å beklage til fornærmede.

Det er ikke akseptabelt rett og slett. Det er møkkflaut, sier han om bruken av ordet «neger».

Årsaken til at Hulsker ikke erkjenner straffskyld på første tiltalepunkt, er at han mener han ikke ytret noe med rasistisk intensjon. Dette påpeker også hans forsvarer i sluttprosedyren.

Hulsker forklarte at han ikke kan huske å ha spurt om hvordan dørvakten kunne be en hvit mann om å gå, heller ikke hvorvidt han sa «jævla neger», eller «neger».

Erkjenner kun straffskyld på et punkt

Han forklarte han har sagt ordet «neger» til fornærmede, og kaller det en kapitalfeil. Men hvis han sa det siste, mener han at det må ha vært rettet til de andre juleborddeltakerne.

– Det må være til meg selv, for å prøve å gjøre meg morsom, til bordet, da. Det kan jeg si med sikkerhet, sier han om påstanden.

– Det er ikke et eneste rasistisk fiber i denne kroppen her, sier Hulsker også.

To ansatte i VGTV, en utenforstående gjest på karaokebaren og VGTV-direktør Thomas Manus Hønningstad vitnet i saken.

Vitnet som var til stede som gjest sier hun så dørvakten be Hulsker roe seg flere ganger, før han fikk beskjed om han kunne bli kastet ut.

– Jeg hørte han si noe i duren av hvordan dørvakta kunne våge å kaste han ut, siden han selv var en hvit mann. Etter hvert hører jeg han også kalle dørvakta «jævla n-ordet».

Vitnet har i politiavhør ikke forklart at hun hørte utsagnet om at dørvakten ikke kunne kaste ut Hulsker fordi han var hvit, kommer det fram under hennes forklaring.

Hun sier imidlertid hun etter å ha tenkt og diskutert dette med andre i ettertid, har kommet fram til at det var noe sånt hun hørte han si.

Vitne: – Han går inn i en slags rolle

Et annet vitne, en tidligere kollega av Hulsker som også var på julebord den kvelden, oppfattet imidlertid at Hulsker sa noe helt annet:

– Han sier helt opplagt foran vakta, han går i en slags rolle, et slags skuespill, hvor han sier «jeg ble kastet ut, jeg er en neger». Dette fyrer dørvakten seg opp over, sier vitnet.

Han oppfattet ikke at utsagnet var rettet mot en spesiell person, og oppfattet at hensikten med utsagnet var å provosere.

En annen kollega av Hulsker oppfattet at Hulsker sa noe lignende «skal du fortelle den hvite mann hva du skal gjøre» til dørvakten etter å ha blitt bedt om å roe seg.

Han oppfattet at de ble sagt med «en kødden tone», og at det ikke virket som om Hulsker mente noe vondt med dette, men husker at han reagerte.

– Vakta oppfatter dette. Og det legger jeg også merke til at han gjør. Det er ting som er upassende, og som vil for han føles som rasistisk. Og da ble det som det ble, forklarer kollegaen.

Erkjenner nazihilsen

Under Hulskers forklaring sier han at han begynte med en parodi som kom fra en sketsj hvor tyskerne under andre verdenskrig parodieres.

Kan du huske å ha gjort noen hilsener, spør aktor.

– Det er jo en del av parodien. Men det er jo hilsninger, ja, det er jo god gammeldags andre verdenskrig-greier. Jeg vet ikke hva jeg kan bruke av ord, jeg vil ikke ta ordene i munnen kjære aktor, men jeg skjønner hvor du vil hen.

På spørsmål fra aktor om det var nazihilsener, erkjenner Hulsker dette. Både Hulskers tidligere kollegaer og bargjesten husker å ha sett han gjøre nazihilsener.

Bernt Hulsker i retten

Aktor Marianne Aune.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Fornærmede Jwan Rasho forklarte også at han observerte at Hulsker gjorde nazihilsener.

Etter at han observerte at Hulsker kom med seksuelle tilnærminger mot unge jenter som satt i baren på Syng Mer, besluttet han å kaste han ut.

– Jeg gikk bort og spurte om jeg kunne få to ord med han. Han reiste seg med en gang, skjønte at han skulle bli kasta ut fra utestedet. Da reiste han seg, og kalte meg «din jævla neger. Hvordan kan du be en hvit mann om å gå ut».

Etterpå skal Hulsker, ifølge Rasho, ha sneket seg inn igjen. Da skal Rasho ha brukt mer makt for å få han ut av lokalet.

– Jeg følte meg veldig tråkka på

På spørsmål fra aktor om han oppfattet at ytringene til Hulsker var rettet mot han, svarer Rasho bekreftende:

– Han sa han er hvit mann, og jeg er neger, så jeg følte meg veldig tråkka på. Det var helt forferdelig opplevelse. Jeg har aldri hørt, jeg kom til Norge for seks og et halvt år siden, og har aldri opplevd at noen har sagt noe sånt til meg.

Etter andre gang Hulsker ble kastet ut av lokalet, besluttet han å kaste ut alle fra VGTV, da disse også framsto for han som overstadig beruset og hissige.

Bernt Hulsker møter i Oslo tingrett

Bernt Hulskers forsvarer Bernt Christian Birkeland.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Forsvarer Birkeland spurte Rasho om hvorfor han ikke lenger jobber som vekter på Syng Mer.

– Da jeg anmeldte til politiet og saken kom ut i media, så var det sånn at mange var fan av han som kom bort og begynte å plage meg. I tillegg fikk jeg masse hatmeldinger i sosiale medier, forklarer han.

Det gikk en måned fra hendelsen til Rasho anmeldte saken. En tid etter dette igjen, ble Rasho sykemeldt.

Rundt klokka 13 forklarte Hulskers tidligere arbeidsgiver, VGTV-direktør Hønningstad, sin versjon av hendelsene natt til 10. mars.

Mistet alle engasjementer

Hønningstad sier han var ikke vitne til uttalelsene som Hulsker nå er tiltalt for. Han sier Hulsker gjorde «tullenazihilsener» inne på et av karaokerommene VGTV hadde leid i forbindelse med et julebord.

– Første gangen kom han inn på et rom kanskje rundt litt over midnatt, hvor jeg opplevde at han prøvde å få litt oppmerksomhet. Snakket litt tulletysk og gjorde det jeg opplevde var en spøk, med sånne tullenazihilsener.

Hønningstad sier Hulsker ble bedt om å skjerpe seg av sine kollegaer. Senere skal han ha observert at Hulsker ble fjernet fra lokalene av dørvakten.

Hendelsen skjedde 9. mars. Dørvakt Rasho anmeldte Hulskers uttalelser i april. I mai ble det kjent at Hulsker var ferdig i VGTV.

– Hvis denne anmeldelsen ikke hadde kommet. Ville han fortsatt vært engasjert i VGTV da, spør dommeren.

– Det er litt hypotetisk problemstilling, men det dukket opp litt ny informasjon i anmeldelsen og bekreftet jo alvoret i saken. Men det er vanskelig å svare på.

Bernt Hulsker

Bernt Hulsker er tidligere fotballproff og VGTV-profil.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Kort tid etter hendelsen sa den tidligere fotballproffen unnskyld på Instagram for oppførselen sin. I innlegget sa Hulsker at han er syk.

Hulsker forklarer at han har mistet alle engasjementer, i tillegg til sin agent, som følge av hendelsen. Han er tydelig preget når han forklarer seg om hvilke konsekvenser hendelsen har fått for han i ettertid.

Før TV-karrieren var han kjent som fotballspiller. I 2010, da han spilte for Start, fikk han bot for å ha vært voldelig mot en dørvakt.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ