NRK Meny
Normal

Vil ikke pøse på med penger for å redde jobber

Sjefanalytiker i Nordea ber det offentlige ha is i magen når meldingene om nedbemanninger i oljebransjen kommer.

Nedbemanninger i oljeindustrien

Erik Bruce i Nordea og Marianne Marthinsen fra Arbeiderpartiet, møttes i Politisk kvarter. Programleder er Per Arne Bjerke.

Nesten hver eneste uke kommer det meldinger om nedbemanning i oljeindustrien. Hittil er det forsvunnet minst 4300 jobber. Samtidig synker oljeprisen, og prisen på Nordsjøolje er nå 16 prosent lavere enn i sommer.

Nå er stikkordet omstilling, mener sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

– Det er ganske mange bedrifter som har vært vant til et voksende marked som nå kommer til å oppleve et marked i fall. Når det planlegges med 15 prosent lavere investeringer så krever det omstilling, sier Bruce.

Les også: Redd jobbkutt fører til storulykke

Han mener både bransjen og politikerne må ha litt is i magen før det kommer stor offentlige tiltak og redningspakker.

– Et ekstra bein å stå på

Han er sikker på at det nå er på høy tid å tenke i andre retninger enn oljebransjen, og tok til orde for det i Politisk kvarter i møte med finanspolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet, Marianne Marthinsen.

– Vi var opptatt av å ha et ekstra bein å stå på da vi satt med regjeringsmakten, og at den høye aktiviteten vi har i oljeaktiviteten ikke skulle føre til en utradering av landbasert industri, sier Marthinsen.

Les også: Professor meiner oljenæringa har seg sjølv å takka for nedturen

Les også: – Aktiviteten i olje- og gassnæringa er på veg ned

For der Arbeiderpartiet lanserte forslag og ordninger som skulle hegne om norsk industri, spesielt den delen som ikke var avhengig av oljeprisen, så mener Nordea-analytikeren at man må være forsiktig med å blande seg for mye.

– På lang sikt så tror jeg det virker mer opplagt at vi må omstille økonomien til en mindre oljebasert økonomi. Men mange av de beslutningene som trengs for å få det til må tas i bedriftene, ikke av politikerne, sier Bruce.

Det ventes flere store prosjekter fra 2016 og utover, men likevel tar både Marthinsen og Bruce til orde for å vri seg vekk fra oljeavhengigheten. Men for å få til det kreves gode rammebetingelser, mener begge to.

– Det stilles ekstra krav til oss politikere, og det er helt klart en vanskelig balansegang, avslutter Marthinsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger