Ber nordmenn ha «is i magen»: – De som tror våren blir normal, kommer til å bli skuffa

Helseminister Bent Høie sier antallet nye smittetilfeller i Norge nå ser ut til å være stabilt. Han ber nordmenn om å forberede seg på at de strengeste koronatiltakene videreføres.

DIREKTE: Se myndighetenes pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge.

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Mandag har det kommet meldinger om tre nye dødsfall som følge av koronaviruset. Dermed er 10 personer med smitte døde i Norge.

– I dag har vi fått meldinger om flere dødsfall som følge av koronaviruset. Mine tanker går til dem som har mista en av sine, og vi gjør alt vi kan for å hindre at mange skal oppleve den samme sorgen og savnet som disse nå opplever, sier helseminister Bent Høie mandag.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier nå at 300.000 mennesker har testet positivt for koronavirus på verdensbasis.

Ifølge WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus er pandemien nå i ferd med å «akselerere».

– Hvis vi nå ikke prioriterer å verne helsearbeidere, kommer mange til å dø, fordi helsearbeiderne som kunne reddet livene deres er syke, sier Tedros.

Varsler unormal vår

Helseminister Bent Høie (H) under fredagens pressekonferanse om koronatiltakene

Helseminister Bent Høie (H).

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Det er halvannen uke siden norske myndigheter innførte det som trolig er de mest inngripende tiltakene i folks hverdag i fredstid.

Helsemyndighetene har brukt helgen til å vurdere hvilke tiltak som skal videreføres. Det er ventet at en avgjørelse om dette kommer i morgen, tirsdag.

Helseminister Bent Høie (H) ber nordmenn forberede seg på at en rekke tiltak forlenges.

– Mange håper at de strengeste tiltakene skal bli opphevet. Det er ikke tatt noen beslutning ennå, men de som håper og tror at denne våren skal bli normal, kommer nok til å bli skuffa. Vi må alle forberede oss på at vi må leve mest mulig normalt, men i en unormal situasjon, sier Høie.

– Et slags positivt signal

Ifølge Høie ser norske myndigheter nå enkelte indikasjoner på at den nasjonale smittedugnaden er i ferd med å gi resultater.

– Antall som er smitta i Norge ser ut til å ligge stabilt, med omtrent 200 nye tilfeller hver dag. At antallet ikke øker vesentlig, kan være en effekt av tiltakene våre. Det skal vi ta som en oppmuntring. Men vi kan ikke senke skuldrene, vi skal fortsette dugnadsjobbingen med samme styrke, sier Høie.

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland, sier det gjøres en løpende overvåkning av det pågående utbruddet. Han understreker at det fortsatt er for tidlig å trekke noen konklusjon når det gjelder effekten av tiltakene.

– Det er et slags positivt signal, det at vi ikke lenger har en veldig bratt stigning på antall nye som tester positivt hver dag. Men det er et etterslep der, i forhold til når folk blir smittet. Det beste uttrykket for å se på effekten vil være på antall sykehusinnleggelser og antall på intensivavdelinger fremover.

Fagdirektør Frode Forland fra Folkehelseinstituttet under pressekonferanse om koronaviruset

Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet sier det fortsatt vil ta en uke eller to før man kan vurdere effekten av de nye koronatiltakene.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Vet mer om «en uke eller to»

På direkte spørsmål om hvor lenge det er til man kan vurdere effekten av tiltakene bedre, svarer Forland at man trolig kan se en tendens i tallene om «en uke eller to».

Helseminister Bent Høie erkjenner at det er en utfordring å vurdere hvilke tiltak som skal videreføres, når FHI påpeker at det er for tidlig å si noe om effekten.

– I denne situasjonen vil vi i forkant av regjeringens beslutninger få innspill fra FHI og Helsedirektoratet. Vi er nødt til å ha en føre-var-tenkning.

– Vi får mer kunnskap i dagene fremover. Vi må holde fast på de tingene som det ikke er noen diskusjon om: Holde avstand, vaske hendene og holde ut. Det er det ingen som stiller spørsmål ved, sier Høie.

Karantene
Forkjøla eller symptomer (også milde)
Syk eller smittet (isolasjon)
Frisk, men i risikogruppa
Frisk
Dra på butikkenIkke lovUnngå/restriksjonerIkke lovUnngå/restriksjonerOk
Dra på jobbIkke lovIkke lovIkke lovUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjoner
Ta offentlig transportIkke lovIkke lovIkke lovUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjoner
Møte vennerIkke lovIkke lovIkke lovUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjoner
Overnatte på hytte utenfor egen kommuneUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjoner
Kontakt med de du bor medOkOkIkke lovOkOk
Gå en turOkUnngå/restriksjonerIkke lovOkOk

GRAFIKK: NRK. Oppdatert 12. mai 2020 kl. 09.00 – endringer kan forekomme. Sjekk siste råd fra myndighetene på helsenorge.no

38 på intensivavdelinger

2371 personer er bekreftet smittet. 240 nye er bekreftet smittet det siste døgnet, opplyser FHI. 1117 er smittet i Norge, og 954 er smittet utenlands. For 300 er smittested fortsatt uavklart.

Det er tatt 61.000 tester for koronaviruset. Cirka 4 prosent av testene har vært positive. 96 prosent av dem som har blitt testa på grunn av luftveisinfeksjoner har ikke hatt koronavirus, men forkjølelse eller andre luftveisinfeksjoner.

Totalt er 193 personer innlagt på sykehus med Covid-19.

45 personer har vært innlagt på intensivavdeling med koronasmitte, 38 av dem er det fortsatt.

Snittalderen på disse er 61 år, ingen av dem er under 24 år. 78 prosent av de innlagte på intensivavdelinger er menn.

– Tiltakene er riktige

Justisminister Monica Mæland (H) sier mandag at alle tiltakene som er iverksatt, er riktige. Hun ber nordmenn om å fortsette å stå sammen i den nasjonale dugnaden mot smittespredning.

Justisminister Monica Mæland (H) under pressekonferanse om koronaviruset

Justisminister Monica Mæland (H).

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jo lenger denne krisen varer, jo større blir de økonomiske konsekvensene, både for samfunnet og hver enkelt av oss. Da er det naturlig at en del av oss stiller spørsmålet: Er dette virkelig riktig?

– Tiden er ikke inne for å trekke konklusjoner. Vi må ha is i magen, og stole på at de tiltakene vi har gjort er riktige. Det handler om å unngå for mange sykehusinnleggelser, og unngå dødsfall, sier Mæland.

Mæland påpeker at målet er å sørge for å sikre en «så normal drift som mulig, i en unormal situasjon». Hun viser blant annet til at det fortsatt er mulig å handle i butikker, dersom han holder avstand til andre.

Hytteforbud under press

Et av tiltakene som har mye diskutert, er forbudet mot å dra på hytta utenfor egen kommune.

Mandag sier FHI-overlege Preben Aavitsland til Dagens Næringsliv at regjeringen kunne lempet på hytteforbud, reiserestriksjoner og grensetiltak uten at antall smittede i Norge ville øke nevneverdig.

– En smittevernfaglig vurdering tilsier kanskje at det kan være nyttig å ha flere folk i fjellet enn i parker i byene hver helg, sier han.

Frp-leder Siv Jensen ber i en pressemelding mandag om at regjeringen vurderer om det kan være aktuelt med en mer fleksibel tilnærming til hytteforbudet inn mot påsken.

– Vi er i kontakt med kommunene hele veien. Det handler om deres evne til å ha et godt helsetjenesten til sine innbyggere. Dette er ikke et smitteverntiltak, det har mange misforstått. Vi jobber med en gjennomgang av alle tiltakene, og den første konklusjonen på det kommer i morgen, sier helseminister Bent Høie.

– Det er nok mat til alle

Mandag var også landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) til stede på den daglige pressekonferansen. Hun brukte anledningen til å advare mot hamstring.

– Det er mat nok til alle sammen. Vi så noen steder at det ble hamstra mat, men det har gått ned, og det er bra. Det er ingen grunn til å hamstre. Jeg vil takke alle som sørger for at vi har en trygg matforsyning.

Mange bønder er bekymret for å ikke få nok sesongarbeidere på grunn av koronasituasjonen.

Landbruksminister Olaug Bollestad

Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF).

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Regjeringen arbeider med en forskriftsendring som gjør at utenlandske arbeidere som allerede er i Norge kan få forlenget oppholdstillatelse, om de har en arbeidskontrakt. Det sikrer kompetanse for bøndene.

Regjeringen forlenger opphold for sesongarbeidere som allerede har arbeidskontrakter i Norge, for å hjelpe landbruket

Bollestad sier man også vil se på om permitterte, pensjonister og studenter kan bidra i landbruket. Hun oppfordrer permitterte til å registrere seg på nettsteder som arbeidsplassen.no.

– Jeg håper personer som trenger arbeidskraft og personer som trenger hjelp, finner sammen til hverandre. Vi skal gjøre alt for å sikre at årets avling skal bli bra.

– Bedre med kompetanseløft

Christopher Beckham, påtroppende forbundsleder i fagforbundet Handel og kontor, mener Bollestad burde vært mer opptatt av å gi permitterte et kompetanseløft, slik at de kan møte det nye arbeidslivet i en bedre posisjon.

– Når det er sagt, er det sikkert mange studenter og permitterte som helt sikkert kunne tenkt seg å bidra, nettopp for å kunne gjøre noe annet.

– Tvang stiller vi oss kritiske til. Mange har ikke helse til å jobbe i åkerne. Vi må prøve på frivillige ordninger, sier Beckham.

Koronaviruset

Dette er saken
Oppdateres
Hva

Koronaviruset er et smittsomt lungevirus. Myndighetene har innført strenge tiltak for å stoppe spredningen.

Hvordan

Viruset smitter gjennom hoste og nysing, og sprer seg raskt. Man forventer en stor økning av antall smittede de nærmeste dagene og ukene.

Status i Norge

5 144 / 183 402
Siste uke / Smittede totalt
119
Innlagte nå
841
Døde
4 075 569
Vaksinerte
NRK innhenter løpende tall fra helseforetakene, Helsedirektoratet og FHI.
Sist oppdatert: 21.09.2021
29
19
17
13
8
Totalt119

Dette kan du gjøre (og ikke)

Karantene
Forkjøla eller symptomer (også milde)
Syk eller smittet (isolasjon)
Frisk, men i risikogruppa
Frisk
Dra på butikkenIkke lovUnngå/restriksjonerIkke lovUnngå/restriksjonerOk
Dra på jobbIkke lovIkke lovIkke lovUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjoner
Ta offentlig transportIkke lovIkke lovIkke lovUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjoner
Møte vennerIkke lovIkke lovIkke lovUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjoner
Overnatte på hytte utenfor egen kommuneUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjoner
Kontakt med de du bor medOkOkIkke lovOkOk
Gå en turOkUnngå/restriksjonerIkke lovOkOk

GRAFIKK: NRK. Oppdatert 12. mai 2020 kl. 09.00 – endringer kan forekomme. Sjekk siste råd fra myndighetene på helsenorge.no

Innlagte i Norge dag for dag

De økonomiske konsekvensene

Etter utbruddet av koronaviruset i Norge begynte Nav å publisere statistikk som gir løpende informasjon om konsekvensene av viruset.

Vi samler nøkkeltallene her for å vise hvordan koronaviruset rammer norske arbeidsplasser, og vil fortløpende komme med flere grafer som viser utviklingen for norsk økonomi og arbeidsliv.

Sist oppdatert: 7. april
Sist oppdatert: 7. april

Status i verden

Forbud og restriksjoner i Europa

Norge
Sverige
Danmark
Storbritania
Italia
Frankrike
Finland
Tyskland
Spania
Østerrike
Estland
ReiseNeiUnngåNeiNeiNeiNeiNeiNeiNeiNeiNei
Gå på skolenNeiUnngåNeiNeiNeiNeiNeiNeiNeiNeiNei
Dra på arrangementNeiNeiNeiNeiNeiNeiNeiNeiNeiNeiNei
ShoppingUnngåJaUnngåNeiNeiNeiUnngåNeiNeiNeiUnngå
RestauranterUnngåJaNeiNeiNeiNeiUnngåUnngåNeiNeiUnngå
dh-coronavirus
31
88
179
296
443
585
bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager) – Verdenskartimage/svg+xmlAfghanistan: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Angola: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Albania: Mellom 296 og 443 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)De forente arabiske emirater: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Argentina: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Armenia: Mellom 179 og 296 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Australia: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Østerrike: Mellom 179 og 296 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Aserbajdsjan: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Belgia: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Benin: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Burkina Faso: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Bangladesh: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Bulgaria: Mellom 179 og 296 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Bosnia-Hercegovina: Mellom 179 og 296 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Hviterussland: Mellom 179 og 296 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Belize: Mellom 296 og 443 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Bolivia: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Brasil: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Brunei Darussalam: Mellom 296 og 443 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Bhutan: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Botswana: Mellom 443 og 585 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Den sentralafrikanske republikk: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Canada: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Sveits: Mellom 179 og 296 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Chile: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kina: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Elfenbenskysten: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kamerun: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kongo: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Colombia: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Costa Rica: Mer enn 585 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Cuba: Mer enn 585 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Tsjekkia: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Tyskland: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Djibouti: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Danmark: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Den dominikanske republikk: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Algerie: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Ecuador: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Egypt: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Eritrea: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Estland: Mellom 296 og 443 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Etiopia: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Finland: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Fiji: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Gabon: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Storbritannia: Mellom 443 og 585 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Georgia: Mellom 443 og 585 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Ghana: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Guinea: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Gambia: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Guinea-Bissau: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Ekvatorial-Guinea: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Hellas: Mellom 179 og 296 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Guatemala: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Guyana: Mellom 179 og 296 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Honduras: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kroatia: Mellom 179 og 296 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Haiti: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Ungarn: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Indonesia: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)India: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Irland: Mellom 179 og 296 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Iran: Mellom 179 og 296 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Irak: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Island: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Israel: Mer enn 585 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Italia: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Jamaica: Mellom 179 og 296 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Jordan: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kasakhstan: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kenya: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kirgisistan: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kambodsja: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Sør-Korea: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kuwait: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Laos: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Libanon: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Liberia: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Libya: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Sri Lanka: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Litauen: Mellom 296 og 443 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Luxembourg: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Latvia: Mellom 179 og 296 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Marokko: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Moldova: Mellom 179 og 296 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Mexico: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Nord-Makedonia: Mellom 179 og 296 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Mali: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Montenegro: Mer enn 585 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Mongolia: Mer enn 585 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Mosambik: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Mauritania: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Malawi: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Malaysia: Mellom 443 og 585 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Namibia: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Niger: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Nigeria: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Nicaragua: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Nederland: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Norge: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Nepal: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)New Zealand: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Oman: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Pakistan: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Panama: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Peru: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Filippinene: Mellom 179 og 296 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Papua Ny-Guinea: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Polen: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Portugal: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Paraguay: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Qatar: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Romania: Mellom 179 og 296 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Russland: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Rwanda: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Saudi-Arabia: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Sudan: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Sør-Sudan: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Senegal: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Sierra Leone: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)El Salvador: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Serbia: Mer enn 585 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Surinam: Mer enn 585 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Slovakia: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Slovenia: Mellom 443 og 585 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Sverige: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Swaziland: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Syria: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Tsjad: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Togo: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Thailand: Mellom 179 og 296 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Øst-Timor: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Tunisia: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Tyrkia: Mellom 296 og 443 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Taiwan: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Uganda: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Ukraina: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Uruguay: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)USA: Mellom 296 og 443 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Usbekistan: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Venezuela: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Vietnam: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Jemen: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Sør-Afrika: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Zambia: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Zimbabwe: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Somalia: Mindre enn 31 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Frankrike: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Spania: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Antigua og Barbuda: Mellom 443 og 585 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Bahamas: Mellom 179 og 296 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Barbados: Mellom 296 og 443 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kapp Verde: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Dominica: Mer enn 585 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Grenada: Mer enn 585 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Saint Kitts og Nevis: Mellom 443 og 585 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Saint Lucia: Mer enn 585 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Liechtenstein: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Maldivene: Mellom 179 og 296 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Malta: Mellom 31 og 88 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Mauritius: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Singapore: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Sao Tome og Principe: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Seychellene: Mellom 443 og 585 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Trinidad og Tobago: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Saint Vincent og Grenadinene: Mellom 296 og 443 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kypros: Mellom 88 og 179 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)
Kart: NRK
Datakilde: Johns Hopkins University og Worldometer
Sist oppdatert: 20.09.2021

Viktig informasjon

16.mars kom det nye råd for deg som er forkjølet Alle med symptomer på akutt luftveisinfeksjon skal holde seg hjemme, skriver Folkehelseinstituttet i nye, oppdaterte råd. Også de med lette symptomer som forkjølelse eller vondt i halsen bør holde seg hjemme i ett døgn etter at de blir symptomfri.

15.mars innførte regjeringen en ny forskrift som kan forby folk å være på hytta i en annen kommune enn der de bor. Det betyr at folk kan tvinges hjem med loven i hånd dersom det blir nødvendig.

I tillegg er det en lang rekke lokale bestemmelser og reiserestriksjoner.

For å stoppe spredning av Covid-19 og bidra til å opprettholde nødvendige helse- og omsorgstjenester har Helsedirektoratet besluttet en rekke tiltak som gjelder fra torsdag 12. mars kl. 1800.

Følgende institusjoner stenges:

 • Barnehager
 • Barneskoler
 • Ungdomsskoler
 • Videregående skoler
 • Universiteter og høyskoler
 • Andre utdanningsinstitusjoner.

I tillegg blir en rekke arrangementer og virksomheter stengt:

 • Kulturarrangementer
 • Idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs
 • Alle virksomheter i serveringsbransjen med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst 1 meters avstand. Servering av mat skal ikke skje som buffet. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.
 • Treningssentre
 • Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, hulltaking(piercing) og liknende
 • Svømmehaller, badeland og liknende

Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet. Forbudet gjelder  både tjenestereiser og privatreiser. Vedtaket gjelder fra 12.mars og foreløpig ut april 2020.

 • Kollektivtransporttilbudet opprettholdes. Grunnen til dette er at folk med kritiske samfunnsfunksjoner skal komme seg til og fra jobb og kunne holde avstand til hverandre.
 • Helsedirektoratet anmoder om å ikke besøke personer i institusjoner med sårbare grupper (eldre, psykiatri, fengsel etc).

Det anmodes til følgende om reiser:

 • Det tilstrebes at innenlands transport skal gå mest mulig som normalt.
 • Det oppfordres sterkt fra Helsedirektoratet til å unngå fritidsreiser 
 • Ikke gå på jobb eller skole, unngå reiser som ikke er strengt nødvendig (både innenlands og utenlands), unngå offentlig transport hvis du kan, unngå andre steder hvor du lett kommer nær andre, unngå nærkontakt med andre.
 • Alle som kommer fra reiser utenom Sverige og Finland, skal i karantene, uavhengig om de har symptomer eller ikke. Tilbakevirkende kraft regnet fra 27. februar.
 • Med virkning fra tirsdag vil også reiser til og fra Finland og Sverige bli rammet av karanteneregler. 

Beredskapsutvalget anser at følgende 15 funksjoner er kritiske for samfunnet:

 • Styring og kriseledelse
 • Forsvar
 • Lov og orden
 • Helse og omsorg
 • Redningstjeneste
 • IKT-sikkerhet i sivil sektor
 • Natur og miljø
 • Forsyningssikkerhet
 • Vann og avløp
 • Finansielle tjenester
 • Kraftforsyning
 • Elektroniske kommunikasjonstjenester
 • Transport
 • Satellittbaserte tjenester
 • Apotekene

Les mer på Helsedirektoratets nettsider

Dette er symptomene

siluett av mann med feber
De første dagene opplever de fleste feber. Det kan føre til muskelsmerter, utmattelse, frostanfall og svimmelhet. Generell uvelhet og diaré. De fleste viser tegn til bedring etter seks til syv dager.
silhuett av mann med hodepine, hals og nese smerter
I tidlig fase av sykdommen vil vanlige symptomer være vondt i hode, tørrhoste og rennende nese. Etter hvert, dersom viruset forverrer seg, kan en oppleve slimhoste og blodig opphostet slim.
silhuett av mann med vondt i lungene
Neste fase av sykdommen er tung pust og/eller brystsmerter. Akutt lungesvikt eller åndenød som krever oksygentilførsel kan forekomme i de verste tilfellene. Symptomene oppstår som regel rundt femte sykdomsdag.
silhuett av mann med symptomer på coronavirus
I noen tilfeller har koronaviruset ført til nyresvikt. Symptomer på dette er hyppige toalettbesøk, hevelser i bena og under øynene, høyt blodtrykk og/eller tretthet og svakhet.

Hvis neiHvis jaHvis neiHvis jaHvis neiHvis jaOppdatert 18. mars 12:30«Jeg har symptomer som ligner på dem jeg har hørt at koronaviruset gir:Jeg har feber, hoste, sår hals, jeg er kortpustet og har vondt i hodet. Jeg lurer på om jeg kan ha fått koronaviruset. Hva gjør jeg?»Er du i en risikogruppe?Det er du hvis du er over 65 år, har nedsattimmunforsvar, kronisk hjerte- nyre- eller lungesykdom, diabetes, kreft eller høyt blodtrykk.Personer som røyker har mulig også en høyere risiko for alvorlig koronavirus-sykdom (covid-19).Følg nøye med på symptomeneTa kontakt med fastlegen din. Hold deg hjemme.Har du behov for akutt helsehjelp?Hvis du har behov for akutt helsehjelp kan du ringe nærmeste legevakt på 116117. Ring 113  ved livstruendesykdom eller skade.kunHar du vært på reise?Alle som kommer frareiser skal i karantene i 14 dager, uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Bestemmelsen har tilbakevirkende kraft regnet fra 27. februar. HjemmekaranteneHold deg hjemme i 14 dager etter hjemkomst. Kontakt lege kun om du trenger helsehjelp. Du kan bevege deg utendørs, men unngå kontakt med andre, og ikke oppsøk steder der det er mange mennesker. Du bør for eksempel ikke gå på butikken, men få noen til å handle for deg.Har du de siste 14 dagenevært i kontakt med noen som har fått påvist smitte?Isolasjon hjemmeDet betyr at du må holde deg hjemme hele tiden i 14 dager og ikke gå ut. Du skal helst holde to meters avstand til de du bor sammen med og ha eget rom og bad når dette er mulig. Bruk egne baderomsartikler, inkludert eget håndkle. De du bor sammen med skal være i karantene.Bli hjemmeDet er ikke nødvendig å teste seg selv om man er forkjølet eller syk. Ikke kontakt helsevesenet med mindre du har behov for helsehjelp. Hvis du lurer på noe kan du se fhi.no. Hvis du ikke finner informasjon om det du lurer på der kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015.Har du behov for akutt helsehjelp?Hvis du har behov for akutt helsehjelp og ikke får kontakt med fastlegen din kan du ringe nærmeste legevakt på 116 117. Ring 113 kun ved livstruende sykdom eller skade.Har du behov for akutt helsehjelp?Hvis du har behov for akutt helsehjelp og ikke får kontakt med fastlegen din kan du ringe nærmeste legevakt på 116117. Ring 113 ved livstruendesykdom eller skade.kun

Oppdatert 18. mars 12:30

Jeg har symptomer som ligner på dem jeg har hørt at koronaviruset gir: Jeg har feber, hoste, sår hals, jeg er kortpustet og har vondt i hodet. Jeg lurer på om jeg kan ha fått koronaviruset. Hva gjør jeg?

Er du i en risikogruppe? Det er du hvis du er over 65 år, har nedsatt immunforsvar, kronisk hjerte- nyre- eller lungesykdom, diabetes, kreft eller høyt blodtrykk. Personer som røyker har mulig også en høyere risiko for alvorlig koronavirus-sykdom (covid-19).

Er du i en risikogruppe? Hvis ja:

Følg nøye med på symptomene. Ta kontakt med fastlegen din. Hold deg hjemme.

Har du behov for akutt helsehjelp? Hvis du har behov for akutt helsehjelp kan du ringe nærmeste legevakt på 116117. Ring 113 kun ved livstruende sykdom eller skade.

Er du i en risikogruppe? Hvis nei:

Har du vært på reise? Alle som kommer fra reiser skal i karantene i 14 dager, uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Bestemmelsen har tilbakevirkende kraft regnet fra 27. februar.

Har du vært på reise? Hvis ja:

Hjemmekarantene. Hold deg hjemme i 14 dager etter hjemkomst. Kontakt lege kun om du trenger helsehjelp. Du kan bevege deg utendørs, men unngå kontakt med andre, og ikke oppsøk steder der det er mange mennesker. Du bør for eksempel ikke gå på butikken, men få noen til å handle for deg.

Har du vært på reise? Hvis nei:

Har du de siste 14 dagene vært i kontakt med noen som har fått påvist smitte?

Hvis ja:

Isolasjon hjemme. Det betyr at du må holde deg hjemme hele tiden i 14 dager og ikke gå ut. Du skal helst holde to meters avstand til de du bor sammen med og ha eget rom og bad når dette er mulig. Bruk egne baderomsartikler, inkludert eget håndkle. De du bor sammen med skal være i karantene.

Har du de siste 14 dagene vært i kontakt med noen som har fått påvist smitte? Hvis nei:

Bli hjemme. Det er ikke nødvendig å teste seg selv om man er forkjølet eller syk. Ikke kontakt helsevesenet med mindre du har behov for helsehjelp. Hvis du lurer på noe kan du se fhi.no. Hvis du ikke finner informasjon om det du lurer på der kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015.

Har du behov for akutt helsehjelp?

Hvis du har behov for akutt helsehjelp og ikke får kontakt med fastlegen din kan du ringe nærmeste legevakt på 116117. Ring 113 kun ved livstruende sykdom eller skade.

Har du spørsmål til helsemyndighetene?

Informasjonslinje om koronaviruset nås på telefonnummer: 815 55 015.

Folk som tror de kan være smittet, bes ringe fastlege eller legevakt på 116 117.

Det er viktig at folk som tror de kan være smittet, ikke møter opp hos legen, eller på legevakten, men blir hjemme og tar kontakt på telefon.

Oppdatert informasjon fra Folkehelseinstituttet finner du på denne lenken.

Dette bør du vite

Det første tilfellet av viruset i Norge ble bekreftet 26. februar. 

Norske myndigheter har skaffet verktøy for å stille diagnose raskt, og har sendt ut retningslinjer til helseaktører over hele landet. Alle norske flyplasser og kommuneoverleger har også fått brev med instrukser.

Alle landets blodbanker har innført to ukers karantene for blodgivere som har reist til områder med pågående spredning av koronavirus.

For blodbanken i Oslo er det strengere, hvor alle som har vært i kontakt med noen som har vært i områder med pågående spredning av koronavirus, også får karantene. 

Fra 14. mars 2020 fraråder Utenriksdepartementet nordmenn å reise til alle land med mindre det er helt nødvendig på grunn av den store spredningen av koronaviruset i disse områdene.

Se UDs reiseråd her.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet ber alle ansatte i helse- og omsorgstjenesten som har vært i områder med vedvarende spredning av koronavirus om å være hjemme fra jobb i 14 dager etter hjemkomst. Les mer om dette her.

Hva er et koronavirus?

Koronavirus SARS-CoV-2 (også omtalt som coronavirus eller 2019-ncov) er en virusfamilie som er oppkalt etter det de ser ut som under et mikroskop. De er runde og dekket med pigger som kan se ut som en krone.

Koronavirus kan føre til luftveisinfeksjoner. Noen kan være dødelige, andre mindre alvorlige.

Viruset er et såkalt RNA-virus. Det betyr at genmaterialet består av RNA i stedet for DNA, og gjør at viruset sprer seg raskt og mutasjoner forekommer hyppigere. 5. mars ble det kjent at koronaviruset har utviklet seg til to varianter. Den opprinnelige virustypen, kalt S-typen ser ut til å gi mild sykdom. Den andre versjonen, kalt L-typen er mer aggressiv og sprer seg raskere. Nå er det S-typen som øker i utbredelse etter at den hissige varianten har vært redusert siden januar.

Forskerne arbeider med å teste ut mulige vaksiner, men dette vil ta tid.

A computer image created by Nexu Science Communication together with Trinity College in Dublin, shows a model structurally representative of a betacoronavirus which is the type of virus linked to COVID-19, better known as the coronavirus linked to the Wuhan outbreak

Dette bildet viser hvordan koronaviruset ser ut.

Foto: NEXU Science Communication

Hvor farlig er viruset?

Det varierer. Noen har fått milde symptomer, mens andre har blitt alvorlig syke og dødd.

Smittede kan få feber, hoste og pusteproblemer. I alvorlige tilfeller kan det utvikle seg til lungebetennelse, akutt lungesvikt og nyresvikt.

Antibiotika fungerer ikke på virus, og vanlig influensamedisin vil heller ikke fungere. Smittede som legges inn på sykehus får væsketilførsel og støtte til organer. Ellers må immunforsvaret gjøre jobben.

Antall smittede som dør holder seg lavt, ifølge Verdens helseorganisasjon. Mange av de omkomne var eldre eller hadde svak helse fra før av.

Hvor smittsomt er viruset?

Viruset smitter mellom mennesker via dråpesmitte, gjerne hosting og nysing. Det kan også sitte på overflater som dørhåndtak og gelendre.

Forskere regner med at det reelle tallet på smittede trolig er langt høyere enn det som er registrert.

Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa, på tre måter:

 1. Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
 2. Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre.
 3. Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.

Hva gjøres for å stoppe det?

I Norge planlegger helsemyndighetene for at så mange som 25 prosent av befolkningen kan bli smittet. Tiltak som vurderes er å redusere bruken av offentlig transport, omdisponere helsepersonell og holde skoler og barnehager stengt. Folkehelseinstituttet informerer til befolkningen på denne siden.

Kinesiske myndigheter har isolert hele Wuhan og nabobyene. Det gjelder flere titalls millioner mennesker til sammen.

Wuhan har fått tilsendt nesten 1000 legeteam fra andre provinser i landet, og to nye sykehus ble bygget i rekordfart.

Mange kinesiske byer har innført restriksjoner på reising, og flere land har innført ekstra kontroller av reisende.

Forskere fra flere land arbeider med å lage en vaksine, men dette tar lang tid.

Hvor kommer viruset fra?

Viruset ble først oppdaget i byen Wuhan i Kina. Byen har 11 millioner innbyggere og ligger vest for Shanghai.

De første mistenkte smittetilfellene dukket opp i slutten av desember, og det første dødsfallet ble registrert 9. januar. De første tilfellene av korona-smitte mellom mennesker i Wuhan skjedde trolig allerede i midten av desember.

I likhet med lungevirusene Sars og Mers regner man med at viruset har smittet fra dyr. Det er foreløpig ikke sikkert hvilket dyr som er «synderen», men de mest sannsynlige smittekildene er slanger, flaggermus, grevlinger eller rotter.

Mange av de smittede jobbet eller oppholdt seg på sjømatmarkedet i Wuhan, der levende og nylig slaktede dyr er til salgs.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 21.09.2021
5 144
Smittede siste 7 dager
119
Innlagte
841
Døde
4 075 569
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger