Hopp til innhold

Bent Høie frykter at situasjonen i eldreomsorgen kan bli verre

NRK har satt søkelys på brudd på menneskerettighetene i eldreomsorgen. Nå sier helseminister Bent Høie (H) at norske kommuner er for lite forberedt på den kraftige økningen i eldre som kommer allerede i 2020.

Helseminister Bent Høie (H)

Helseminister Bent Høie (H) frykter at kommunene ikke er klar for fremtidens behov i eldreomsorgen

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Det jeg frykter er at situasjonen kan bli verre dersom vi ikke nå kan få fortgang og forbedringer både når det gjelder kvalitet, bemanning og kapasitet i norsk eldreomsorg.

Helseministeren sier det er én av de store bekymringene innen norsk eldreomsorg. En annen er at kvaliteten på tjenestene de eldre blir tilbudt ute i kommunene er for varierende.

Den bekymringen deler han med direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet.

Postnummer avgjør eldreomsorg

De siste dagene har NRK satt søkelys på systemsvikt i eldreomsorgen. I den forbindelse har direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet tidligere erkjent at han kjenner til at det foregår menneskerettighetsbrudd i norsk eldreomsorg.

Forskjell i tjenestetilbudet er den andre store bekymringen for helsedirektøren.

– Men vi klarer ikke å gi samme tjenester med samme kvalitet i hele Norge. Noe av det som bekymrer meg aller mest er at kvaliteten på eldretjenestene er avhengig av hvor du bor, noen vil si at det er avhengig av hvilket postnummer du bor på.

Guldvog er helt klar på at eldreomsorg er et kommunalt ansvar.

Samtidig sier Høie at regjeringen fra 2016 skal sette igang et prøveprosjekt der staten skal gå inn å ta ansvaret for eldretjenesten i enkelte kommuner.

– Vi skal prøve ut en modell der staten både finansierer og bestemmer dimensjonering på tjenstene, sier Høie til NRK.

– Eldre i våte bleier skriker ikke

Generalsekretær Lisbet Rugtvedt i Nasjonalforenignen for folkehelse sier hun er lei av manglende handling.

– Jeg synes det er skuffende at vi kan få rapporter som tyder på at veldig mange av bekymringene pårørende har kommet med i mange år ikke er fulgt opp. Det er for mye prat, sier Rugtvedt.

Lisbeth Rugtvedt, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen

Lisbeth Rugtvedt, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, sier prat må avløses av handling i eldreomsorgen.

Foto: Nasjonalforeningen for folkehelsen

Hun sier at det hjelper lite om gjennomsnittet i norsk eldreomsorg er positivt når det sitter eldre både hjemme og på sykehjemmene som utsettes for menneskerettighetsbrudd.

Det er styreleder Linda Birkenes i Pårørendeaksjonen helt enig i.

– Som Høie selv sa det; det er bare én gruppe som skriker når de har våte bleier, og det er spedbarn. Eldre med våte bleier skriker ikke. De trenger noen som snakker deres sak, sier Birkenes.

Hun mener politikerne har vært for feige.

– De er flinke til å snakke og å skyve fra seg ansvar. Staten skyver ansvaret over på kommunene, og kommunene skyver det tilbake på staten, sier Rugtvedt.

De har imidlertid ikke annet valg enn å håpe på at Høie endelig få på plass systemer som sikrer eldre en verdig alderdom.

– Det er hva han gjør fremover som avgjør. Viljen til å ta grep, til å gjennomføre tilsyn og til å følge dem opp. Det gjelder også kompetansehevende tiltak. På alle disse punktene må det gjøres konkrete grep, sier Rugtvedt.

AKTUELT NÅ