Hopp til innhold

Bellona: – En fornærmelse mot klimaforhandlingene

Ekspertgruppen for Oljefondet anbefaler investeringer i kull. Miljøorganisasjonen Bellona er hoderystende.

Produksjon av kull i Hebei-provinsen i Kina

Flere av selskapene Oljefondet investerer i holder til i Kina

Foto: Andy Wong / Ap

– Bellona mener ekspertgruppens anbefalinger er en fornærmelse mot de internasjonale klimaforhandlingene som pågår i Lima, akkurat nå. Det sier Bellona-leder Frederic Hauge om at ekspertgruppen for oljefondet anbefaler fortsatt investering i kullselskaper.

Miljøorganisasjonen vil nå få etablert en alternativ ekspertgruppe som vil gå grundig gjennom rapporten som ble lagt frem i dag.

– Norge må snarest trekke våre sparepenger ut av forurensende kullindustri som ikke har karbonfangst- og lagring, dersom vi skal hevde å være en pådriver i klimaspørsmål, sier Hauge. Han understreker at verdens største statseide fond er en agendasetter internasjonalt.

De Grønne mener konklusjonen til ekspertgruppen er helt uforståelig, spesielt fordi KLP nylig kunngjorde sin beslutning om å trekke seg ut av kull, og at det ikke ville påvirke avkastningen.

– Må komme ut av skapet

– KrF og Venstre må nå komme ut av skapet og sikre flertall på Stortinget for snarlig uttrekk av kull fra Oljefondet. Hva er vitsen med å være i opposisjon hvis KrF og Venstre ikke kan ta egne standpunkt i denne saken?, spør Rasmus Hansson som er stortingsrepresentant for De Grønne.

Han varsler at partiet på ny vil legge frem forslag i Stortinget om at Oljefondet selger seg ut av kull, avhengig av hvor mye selskapene produserer.

Leder av ekspertgruppen Martin Skancke uttalte at han mente rapporten var «offensiv,» da han overleverte den til finansminister Siv Jensen (Frp) i dag.

Utvalget sier seg enig i argumentet om at kullselskaper vil fortsette sin produksjon selv om man trekker seg ut av eierskapet, og mener derfor det er viktig å ha en offensiv strategi for å være en «ansvarlig eier.»

Martin Skancke leder ekspertgruppen om SPUs investeringer

– Det kan ikke være et mesterskap i å trekke seg ut av mest mulig, og at det er målingen på hvor etisk bevisst man er, sier Martin Skancke, som leder ekspertgruppen om Statens Pensjonsfond, Utlands investeringer.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg synes det vil være synd om vi kaster kortene i selskapene der vi har mulighet å være en krevende eier, spesielt for klima, svarte Skancke, til spørsmål fra NRK om hva konsekvensene blir dersom flertallet på Stortinget likevel går for å utestenge klimaverstinger.

– Fortjener mer enn symbolhandlinger

– Klima fortjener mer enn symbolhandlinger, det krever at vi jobber hardt og målbevisst i stedet for å gi oss en kortsiktig symbolgevinst, sier Skancke.

Han understreket at så lenge kullproduserende selskaper eksisterer, så vil de være eid av noen. Skanche utdypet at oljefondet vil være en god eier, i motsetning til aktører som i mindre grad styres av miljøhensyn. Han påpekte at oljefondet har forankring i et åpent samfunn med kritiske samfunnsaktører.

Ekspertgruppa mener at oljefondet bør utelukke selskaper som i alvorlig grad skader klimaet, men ikke kullselskaper generelt. Det bør være en høy terskel for utelukkelse, mener utvalget, og sier at slike avgjørelser må tas av etikkrådet.

– Du sier at selskapene fortjener gode eiere. Er det dokumentasjon om at NBIM (Norges Bank Investment Management) er en krevende og god eier i disse selskapene og at det har bidratt til en endring i hvordan kullselskaper opptrer?, spurte Arild Hermstad fra Framtiden i våre hender.

– På noen områder, sånn generelt har vi klare resultater, mest offentlig kjent innenfor barnearbeid. Men, det er rett og slett et identifikasjonsproblem her. Det er vanskelig, for å være ærlig, å synliggjøre konkrete endringer som følge av eierskap. Dette er en type tiltak som krever tålmodighet, og det er en arbeidsseier om en når frem med dette. Men, det går an å være mer åpen om hva man kommuniserer til selskapene og hva man legger til grunn for bærekraft, svarte Skancke.

Siv Jensen lovet å legge rapporten ut på høring allerede før jul.

Saken fortsetter etter videoen

Rapport om Oljefondets investeringer i kull og olje

– Må følge etter

Kommunal Landspensjonskasse (KLP) har kunngjort at det trekker seg ut av 27 selskaper som har mellom 52 og 100 prosent av sine inntekter fra kull. Selskapene det gjelder har produksjon i asiatiske land, Canada og USA.

Oljefondet har investert i 21 av de 27 selskapene som pensjonsfondet KLP trekker seg ut av. Flere i miljøbevegelsen mener at Stortinget bør følge etter og trekke seg ut av kullproduksjon.

– Hvis man mener alvor med at oljefondet skal være ledende på samfunnsansvar, så må de følge etter, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Siv Jensen har tidligere uttalt at oljefondet ikke skal brukes som klimatiltak. Til opposisjonens ønske om å trekke oljefondet ut av kullselskaper, har finansministeren sagt at oljefondet skal være en profejonsell investor og ikke et verktøy for norsk utenriks- og klimapolitikk.

Leketøy

– Noen mener jo at vi skal bruke dette fondet nærmest som et lite leketøy for å ta ulike politiske prioriteringer. Det vil jeg advare mot, fordi det vil redusere avkastningen på pensjonspengene våre, sa Jensen nylig til NRK.

Arbeiderpartiet fremmet i november i fjor forslag i Stortinget om at Oljefondet skulle trekke seg ut av kullselskaper, og ville ha KrF og Venstre med på dette.

FrPs Gjermund Hagesæter kalte forslaget merkelig og dobbeltmoralsk, fordi Norge er avhengig av å importere kullkraft fra utlandet i såkalte tørre år.

KLP mener at avkastningen på fondene er like gode selv når kullselskapene utelukkes.

I fjor skrev NRK at Oljefondet ba om å få slippe å følge OECDs etiske retningslinjer.

AKTUELT NÅ