– Vil advare mot å bruke Oljefondet som leketøy

Finansminister Siv Jensen er skeptisk til hvorvidt det er smart av Oljefondet å trekke statens utenlandsformue ut av kullselskaper. Ap vil på nytt legge press på Venstre i Stortinget.

Finansminister Siv Jensen (Frp)

Finansminister Siv Jensen får i løpet av kort tid en ekspertutredning om Oljefondets investeringer i kull.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Norges største pensjonsforvalter, KLP, har konkludert med at selskapet kan selge seg ut av kullselskaper uten at verdien av fremtidige pensjoner blir lavere.

I løpet av kort tid vil finansminister Siv Jensen motta en ekspertutredning om Oljefondets investeringer i kullselskaper.

I en debatt i Politisk Kvarter onsdag morgen ville Jensen ikke forskuttere utfallet. Men finansministeren la ikke skjul på at hun mildt sagt var skeptisk.

– Leketøy for å oppnå politiske prioriteringer

– Jeg tror det er viktig å understreke at det norske Oljefondet er bredt investert over hele verden, og har mange milliarder kroner investert i fornybar energi over hele verden, på samme måte som vi er investert i en lang rekke selskaper, sa Jensen.

Finansministeren mener at det ert viktig at Oljefondet forvaltes forutsigbart og langsiktig, for å sikre at avkastningen på pensjonspengene blir høy nok.

– Noen mener jo at vi skal bruke dette fondet nærmest som et lite leketøy for å ta ulike politiske prioriteringer. Det vil jeg advare mot, fordi det vil redusere avkastningen på pensjonspengene våre, sa Jensen.

På Twitter fikk Finansministeren umiddelbart svar på tiltale fra Eid-ordfører Alfred Bjørlo (V). Han var den som tok initiativet til at KLP skulle vurdere om pensjonsforvalteren kunne trekke seg ut av kullselskaper, uten at forventet fremtidig avkastning ble redusert.

Laster Twitter-innhold

Støre: – Vil fremme nytt forslag om å trekke Oljefondet ut av kull

Men diskusjonen om statens utenlandsinvesteringer i kullselskaper vil på nytt bli tema på Stortinget, varsler AP-leder Jonas Gahr Støre.

Han synes det er interessant at KLP har konkludert med at pensjonspengene kan trekkes ut av kullselskaper uten at avkastningen ventes å bli lavere.

– Jeg kommer igjen til å fremme forslag i Stortinget om at Statens pensjonsfond utland bør ut av kull. Det Bjørlo bør gjøre er å ringe til sine kolleger i Venstre på Stortinget, og få dem til å stemme for det de er for, sier Støre.

Alfred Bjørlo sier til NRK at Venstres syn på at Oljefondet bør trekke seg ut av kull er helt klart.

– Men dette er nok noe som stortingsgruppa må håndtere, sier han.

Største pensjonsforvalter veksler kull med fornybart

Norges største pensjonsforvalter KLP offentliggjorde onsdag at selskapet kaster ut alle kullgruveselskaper og kullkraftproduksjon-selskaper som minst har 50 prosent av sine inntekter fra kull.

Arbeiderpartiet fremmet i november i fjor forslag i Stortinget om at Oljefondet skulle trekke seg ut av kullselskaper, og ville ha KrF og Venstre med på dette.

FrPs Gjermund Hagesæter kalte forslaget merkelig og dobbeltmoralsk, fordi Norge er avhengig av å importere kullkraft fra utlandet i såkalte tørre år.

Regjeringens støttepartier stemte i februar i stedet for en ekspertutredning som skal vurdere uttrekk fra kull, som er ventet i løpet av to uker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger