Hopp til innhold

- Folk hadde høyere forventninger

Kristin Halvorsen tror aldri vi vil oppleve at ingen i Norge føler seg fattige.

Halvorsen i Velg! 09
Foto: NRK

Under partilederutspørringen av SV-leder Kristin Halvorsen på NRK1 i kveld ble hun nok en gang spurt om SV kan tenke seg å sitte i en rødgrønn mindretallsregjering.

Nett-TV: Partilederutspørring av Kristin Halvorsen

Det har hele tiden blitt regnet som lite sannsynlig at Ap, SV og Sp vil kunne fortsette å samarbeide om en regjering dersom de mister dagens flertall i Stortinget.

Men i en debatt på Politisk kvarter på NRK P2 tidligere i valgkampen mener Halvorsen at Venstre bør støtte de rødgrønne hvis de vil ha en god miljøpolitikk.

Hør debatten i Politisk kvarter 26. august

I denne debatten sier Halvorsen at hun synes det er veldig merkelig at Venstre vil hive SV ut av regjeringskontorene når de er så tett allierte i miljøspørsmålet. Like før i sendingen hadde Venstre-leder Lars Sponheim sagt at han vil kreve at de rødgrønne går av dersom de mister flertallet på Stortinget.

Viser til landsstyremøtet

- Du sier da indirekte at dere kan tenke dere å sitte i en rødgrønn mindretallsregjering siden du ba Venstre om støtte?, spurte programleder Magnus Takvam i utspørringen tirsdag kveld.

Halvorsen nektet å svare direkte på spørsmålet, og sier at de kjemper hardt for å få fortsatt flertall for de rødgrønne.

- Men dersom vi får en annen situasjon, må vi sammenkalle til landsstyremøte i SV, er alt Halvorsen vil si.

Hun ville heller ikke svare programlederne på om SV vil fortsette i rødgrønt mindretall dersom de blir avhengige av et Rødt på vippen.

Beklager overfor de fattige

Halvorsen ble spurt om hva som er det viktigste hun har lært av å sitte i regjering.

- At det lønner seg å være målbevisst. Nå har vi full barnehagedekning, og det var et kontroversielt tema som gjorde at vi ble kjefta huden full.

- Hvorfor har du beklaget innsatsen dere har gjort mot fattigdom?

- Vi skjønner at folk som har dårlig råd hadde høyere forventninger til oss enn det vi kunne innfri. Og for dem hjelper det ikke at vi har gjort det fem ganger bedre enn Bondevik på området. Vi har historisk sett kjempet mot fattigdom, og spent forventningene veldig høyt, sier Halvorsen.

- Er det mulig å avskaffe fattigdom?

- Vi vil aldri oppleve at ingen føler seg fattige. Det er mulig å avskaffe ut i fra definisjoner. Men i et så rikt land som Norge er det mer ut ifra å være fattig sammenlignet med flertallet, sier hun, og utdyper:

- Det handler ikke nødvendigvis om å ikke ha penger til mat eller klær, men om å delta, sier Halvorsen, som ble konfrontert med at minstesatsene til sosialhjelp ikke er økt i inneværende periode, slik partiet har lovt.

- Lener oss ikke tilbake

Troverdigheten til SV innen miljøpolitikk ble også et tema, og programleder Sigrid Sollund viste til at klimagassutslippene har økt i flere av regjeringsårene deres.

- Vi dikterer ikke miljøpolitikken i regjeringen, og det er mange kompromisser som må gjøres, sa Halvorsen.

- Er det sånn at Arbeiderpartiet må hales og dras for å få gjennomslag for miljøpolitikk?

- Det er vel ingen overraskelse for noen at partiene er ulike. En av skillelinjene mellom oss og dem er miljøpolitikken, og vi har brynet våre standpunkter på hverandre

- Kunne ikke dere fått mer gjennomslag på deres egne felter?

- Vi SVere lener oss ikke tilbake men er utålmodige etter å komme igant på en ny periode. Vi har gjort en god jobb for å komme lengst mulig, sier SV-lederen.

- Verden forandrer seg

Halvorsen ble også spurt om hvordan et parti som SV kunne ende opp på USAs side i Afghanistan.

- Det må sies at vi er tre partier som samarbeider i regjeringen. Og vi har kommet lengre enn vi trodde. Vi er ute av Irak, og i Afghanistan er vi ikke lengre i Operation Enduring Freedom, men i ISAF-styrken. At Operation Enduring Freedom og ISAF ble slått sammen viser at verden forandrer seg og at politikken hittil har vært feilslått, sier Halvorsen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger