Hopp til innhold

Baksaas innrømmer å ha holdt informasjon tilbake

Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas (60) sier han burde fortalt mer i Stortingets høring om Vimpelcom-saken.

Jon Fredrik Baksaas under møtet i kontroll- og konstitusjonskomiteen

NYE ERKJENNELSER: Jon Fredrik Baksaas under møtet i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Nå sier han at Telenor burde gitt mer informasjon.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Fredag måtte Telenors styreleder Svein Aaser gå av med umiddelbar virkning etter at næringsminister Monica Mæland ikke hadde tillit til ham lenger. Bakgrunnen var et fire sider langt brev fra Telenor med ny informasjon om korrupsjonsmistankene mot det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom.

Nå innrømmer Baksaas i et intervju med Dagens Næringsliv at informasjonen burde kommet tidligere.

– I ettertid kan jeg se at vi skulle gått ut med informasjonen tidligere, sier Baksaas til DN.

– Da vi gikk til høringen var ikke etterforskningen kommet så langt at vi innså hva denne informasjonen kunne bety. Vi så heller ikke at dette var noe vi kunne dele, ettersom etterforskningsmyndigheter i flere land anså det som taushetsbelagt materiale, sier Baksaas.

Mæland: Burde fått dette før

Informasjonen er strengt hemmeligstemplet, og Baksaas vil ikke gå inn på detaljene.

Det var nytilsatt Telenor-sjef Sigve Brekke som delte den nye informasjonen med næringsministeren.

Informasjonen fikk Mæland til å erklære mistillit til styreleder Svein Aaser og samtidig varsle Økokrim og hele komiteen.

– Dette er informasjon både Stortingets kontroll- og konstitusjonskomiteen og jeg burde fått tidligere, sa Mæland.

Konsernsjef i Telenor Sigve Brekke i Dagsrevyen.

INFORMERTE MINISTEREN: Konsernsjef Sigve Brekke gjestet Dagsrevyen søndag.

Kolberg kritisk til Telenor

De siste opplysningene i VimpelCom-saken ble ikke avslørt fordi Telenor ønsket det, men fordi politiets etterforskning brakte dem fram i lyset, sa Martin Kolberg (Ap) under Aktuelt på NRK2 mandag kveld. Dette var før Baksaas' innrømmelser ble kjent.

– I denne saken har vi opplevd å få en uendelig mengde brev og ord, som ofte har hatt til hensikt å ikke fortelle den fulle sannheten. De er kommet fra flere hold. Det har vært vanskelig i denne saken å få fram det som er realiteten, sa Kolberg.

Lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen føler seg nå trygg på at VimpelCom-saken vil bli gjenåpnet når den blir behandlet i komiteen tirsdag. Foranledningen er nye og hemmelige opplysninger, som ble meddelt komiteen i et fire sider langt brev i forrige uke.

Les mer om Telenor-saken

– Det virker på meg som om grunnen til at dette kommer fram nå, er politiets etterforskning, ikke fordi Telenor er så veldig aktive på det, sa Kolberg.

Ikke overrasket

Abid Raja i kontrollkomiteensier han ikke er overrasket over det Baksaas nå sier. Raja sier han under høringen i vinter mistenkte at Baksaas ikke la alle kortene på bordet,

– Det er klokt av Baksaas å beklage nå, for nå vet vi jo at han hadde opplysninger som han burde ha gitt oss i februar, sier Raja til NRK.

Til forklaringen om at Baksaas trodde han ikke kunne dele taushetsbelagt informasjon på grunn av etterforskningen, sier Raja:

– Det er en god forklaring fra Baksaas, men ikke god nok for oss aktører som kjenner systemet. De fikk mulighet til at vi lukket dørene, men den muligheten grep de ikke. De sa i full åpenhet at de ikke hadde noe å skjule og ikke visste noe.

Raja sier han tror Baksaas kan sitte på flere opplysninger som han nå kan ha grunn til å dele med komiteen.

– Jeg er redd at vi ikke kommer til å få det fulle og sannferdige bildet, med mindre noen velger å åpenhjertig fortelle alt, sier Raja.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger