Baksaas avhørt i korrupsjonssaken

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas ble avhørt som vitne i korrupsjonssaken mot VimpelCom. Flere Telenor-topper har blitt avhørt av både norsk og nederlandsk Økokrim.

Telenor-sjef Baksaas

Telenor er nest største aksjonær i VimpelCom, og Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas sitter i Vimpelcoms styre.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Baksaas, som er styremedlem i VimpelCom, bekrefter onsdag overfor NRK at han har vært avhørt som vitne i korrupsjonssaken mot Vimpelcom. Avhørene har blitt foretatt både av norsk og nederlandsk Økokrim.

Økokrim bekrefter at Telenor er avhørt som vitne i korrupsjonssaken. NRK kjenner til at flere Telenor-topper har blitt avhørt av både norsk og nederlandsk Økokrim.

Telenor kontrollerer 43 prosent av stemmene i Vimpelcom, som beskyldes for å ha utbetalt inntil 600 millioner kroner til et selskap som har vært kontrollert av datteren til Usbekistans president.

– Alle beslutninger og avtaler er innenfor amerikansk lovgivning

Til spørsmålet om Baksaas er overbevist om Vimpelcom ikke har begått korrupsjon, svarer han følgende til pressen:

– I de dokumentasjonene som VimpelCom har gjort rede for i sin rapportering, er alle beslutninger og avtaler gjort innenfor antikorrupsjonsloven i amerikansk lovgivning.

– Føler du deg trygg på at det stemmer?

– Det er redegjørelser som VimpelComs administrasjon har kommet med til styret, svarer han.

Stortingspolitikere krever åpenhet om Vimpelcom

Onsdag ble Telenors styreleder Svein Aaser kalt inn på teppet til næringsminister Monica Mæland (H). Temaet for møtet var påstandene om korrupsjon i Telenor-eide VimpelComs aktiviteter i Usbekistan. Før han gikk inn i møtet med Mæland, fortalte han pressen at Telenor-ledelsen må forholde seg til faktaene som er forelagt dem.

Øyvind Korsberg

Stortingsrepresentanten Øyvind Korsberg (Frp), mener Telenor må dokumentere at de har sitt på det rene.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Føler du deg trygg på at du har gode forklaringer i forhold til opplysningene som har kommet frem den siste tiden?

– Jeg føler at vi har gjort den jobben vi bør gjøre. Om den er god nok, får andre vurdere, svarer Aaser.

– Er du sikker på dette?

– Telenor har en nulltoleranse for korrupsjon, og det er kjent for alle. Telenor jobber for å videreføre dette i alle sammenhenger, sier han.

Politikere på Stortinget ber Telenor legge fram dokumentasjon som viser at Vimpelcom ikke har gjort seg skyldig i korrupsjon i Usbekistan.

Næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp) sier til Klassekampen at han tror saken kan ende opp hos Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

– Jeg skal være forsiktig med å trekke absolutte konklusjoner, men i denne saken er det noe som lukter, sier han.

– Telenor må dokumentere at de har sitt på det rene

Frps Øyvind Korsberg mener Telenor må dokumentere at de har sitt på det rene.

Martin Kolberg (Ap), leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier til Dagens Næringsliv at komiteen har besluttet å sende et brev til næringsminister Monica Mæland (H) for å be om en redegjørelse.

Telenor er nest største aksjonær i VimpelCom, og Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas sitter i Vimpelcoms styre.

Næringsministeren fornøyd

Monica Mæland

Næringsminister Monica Mæland (H) møtte Svein Aaser og Jon Fredrik Baksaas i dag.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Telenors styreleder Svein Aaser og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas var i dag i møte med næringsminister Monica Mæland (H) for å orientere om korrupsjonsbeskyldningene mot VimpelCom.

Næringsministeren sa etter møtet at hun stilte en rekke spørsmål til Aaser og Baksaas og at hun var fornøyd med svarene.

– Basert på den informasjonen jeg har fått har jeg tillit til at Telenor som aksjeeier i VimpelCom har fulgt de regler og retningslinjer de er pålagt når det gjelder vår nulltoleranse for korrupsjon, sa Monica Mæland etter møtet.

Både Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser karakteriserte møtet med næringsministeren som positivt. De gjentok at Telenors styremedlemmer i VimpelCom har gjort det de har kunnet for å sette spørsmål om korrupsjon på dagsorden i selskapet, og at VimpelCom har vært underlagt det amerikansk antikorrupsjonslovgivning.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger