Hopp til innhold

Selskap knyttes til presidentdatter – solgte telelisenser også til Telenor-deleid selskap

Økokrim har løpende kontakt med en større korrupsjonsetterforskning i Sverige. Et involvert postbokssselskap solgte også telelisenser til Telenors interesser i Usbekistan.

Gulnara Karimova og Telenor på Fornebu

PRESIDENTENS DATTER: Datteren til makthaveren i Usbekistan Gulnara Karimova vil gjerne framstå som motedesigner, men knyttes nå tett til storhandler med telerettigheter.

Foto: Jason Lee, Gunnar Sakshaug / Reuters/NRK

Marianne Djupesland

INFORMERES: Marianne Djupesland i Økokrim bekrefter at de får informasjon og har jevnlig kontakt med korrupsjonsetterforskningen i Sverige.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Vi har mottatt en henvendelse fra den svenske riksenheten mot korrupsjon. Det pågår en etterforskning i Sverige og også i andre land knyttet til dette sakskomplekset, og vi holder løpende kontakt med våre kollegaer, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til NRK.

Økokrim bekrefter at svenske myndigheter etterforsker mulige korrupsjonshandlinger knyttet til selskapet Takilant registrert i Gibraltar i forbindelse med mobillisenser i Usbekistan.

Etterforskningen har kommet i stand etter omfattende avsløringer i SVTs Uppdrag gransking rundt TeliaSoneras investeringer i landet. Konsernsjefen i den svenske telegiganten har måttet gå av og hele styret byttes ut denne våren.

Les mer: Telia-sjefen går av på dagen

Alt dreier seg om hvem teleselskapene egentlig har handlet med da de kom seg inn på et marked i utvikling, og om det kan være snakk om kontakt med myndighetspersoner og snakk om bestikkelser eller korrupsjon.

Svensk korrupsjonspoliti går nå TeliaSonera etter i sømmene etter at de kjøpte sine telelisenser fra postboksselskapet Takilant.

–Hva har det med Telenor å gjøre?
– Koblingen har sammenheng med at også Telenor via Vimpelcom har gjort investeringer i Usbekistan, men det er ikke naturlig for meg å gå nærmere inn på de opplysningene vi har fått fra svenske myndigheter, svarer Djupesland i Økokrim.

For Telenor har investert i Usbekistan gjennom selskapet Vimpelcom som de er én av to store aksjonærer i. Også Vimpelcom har kjøpt mobillisenser fra selskapet Takilant.

Vet du noe om dette eller har informasjon om noe lignende? Tips NRKs journalister!

Presidentens datter

Takilant er et selskap registrert i Gibraltar med bare én aksjonær, Gayane Avakyan. Aksjonæren Avakyan er en ung kvinne knyttet til moteindustrien i Usbekistan.

SVT undersøkte personen og fant tette bånd til presidentdatter Gulnara Karimova:

  • hun var sjef for motefirmaet House of Style som ble grunnlagt og eid av presidentdatteren
  • hun har koblinger til Karimovas kjæreste i andre selskaper
  • hun omtales av mange som en av presidentdatterens nærmeste fortrolige

Også politietterforskningen i Sverige peker mot at TeliaSonera helt tydelig visste at de handlet med en mektigere motpart enn den unge motekvinnen.

This is the information on the Uzbekh partner, Gulnara Karimova. They have not told the name of the company they will invest thru.

E-post mellom to ledere i TeliaSonera om investeringsplanene i Usbekistan / Etterforskningsmateriale innlevert til retten i Sverige
Gayane Avakyan og Gulnara Karimova

NÆRT KNYTTET: Gayane Avakyan som står som eier av Takilant sees her hånd i hånd med presidentdatteren Gulnara Karimova. Selskapet har solgt telelisenser til TeliaSonera og Telenors Vimpelcom.

Foto: Newen

I e-postkorrespondanse kommer det også fram hvordan selskapet jobbet aktivt med kontakt mot presidentens sfære:

We initiated several channels to get to President Karimov's top elite who deal with the telecoms sector.

E-post mellom ledere i TeliaSonera om investeringsplanene i Usbekistan / Etterforskningsmateriale innlevert til retten i Sverige

Lederne i det svenske telekonsernet beskriver også hvordan de jobber for og ser det som sannsynlig å få til møter med begge presidentdøtrene Gulnara Karimova og Lola Karimova.

Etter dette inngikk selskapet avtaler med Takilant om å kjøpe lisenser for 3G-mobiltelefoni gjennom en agent kalt Bekhzod Akhmedov.

Les mer: Russisk tele-ekspert: – Alle forretninger må tas med presidenten i Usbekistan

Styremedlemmer fra Telenor informert om handel i Usbekistan

Nesten samtidig som TeliaSonera jobbet for å komme inn på markedet i Usbekistan pågikk møter der Telenor-ansatte ble informert om hvordan selskapets interesser i Usbekistan også handlet med postboksselskapet Takilant.

Telenor er én av to store eiere i det opprinnelig russiske teleselskapet Vimpelcom, og har tre representanter i styret.

I en russisk årsrapport kommer det fram hvordan de tre Telenor-ansatte i løpet av 2007 ved to anledninger var med på å vedta avtaler med selskapet som nå er involvert i korrupsjonsetterforskning i flere land, Takilant.

Vimpelcoms styrebord med Telenor-representanter

TRE PLASSER: Telenor har tre av sine ansatte i styret i Vimpelcom.

Foto: NRK Grafikk

Vimpelcom har i dag hovedkontor i Amsterdam, er registrert på en øy i det karibiske hav, børsnotert i USA og underlagt amerikanske korrupsjonslov.

Vimpelcom bekrefter til NRK at Telenors styrerepresentanter var informert om handelen med Takilant da den skjedde.

Les kommentar: Rene penger i skitne land

Telenor: – Har selv spurt om koblinger til presidenten

Telenor henviser spørsmål rundt detaljer i handelen med Takilant til selskapet de selv eier.

– Vi har stilt våre spørsmål til Vimpelcoms ledelse, og fått nødvendige forsikringer om at det som er gjort av transaksjoner i Usbekistan er innenfor amerikansk børs- og antikorrupsjonslovgivning. Det har vi valgt å forholde oss til, sier pressetalsmann for Telenor-konsernet til NRK.

Dag Melgaard

HAR STILT SPØRSMÅL: Pressetalsmann Dag Melgaard for Telenor-konsernet sier at de som eiere i Vimpelcom har kommet med spørsmål til administrasjonen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Dere sier at dere stiller de samme spørsmålene som vi journalister stiller. Hvilke spørsmål er det?
– Det er de spørsmålene som dreier seg om hvor vidt Takilant har hatt forbindelser som de ikke skulle hatt i forhold til presidentens administrasjon og presidenten selv, svarer Melgaard.

Telenor har dog måttet svare noe selv også. I møter med næringsminister Trond Giske har styreleder Svein Aaser og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas forklart seg til sin største eier om hva som er gjort og ikke gjort i saken, kunne Dagens Næringsliv skrive i desember.

Telenor opplyser nå til NRK at de vil bistå norsk Økokrim om de blir bedt om det, men mener muligheten for at den svenske etterforskningen vil avdekke korrupsjon er hypotetisk.

–Har folk knyttet til Telenor eller Vimpelcom vært med på å gi bestikkelser i Usbekistan?
– Nei, det kan jeg trygt si. Telenor har nulltoleranse for korrupsjon, svarer Melgaard.

Vimpelcom: – Fant ingen koblinger til presidentdatteren

Vimpelcom bruker amerikanske anti-korrupsjonsregler som forklaring på at de ikke så noe mistenkelig rundt handlene med Takilant.

– Vimpelcoms ledelse gjennomførte en fullverdig forundersøkelse av selskapet Takilant før samarbeidet startet. Noe som er påkrevd etter amerikansk korrupsjonslovgivning. Da medieoppslagene startet i 2012 ba styret om svar på hva som var gjort, og de fikk svar. Konklusjonen til styret var at alle nødvendige tiltak var gjort, sier pressetalsmann Bobby Leach i Vimpelcom til NRK.

Hva sier dere til at den svenske etterforskningen viser mulige bånd mellom Takilant og presidentdatteren Gulnara Karimova?
– Vi kommenterer ikke etterforskningen i Sverige siden den er pågående. I vår forundersøkelse av Takilant ble det ikke funnet noen koblinger mellom Takilant og personen du nevner, svarer Leach.