Hopp til innhold

Telenors Usbekistan-eventyr økte inntektene med 99 prosent i 2012

Toppsjefen hos en konkurrent var agent for postboksselskapet som Vimpelcom handlet med. Nå er han sporløst forsvunnet, etterlyst hos Interpol og selskapet hans er konkurs. Det tjener Telenor gode penger på.

Gulnara Karimova, Bekhzod Akhmedov og mobilmast (montasje)

AGENT FOR PRESIDENTDATTER: Bekhzod Akhmedov ser ut til å ha falt i unåde hos regimet, men sterke indisier knytter ham til presidentdatter Gulnara Karimova som telekom-agent.

Foto: SVT, Mikhail Metzel/AP, Interpol

Tallenes tale er klar, og slår tydelig fast at Vimpelcom kan kalle fjoråret en økonomisk suksess etter betydelig kaos i mobiltelefonmarkedet i Usbekistan.

– Salgsinntektene har steget med 99 prosent i lokal valuta, støttet av en økning i antall mobilabonnenter på 60 prosent de siste 12 månedene, skriver selskapet i sin rapport for fjerde kvartal 2012.

Eksepsjonell vekst i salgsinntekter

Vimpelcoms kvartalsrapport for fjerdekvartal 2012

Telenor er en av to hovedaksjonærer i Vimpelcom og kan dermed regne med et godt bidrag også fra Usbekistan.

Torsdag kunne NRK fortelle hvordan Telenor-deleide Vimpelcom har kjøpt seg telelisenser fra postboksselskapet Takilant i Gibraltar som nå er dypt involvert i en større korrupsjonsetterforskning, og at Økokrim informeres fortløpende.

Svenske etterforskere mistenker at Takilant kan være en konstruksjon for den egentlige selgeren; presidentdatter, motedesigner og popstjerne Gulnara Karimova. Selskapet undersøkes etter avsløringer rundt en lignende handel mellom Takilant og svenske TeliaSonera.

Agenten som forsvant og ble etterlyst via Interpol

Bekhzod Akhmedov etterlyst av Interpol

ETTERLYST: Sommeren 2012 ble Bekhzod Akhmedov etterlyst via Interpol.

Foto: Faksimile fra Interpols nettside

Midt i skandalen rundt TeliaSonera står én mann sentralt.

Bekhzod Akhmedov var mannen de svenske teletoppene i praksis forhandlet med. Mannen utpekes både av svenskene og den amerikanske ambassadøren som agent for presidentens datter Gulnara Karimova.

Etter at handelen var i boks ble den dog formelt gjennomført mellom et postboksselskap i Gibraltar der assistenten til presidentdatteren stod som eneste eier. Penger gikk derimot til en konto i Sveits der etterforskninger både i Sverige og Sveits nå har tatt beslag i flere hundre millioner kroner. Noen av dem kom også fra Vimpelcom, kunne Dagens Næringsliv fortelle i desember i fjor.

Agenten Bekhzod Akhmedov var dog også toppsjefen i den usbekiske delen av det russiske teleselskapet MTS, en av hovedkonkurrentene til både TeliaSonera og Telenors Vimpelcom.

I fjor sommer forsvant plutselig Akhmedov helt og holdent fra Usbekistan, og han er nå etterlyst via Interpol, skriver DN.

Like etter forsvinningen fikk selskapet han ledet store problemer med myndighetene i landet som rangeres som verdens sjuende mest korrupte. MTS sin virksomhet i Usbekistan beskyldes for skatteunndragelser og andre lovbrudd.

Vet du noe om dette eller har informasjon om noe lignende? Tips NRKs journalister!

Køer på flere hundre for å bytte til Telenor-deleid mobilselskap

Samtidig som selskapet agenten ledet settes under etterforskning stenges MTS-selskapets mobilnett på dagen.

Nettsiden uznews som dekker Usbekistan og beskriver seg som et uavhengig medieorgan og en støtte for frie meninger i det regimekontrollerte landet beskrev situasjonen i juli 2012 slik:

Uten mobildekning på sitt eksisterende abonnement rømte 9,5 millioner kunder i store mengder til konkurrentene. (..) Køer på flere hundre har dannet seg ved utsalgene, og Beeline og Ucell melder at de utvider åpningstidene.

uznews, 19. juli 2012
Uznews om stengingen av MTS i Usbeksitan

KAOS: Store køer dannet seg utenfor mobilbutikkene som solgte abonnement hos Telenor-deleide Vimpelcoms Beeline.

Foto: Faksimile fra uznews.net

Beeline er varemerket til det delvis Telenor-eide Vimpelcom i Usbekistan. Ucell er varemerket til TeliaSonera i landet.

Begge har økt antall kunder og sine salgsinntekter enormt etter at konkurrentens mobilnett ble stengt ned.

– Resultatene for 2012 drives av en eksepsjonell vekst i salgsinntekter. Økningen er positivt drevet av at mobilnettet til vår konkurrent ble stengt ned, skriver Vimpelcom i sin kvartalsrapport for fjerdekvartal i 2012.

Vimpelcoms resultat Q4 2012 for Usbekistan

 

Q4 2011

Q4 2012

Økning

Antall kunder

6,3 millioner

10,2 millioner

3,8 millioner

Salgsinntekter

466 millioner kroner

920 millioner kroner

454 milioner kroner

Kilde: Vimpelcoms kvartalsrapport for fjerdekvartal 2012

I januar 2013 slo russiske MTS konkurs sitt usbekiske datterselskap, og virker å ha gitt opp landet. Dermed er selskapet som opprinnelig var det største mobilselskapet i Usbekistan borte, og Telenor-deleide Vimpelcom seiler opp som ny markedsleder.

Telenor: – Hyggelig at vi får flere kunder

Telenor kjenner godt til at konkurrenten fikk slått av sitt mobilnett i Usbekistan i fjor.

At Vimpelcom har fått mange nye kunder etter kaoset ser Telenor som eier positivt på.

Dag Melgaard

FORNØYD: Telenors Dag Melgaard sier de som eiere liker å få flere kunder, selv om kaotiske tilstander i bransjen ikke bare er bra.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Det er hyggelig at vi får flere kunder, og at de kommer til på ærlig og redelig vis vil vi håpe. Hvor vidt dette bare skyldes at MTS har opphørt sin virksomhet der nede tør jeg ikke ha noen klar formening om, sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor-konsernet til NRK.

Talsmannen for den norske telekjempen ønsker ikke å uttale seg om risikoen for å komme i unåde hos regimet i Usbekistan. Melgaard er blant annet veldig tydelig på at det er Vimpelcom som de har eierandeler i som er i Usbekistan, og ikke Telenor selv.

– Det er altså Vimpelcom som er i Usbekistan og ikke Telenor, bare for å understreke det, sier en tydelig Telenor-pressetalsmann.

Han forklarer derimot at både Vimpelcom og Telenor direkte er aktive i land der forutsetningene endrer seg, og at det ikke alltid er enkel.

– Vi har behov for åpne og transparente reguleringer og bestemmelser. Dessverre må vi noen gang slite med at land ikke har det, og det gjelder også land vi er direkte inne i, sier Melgaard.

På generell basis sier Telenor at Usbekistan er et utfordrende land.

– Det er en utfordring helt åpenbart ved å gå inn i et slikt land. Det er en utfordring på flere plan både når det gjelder menneskerettigheter og et regime som er ganske totalitært, sier Melgaard.

Telenor-talsmann Melgaard forteller at de forholder seg til at Vimpelcom gjør en god jobb i landet, og at planene er å fortsette å være der.

Presidentdatter erkjenner kontakt med etterlyst

Presidentdatter Gulnara Karimova erkjenner i et intervju med det sveitsiske magasinet Bilan at hun kjenner den etterlyste Bekhzod Akhmedov.

Gulnara Karimova på motemesse i Kina

BENEKTER: Presidentens datter Gulnara Karimova nekter for å ha snakket med TeliaSonera.

Foto: JASON LEE / Reuters

Karimova som går under navnet Googoosha som popartist sier hun har kjent mannen halvparten av livet sitt, siden de begge studerte på samme universitet i Usbekistans hovedstad.

I dag derimot tar hun avstand fra mannen som i flere dokumenter pekes ut som hennes agent i teleforretninger.

– Ved å bruke at jeg kjente hans søster, mor og far og at vi begge hadde gått på samme universitet skapte Bekzod Akhmedov seg et rykte for å være uangripelig i Tasjkent, sier Gulnara Karimova i en oversatt versjon av intervjuet som hun selv har publisert på egen blogg.

– Har du spilt en rolle i at TeliaSonera fikk innpass i ditt land?

– Jeg har aldri møtt eller snakket med noen representanter for TeliaSonera. Jeg har heller aldri kjent til hvordan de kom til Tasjkent. Spesielt med tanke på at alt annet jeg har måttet bruke tiden min på de siste årene, noe som inkluderer diplomatisk arbeid i andre land, sier Karimova.

Gulnara Karimova er formelt Usbekistans FN-ambassadør til Geneve, og sees ofte på motetilstelninger i land over hele verden der hun figurerer som moteskaper.