NRK Meny
Normal

Bachelorgrad gir ikke jobb

- Det går inflasjon i høyere utdanning, sier forsker.

Universitetet i Oslo
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Det må mer til enn en bachelorgrad for å få jobb, viser den rykende ferske Kandidatundersøkelsen 2007 fra NIFU STEP.

Kun 13 prosent hadde fått en relevant heltidsjobb et halvt år etter endt bachelorstudium.

Et halvt år etter

Forskerne har undersøkt situasjonen for ferdig uteksaminerte kandidater seks måneder etter siste eksamen. Undersøkelsen viser at studentene i større grad enn før fortsetter med mastergrad, melder Teknisk Ukeblad.

- Vi er overrasket over at så mange vil ta mastergrad i et arbeidsmarked hvor det er forholdsvis lett å få jobb etter studiene. Det viser at mange har høye ambisjoner, men det kan også vise at det går litt inflasjon i høyere utdanning, sier Clara Åse Arnesen, forsker ved NIFU STEP.

Overraskende få av kandidatene med bachelorgrad fra ett av de tradisjonelle universitetene melder at de har fått en relevant jobb et halvt år etter siste studiedag, forteller Teknisk Ukeblad.

Den norske bachelorgrad er altså ingen sikker vei til jobb. Det gjelder altså til tross for det stramme arbeidsmarkedet, der mange studenter får seg jobb før de avslutter studiene.

LES: Bachelorgrad gir ikke jobb

Tar master

- Universitetsstudier har alltid vært teoretiske. Kvalitetsreformen skulle gjøre studiene mer yrkesrettet. Jeg vil ikke slå bombastisk fast at studiene er for teoretiske, men det kan se ut til at dette er noe av forklaringen, sier Arnesen.

- Bachelorgradens forgjenger cand. mag.-graden var i mange år verken fugl eller fisk. Nå ser det ut som om det ikke er blitt særlig mye bedre med bachelorgraden, sier forskeren.

Det gjelder også ingeniørstudenter. Om lag halvparten av de spurte ingeniørstudentene sier at de fortsetter med mastergrad.

Når mange tar mastergrad, stiller altså bachelorstudentene litt bak i køen om jobbene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger