Hopp til innhold

Au pair-misbrukere utestenges fra ordningen

STORTINGET (NRK): Vertsfamilier som misbruker sine au pairer skal utestenges fra ordningen. SV frykter at Stortinget ikke går langt nok i å sikre au pairenes rettigheter.

Au pair

Det er regler for hvor mye husarbeid au pairer skal bidra med. Likevel opplever mange krav om altfor lange arbeidsdager.

Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

Det er flertall på Stortinget for å utestenge familier fra ordningen, dersom de har begått lovbrudd mot en au pair. Familier som gjentatte ganger har brutt loven, skal kunne utestenges på livstid.

Det ble klart da Arbeiderpartiet og Senterpartiet varslet at de ville støtte forslagene, som kommer fra KrF, Venstre og SV.

SV ønsket egentlig å avvikle hele au pair-ordningen, men Venstre og KrF har sikret regjeringen flertall for å beholde den. SV får heller ikke flertall for å kreve politiattest av vertsfamilier som ønsker seg en au pair.

– Vi skal slå knallhardt ned på overgrep mot au pairer, men en politiattest ville vært et uforholdsmessig stort inngrep, fordi de fleste familiene gjør dette på riktig måte. Det fremstilles som at alle som har au pair er overgripere. Det er ikke riktig, sier innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp) til NRK.

Utnytting

Andersen

VILLE AVVIKLE: SVs Karin Andersen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Au pair-ordningen har blitt kritisert etter historier om au pairer som jobber mye mer enn de skal, og at enkelte blir misbrukt av sine vertsfamilier. SVs Karin Andersen viste til Brennpunkt-dokumentaren som avslørte slavelignende arbeidsforhold og seksuelt misbruk.

– Dette er alvorlige forhold. Jeg lurer på om flertallet i Stortignet reagerer så avslappet fordi dette er utenlandske jenter som utnyttes av norske familier, sier Andersen.

Sandberg sier han deler denne bekymringen, men mener at ordningen ikke bør avvikles.

– Jeg tror samtlige i denne salen er like opprørt over slike overgrep. Men vi kan ikke la et godt og innholdsrikt tilbud for voksne unge lide av den grunn. For det er et godt tilbud, noe vi ser i flere undersøkelser, sier han.

Gjenopptar støtte

Venstre og KrF har også sikret flertall for å gjenoppta støtten til Au pair-senteret, som regjeringen kuttet i 2014. Endringene kan komme allerede i revidert nasjonalbudsjett, som støttepartiene forhandler med regjeringen om i disse dager.

– Jeg er glad for at vi har fått flertall for å gjenåpne støttesenteret, som skal ivareta de mest utsatte og de som opplever grove handlinger. Jeg er også glad for at vi har fått flertall for å skjerpe reaksjonene mot dem som utnytter au pairer, sier SVs stortingsrepresentant Kirsti Bergstø.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger