Hopp til innhold

Sju historier om utnytting og overgrep mot au pairer i Norge

BRENNPUNKT: Slavearbeid, seksuell utnyttelse, frykt og ensomhet. Sju au pairer forteller hvordan deres håp om å tjene penger til sine familier i Filippinene, endte opp i et mareritt for dem i Norge. Av frykt for å bli gjenkjent og for represalier, ønsker de alle å være anonyme.

Au pair

– På natta kom vertsfaren ned og misbrukte oss. Noen ganger ville han ha gruppesex med oss. Jeg følte at jeg ikke ble behandlet som et menneske. Det hjalp ikke at jeg tryglet ham om å la være, sier en av au pairene Brennpunkt har snakket med.

Foto: Brennpunkt / NRK

«Lucia» forteller at hun ble utnyttet seksuelt av sin vertsfar allerede den første dagen i Norge. Det skjedde i bilen da han hentet henne på flyplassen.
– Da jeg landet på Gardermoen, var jeg nervøs. Han tok meg til bilen og begynte å kysse meg mens vi kjørte. Så dyttet han hodet mitt ned i skrittet sitt, forteller hun.


Ved siden av de seksuelle overgrepene, måtte «Lucia» jobbe fire dager i uka for vertsfamiliens rengjøringsfirma.

– Hver mandag jobbet jeg hjemme hos vertsfamilien. De fire andre dagene jobbet jeg i rengjøringsfirmaet deres. Jeg jobbet som slave, uten å tjene noen penger.


Se «Lucias» historie her.

Brennpunkt: Au pair-jenter forteller om dårlig behandling i Norge.

'Lucia': Ble utnyttet seksuelt fra første dag

– Måtte jobbe 15 timers dager

«Christine» forteller at hun hadde ansvaret for en 7 måneder gammel baby hele dagen, samtidig som hun måtte gjøre husarbeid.


– I kontrakten sto det at jeg skulle jobbe 5 timer. Men jeg måtte begynne å jobbe klokken 7 om morgenen til klokken 22 eller 23, seint på kvelden.

Slik var livet som au pair for henne i Norge i 7 måneder.


– Slik de behandlet meg er ikke kulturutveksling. Det føltes for meg som om jeg var en slave eller en tjener. Det er en veldig ensom følelse.


Se «Christines» historie her.

Brennpunkt : Herskap og tenarar

'Christine': Jeg ble brukt som en slave

– Måtte amme vertsfamiliens baby

«Diana» var au pair hos en vertsfamilie som allerede hadde en til au pair fra Filippinene. Begge ble seksuelt utnyttet av sine vertsforeldre, forteller hun.

– På natta kom vertsfaren ned og misbrukte oss. Noen ganger ville han ha gruppesex med oss. Jeg følte at jeg ikke ble behandlet som et menneske. Det hjalp ikke at jeg tryglet ham om å la være.

«Diana» måtte forlate en liten baby da hun dro til Norge for å jobbe som au pair.

– Da jeg kom til Norge var det vanskelig, mine bryster var veldig, veldig store. Jeg ville ikke pumpe dem, for jeg ville stoppe melkeproduksjonen. Men han ville at jeg skulle fortsette melkeproduksjonen.

Se «Dianas» historie her.

Brennpunkt: Au pair-jenter forteller om dårlig behandling i Norge.

'Diana': - Vi ble tvunget til gruppesex

– Måtte jobbe selv om jeg var sjuk

«Anna» forteller om lange arbeidsdager og at hun måtte være alene med vertsfamiliens barn mens vertsforeldrene dro på ferie.

– De dro begge til New York i en uke og jeg var igjen alene med barna både dag og natt. Og da var ungene syke også. Det var veldig vanskelig.

Selv på julaften og nyttårsaften ble «Anna» sittende alene med barna mens vertsforeldrene feiret. Men verst var det for henne at vertsmoren ikke tok hensyn til at hun ble sjuk.

– Det jeg synes var vanskelig var at hun ikke tok hensyn til da jeg var sjuk. Jeg måtte jobbe selv om jeg var sjuk.

Se «Annas» historie her.

au pair

'Anna': - Alene med barna dag og natt

– Hvorfor gjør du dette mot meg, Sir?

«Jane» håpet å tjene penger og hjelpe den fattige familien sin i Filippinene. I stedet ble hennes tid som au pair i Norge et mareritt med lange arbeidsdager og seksuelle overgrep, forteller hun.

– De tok mobilen min, selv når jeg var ute fikk jeg ikke snakke med andre. Slik var livet, så vanskelig var det. Jeg var inne i huset hver dag. Jeg gråt alltid og var alltid nervøs.

Hennes bønn til vertsfaren om at han skulle slutte med sexovergrepene mot henne, hjalp ikke.

– Han tok av meg klærne og ville ha sex. Jeg sa; Sir, vær så snill og ikke gjør dette mot meg.

Se «Janes» historie her.

Brennpunkt: Au pair-jenter forteller om dårlig behandling i Norge.

'Jane': - Hvorfor gjør du dette mot meg, Sir?

– Jeg var sexslave

«Maria» jobbet 12-14 timer dagen og fikk ikke gå på norskkurs. Men verst var de seksuelle overgrepene, forteller hun.

– Jeg håpet og ba om at dette marerittet i livet mitt skulle ta slutt. Alt jeg ofret for dem i 8 måneder. Han var ikke på utkikk etter en au pair, han var ute etter en sexslave.

Hun prøvde å si til vertsfamilien at hun jobbet mye mer enn det som sto i kontrakten, uten at det hjalp.

– Jeg rømte ikke fordi jeg ikke visste hvor jeg kunne dra. Hver natt gråt jeg og ba om at noen måtte komme og hjelpe meg.

Se «Marias» historie her.

Brennpunkt: Au pair-jenter forteller om dårlig behandling i Norge.

'Maria': - Jeg var en sex-slave

– De sa at kontrakten bare var et stykke papir

«Julia» hadde ikke noen sjanser til å få oppfylt sitt ønske om å gå på norskkurs. Dagen lang måtte hun passe på vertsfamiliens baby, forteller hun.

– Det var umulig for meg å gå på norskkurs fordi jeg var sammen med babyen hele dagen. Jeg tenkte at hvis jeg klaget så ville de behandle meg enda verre. Jeg følte at jeg var i et fengsel.

Det hjalp ikke da hun tok mot til seg og viste fram au pair kontrakten til vertsfamilien.

– Jeg måtte jobbe 12 timers dager, og likevel brukte de meg på lørdager. I kontrakten sto det at jeg skulle jobbe fra 9-15. Men de sa at kontrakten bare var et stykke papir.


Se «Julias» historie her.

Brennpunkt: Au pair-jenter forteller om dårlig behandling i Norge.

'Julia': - Jeg følte jeg var i fengsel