Normal

Asken stopper igjen fly over Norge

Et nytt innsig av aske fra vulkanen på Island stopper Widerøes kortere ruter på Vestlandet. Hittil i dag har selskapet kansellert fire avganger mellom Førde og Bergen.

Widerøe

Noen av Widerøes fly settes på bakken siden de på korte ruter ikke rekker å komme seg over asken som nå finnes i lufta over Vestlandet (arkivfoto).

Foto: Thomas Sørensen / NRK

Utover dagen i dag har en askesky med lav tetthet drevet innover Vestlandet.

Siw sandvik, infosjef i Widerøe

Siw Sandvik, informasjonssjef i Widerøe

Foto: Leif Inge Larssen

Les: Ny askesky på vei rett mot oss

En slik sky har flyselskapene i utgangspunktet lov til å fly inn og ut av for å betjene flyplassene. Da er det opp til flyselskapene å vurdere hvordan de vil gjennomføre sine ruter til tross for noe aske i lufta. For Widerøes korte ruter er det derimot verre.

– Vi har kun lov til å fly inn og ut av luftlagene med aske. Der det er en flytid på under 30 minutter kommer vi ikke over det luftlaget som inneholder aske, og da må vi kansellere, forteller Siw Sandvik som er informasjonssjef i Widerøe.

Hun kan opplyse om at det hittil i dag er blitt kansellert fire flygninger, men at de hele tiden følger situasjonen nøye.

– Vi har vært nødt til å instille fire rundturer mellom Bergen og Førde i dag, sier Sandvik til NRK.

Følger situasjonen fremover

Widerøe opplyser at dette gjelder alle ruter på under 30 minutter der askeprognosene tilsier at det vil være en viss mengde aske, men heller ikke helt flyforbud - så kalte sone 2-områder. Med endringer i askemengden i luften over Norge kan det derfor bli aktuelt for flere flyplasser.

– Vi venter på nye askevarsel i løpet av kvelden. Da vil vi vite mer om morgendagen, sier Sandwik i Widerøe.

Hun ber derfor passasjerene om å sjekke nettsidene til Widerøe for helt oppdatert informasjon.

Knut Morten Johansen

Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS

Foto: SAS

Problemene med askeskyen som har nådd Norge i denne omgang ser altså ut til å i hovedsak bare ramme Widerøes mindre flymaskiner som ikke stiger så høyt på korte ruter. Til NRK opplyser SAS at de ikker er påvirket av asken nå.

– Det er ingen hindringer for oss i lufttrafikken i kveld, og det er så langt heller ikke noe som tyder på at vi blir utfordret heller i morgen, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Heller ikke Norwegian har noen problemer slik situasjonen er nå.

– Asken ser ut til å gli forbi

Askeskyen på Vestlandet har skapt noen få problemer hittil.

Utover kvelden tilsier de siste prognosene fra meteorologene i London som utsteder askevarsel at den vil dekke mye av Hordaland og Sogn og Fjordane nå i kveld, men da ikke i høy konsentrasjon som stenger luftrom.

– Det vi har hatt i denne omgang er at vi har vært i en såkalt ”Sone 2”. Det betyr at flyselskapene selv velger om de vil fly. Og normalt kan de da fly over. Så denne gangen ser det ut for at vi slipper å stenge luftrommet over Flesland, sier Alf Sognefest, terminalsjef på Flesland flyplass til NRK.no.

I løpet av natt og morgendagen ser asken ut til å bevege seg sakte men sikkert østover og nordover.

Askeprognose fra London tirsdag 2704-2010

Den siste prognosen sendt ut fra London kl. 19.35 viser at skyen nå kl. 20 dekker mye av Sogn og Fjordane. Deretter vil den drive ennå litt mer innover Vestlandet før den driver opp mot Trøndelag og inn i Sverige. Klokkeslettene på grafikken er GMT-tid, legg til 2 timer for å få norsk tid.

Foto: Volcanic Ash Advisory / Met Office

Tidligere på dagen tirsdag, så det en tid noe verre ut.

– Men ifølge de prognosene vi har fått nå, så glir det over, og østover. Det vil si at de er mer i faresonen på Østlandet og innover Sverige, sier han.

Og legger til:
– Forhåpentlig vis er det over for denne gang, mens vi sover.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger